Έξι tips για πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης - Free Sunday
Έξι tips για πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Έξι tips για πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης

1) Περιόρισε το αλάτι σε λιγότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλάτι «κρύβεται» στα περισσότερα συσκευασμένα-επεξεργασμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

2) Κατανάλωνε φρούτα και λαχανικά. Προσοχή: τα φρούτα μέχρι 4-5 την ημέρα και λαχανικά άφθονα, καθώς περιέχουν πολύ νερό. Μπορείς να προτιμήσεις από φρούτα την μπανάνα και το αβοκάντο, τα οποία περιέχουν πολύ κάλιο. Το κάλιο βοηθάει τον οργανισμό μας να ισορροπήσει την ποσότητα νατρίου (δηλαδή αλατιού).

3) Απόφυγε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αυτά «κρύβονται» κυρίως στα τηγανητά και στο junk food, καθώς και στα συσκευασμένα-επεξεργασμένα προϊόντα.

4) Απόφυγε το κάπνισμα. Μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου η πίεση αυξάνεται κατά περίπου 10 mmHg και παραμένει αυξημένη για περίπου 30 λεπτά. Καθώς μειώνεται η στάθμη της νικοτίνης, η πίεση αρχίζει να ελαττώνεται σταδιακά. Βέβαια, αν καπνίζεις 10-20 τσιγάρα την ημέρα ή περισσότερο, η πίεση παραμένει συνεχώς σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλο το 24ωρο.

5) Αν πιεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η πίεσή σου θα αυξηθεί και παράλληλα θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων που λαμβάνεις. Αντίθετα, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ δεν φαίνεται να αυξάνει την πίεση. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος γιατί επηρεάζει ευνοϊκά την HDL χοληστερίνη, τη λεγόμενη και «καλή» χοληστερίνη.

6) Γυμνάσου! Κάνε αεροβική άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, χορός, ποδήλατο, ελλειπτικό, τραμπολίνο, για 30 λεπτά καθημερινά. Μπορείς να κάνεις 3 φορές περπάτημα την ημέρα από 10 λεπτά. Απόφυγε τα βάρη και τις ισομετρικές ασκήσεις, καθώς αυξάνουν την πίεση.