Τα ευρήματα από την Κέρο στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (ΦΩΤΟ) - Free Sunday
Τα ευρήματα από την Κέρο στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (ΦΩΤΟ)

Τα ευρήματα από την Κέρο στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (ΦΩΤΟ)

Τα εγκαίνια της έκθεσης «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν»,  που φιλοξενεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό, πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία της Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

 

Η έκθεση αρθρώνεται σε δύο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση του σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Untitled design 2 min

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχαιολόγος-μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Στέφανος Κεραμίδας, ο οποίος και συντονίζει όλες τις σχετικές εργασίες υπό τον γενικό συντονισμό του Εφόρου Δημήτρη Αθανασούλη και συνεπιμελήτρια την Μαργαρίτα Δρίλλια αρχαιολόγο/υπεύθυνη επικοινωνίας στην Easydot, εταιρεία που υλοποίησε την μουσειογραφική μελέτη.

Untitled design min

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως από την ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ -ενταγμένη στην ερευνητική δραστηριότητα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων- στο νησί της Κέρου και την παρακείμενη νησίδα του Δασκαλιού. Η έρευνα και η μελέτη των ευρημάτων αποδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοκυκλαδικής αυτής θέσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις απαρχές της αστικοποίησης και τα θαλάσσια δίκτυα διακίνησης πρώτων υλών και αγαθών στο Αιγαίο κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και η έκθεση εστιάζει με αφηγηματικό τρόπο στην παρουσίαση αυτών των αποτελεσμάτων.