Δέκα λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να κάνεις διατάσεις - Free Sunday
Δέκα λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να κάνεις διατάσεις

Δέκα λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να κάνεις διατάσεις

Είσαι πολλές ώρες σε καθιστή θέση λόγω πολύωρης εργασίας ή καραντίνας; Κάνε διατάσεις απαραιτήτως! Όταν μένεις στην ίδια θέση πολλές ώρες κάθε μέρα, δημιουργούνται προβλήματα στο σώμα σου, ειδικά αν κάθεσαι. Η καθιστή θέση αναγκάζει τους μυς να συσπώνται και μειώνεται το εύρος της κίνησής σου. Ιδού οι 10 λόγοι για να κάνεις διατάσεις:

1) Βελτιώνουν το κυκλοφορικό, καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος, οι μύες «τρέφονται» περισσότερο και αποβάλλουν τις καματογόνες ουσίες, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανάκαμψή τους.

2) Αυξάνουν την ευλυγισία, η έλλειψη της οποίας μας κάνει πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς του μυϊκού και συνδετικού μας ιστού.

3) Βελτιώνουν την ισορροπία και τον συντονισμό. Με την αυξημένη ευλυγισία προάγονται η ισορροπία και ο νευρομυϊκός συντονισμός, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για πτώσεις.

4) Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της αρτηρίας και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Οι σφιχτοί και με μεγάλη μάζα μύες προκαλούν υπερβολική πίεση στις αρτηρίες και στις φλέβες, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό της μυϊκής αντοχής.

5) Αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, προάγοντας την ισορροπία, άρα και τη μείωση του κινδύνου για πτώσεις και τραυματισμούς. Η υπέρμετρη αύξηση της μάζας και της δύναμης μιας μυϊκής ομάδας, χωρίς παράλληλη ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής της, έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της μυϊκής ισορροπίας, με συνέπεια τη μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης.

6) Συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της έντασης. Ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο πονοκέφαλος, οι μυϊκοί πόνοι ή οι πόνοι των αρθρώσεων είναι άμεσα συνδεδεμένες με το παρατεταμένο άγχος και το στρες.

7) Προάγουν τη σωστή στάση του σώματος, καθώς η άνιση ανάπτυξη διαφόρων μυών του σώματος και η έλλειψη ευκαμψίας συντελούν στην υιοθέτηση μιας κακής στάσης του σώματος.

8) Προλαμβάνουν τους τραυματισμούς, καθώς βοηθούν στην ευθυγράμμιση των μυϊκών ινών και μακραίνουν τους βραχυνθέντες-μαζεμένους μυς, οι οποίοι ευθύνονται για τραυματισμούς.

9) Βοηθούν έμμεσα στη μυϊκή δύναμη, καθώς επαναφέροντας τους βραχυνθέντες μυς στο φυσιολογικό τους μήκος τους κάνουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη. Μυς βραχυνθείς-κοντός = αδύναμος και μυς αναχαιτισμένος-«ξεχειλωμένος» = αδύναμος. Ένας μυς είναι δυνατός μόνο όταν έχει το φυσιολογικό του μήκος.

10) Ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους, καθώς όταν τεντώνονται οι άκαμπτοι, σφιχτοί και βραχυνθέντες μύες αποβάλλονται οι καματογόνες ουσίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να κάνεις διατάσεις ανάμεσα στις ασκήσεις και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, γιατί θα είναι πιο εύκολο να τραυματιστείς! Μόνο στο τέλος της προπόνησης!