Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός στο φακό του COSMOTE HISTORY HD - Free Sunday
Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός στο φακό του COSMOTE HISTORY HD

Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός στο φακό του COSMOTE HISTORY HD

Η δράση των Ελλήνων της διασποράς, που συνέβαλε στην αναγέννηση του Έθνους, καθώς και το κίνημα του νεοελληνικού Διαφωτισμού, παρουσιάζονται στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD αυτής της εβδομάδας.

Η παραγωγή «Η γέννηση ενός έθνους-κράτους» και η νέα συμπαραγωγή της COSMOTE TV «Χαίρε ω χαίρε ελευθερία» ξετυλίγουν καθοριστικά γεγονότα, που οδήγησαν στον ξεσηκωμό των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων. Οι σειρές ντοκιμαντέρ προβάλλονται στο πλαίσιο του αφιερώματος του COSMOTE HISTORY HD στην Επανάσταση του 1821. Ταυτόχρονα με την προβολή τους στο κανάλι, τα δύο επεισόδια θα είναι διαθέσιμα για όλους και μέσα από το επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζουν, επίσης, νέα επεισόδια σειρών για την τεχνολογία στην αρχαιότητα, την ιστορία του ελληνικού εμπορίου, την ελληνική γλώσσα, τα μεγάλα τεχνικά έργα της χώρας και την καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων.

Η γέννηση ενός έθνους-κράτους

Τη συμβολή Ελλήνων διαφωτιστών και ομογενών της διασποράς στο ξέσπασμα της Επανάστασης και τη γέννηση του φιλελληνικού κινήματος παρουσιάζει την Πέμπτη 11/2 στις 22.00 η σειρά «Η γέννηση ενός έθνους-κράτους». Στο επίκεντρο του επεισοδίου, εμβληματικές μορφές της εποχής, όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Άνθιμος Γαζής και ο Αδαμάντιος Κοραής.

Χαίρε ω χαίρε ελευθερία

Οι κοινωνικοί, οικονομικοί και ιδεολογικοί παράγοντες, που προετοίμασαν το έδαφος για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους, αναπτύσσονται σε ακόμα ένα επεισόδιο της σειράς. Την Παρασκευή 12/2 στις 22.00, το ενδιαφέρον στρέφεται στον νεοελληνικό Διαφωτισμό και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην ανάκαμψη του Γένους.

Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Από τον θεό στον άνθρωπο

Το δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV παρακολουθεί την «επανάσταση» που έφερε η συνάντηση της αξίνας του νεολιθικού ανθρώπου με το μέταλλο. Στο πλαίσιο του ομώνυμου μηνιαίου αφιερώματος του COSMOTE HISTORY HD, ειδικοί εξηγούν πώς η ανάπτυξη της μεταλλευτικής και της μεταλλουργίας σηματοδότησε μία νέα εποχή για την ιστορία της ανθρωπότητας. Την επιστημονική επιμέλεια και την αφήγηση της σειράς έχει αναλάβει ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Θεοδόσης Τάσιος (Κυριακή 14/2 στις 21.00).

 

Μηχανή του Χρόνου

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει την ιστορία του εμπορίου στη χώρα και ειδικότερα στην Αθήνα. Η εκπομπή καταγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στη σταδιακή δημιουργία της εμπορικής ζώνης της ελληνικής πρωτεύουσας. Το επεισόδιο θα προβληθεί τη Δευτέρα 15/2 στις 21.00.

 

Αλφάβητος - Κοινός κώδικας

Τα γράμματα δέλτα και έψιλον πρωταγωνιστούν στα δύο νέα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Αλφάβητος - Κοινός κώδικας». Ακαδημαϊκοί φωτίζουν τις συναρπαστικές διαδρομές των δύο γραμμάτων ανά τον κόσμο και τους αιώνες, και αφηγούνται μύθους και ιστορίες, ορμώμενοι από λέξεις που ξεκινούν με αυτά (Παρασκευή 12/2 & Τρίτη 16/2, 21.00).

 

Καθρέφτης στο Χρόνο

Ο «Καθρέφτης στο Χρόνο» επιστρέφει με την παρουσίαση ενός ακόμα μεγάλου τεχνικού έργου της Ελλάδας. Στο νέο επεισόδιο της σειράς ξεδιπλώνεται η εξέλιξη του λιμανιού του Πειραιά, από τη στιγμή που επιλέχθηκε ως το επίνειο της αρχαίας Αθήνας, έως τον 21ο αιώνα (Σάββατο 13/2, 21.00).

Κάθε μέρα στην Αρχαία Ελλάδα

Η σειρά «Κάθε μέρα στην Αρχαία Ελλάδα» επιστρέφει την Τρίτη 16/2 στις 22.00 με ένα επεισόδιο με επίκεντρο την τέχνη. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικοί εξηγούν πώς ασχολίες όπως η γλυπτική και η κεραμική έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των Αρχαίων Ελλήνων.

Αμέσως μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, κάθε νέο επεισόδιο των σειρών θα είναι διαθέσιμο μέσα από τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

Info

Σειρά

Ημέρα

Ώρα

Η γέννηση ενός έθνους-κράτους

Πέμπτη 11/2

22.00

Αλφάβητος - Κοινός κώδικας

 Παρασκευή 12/2 & Τρίτη 16/2

21.00

Χαίρε ω χαίρε ελευθερία

Παρασκευή 12/2

22.00

Καθρέφτης στο χρόνο

Σάββατο 13/2

21.00

Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Από τον θεό στον άνθρωπο

Κυριακή 14/2

21.00

Μηχανή του Χρόνου

Δευτέρα 15/2

21.00

Κάθε μέρα στην Αρχαία Ελλάδα

Τρίτη 16/2

22.00