Maskne: Η φλεγμονή των ημερών λόγω της πολύωρης χρήσης μάσκας - Free Sunday
Maskne: Η φλεγμονή των ημερών λόγω της πολύωρης χρήσης μάσκας

Maskne: Η φλεγμονή των ημερών λόγω της πολύωρης χρήσης μάσκας

H καινούργια πάθηση την οποία προκαλεί η φλεγμονή των καταπιεσμένων πόρων ονομάζεται «maskne», από τη σύμπτυξη των λέξεων «mask» και «acne», δηλαδή ακμή. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε εφήβους και άτομα με ευαίσθητο δέρμα αλλά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους που χρησιμοποιούν μάσκα πολλές ώρες συνεχώς.

Μιλάμε για ένα είδος ακμής γύρω από μύτη, μάγουλα, πηγούνι και στόμα. Όταν φοράμε τη μάσκα, το δέρμα δεν οξυγονώνεται, συν ότι συλλέγονται διάφορα βακτήρια. Η εφίδρωση λόγω της ανάσας και της ομιλίας εγκλωβίζει το σμήγμα στους πόρους, δημιουργώντας σπυράκια. Ταυτόχρονα, το στρες από την όλη ενόχληση «φουντώνει» την ακμή.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για να προλάβουμε την πάθηση ή να την αντιμετωπίσουμε;

  • Κάνουμε δύο φορές την ημέρα καθαρισμό με προϊόντα που αποφράσσουν τους πόρους. Τρεις φορές την εβδομάδα συστήνεται πίλινγκ (ήδη η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας έχει δώσει σχετικές οδηγίες και πολλές εταιρείες καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών κυκλοφορούν «maskne essentials»).
  • Προμηθευόμαστε μάσκες με 100% βαμβακερό ύφασμα, το οποίο είναι το πιο υγιεινό. Τις πλένουμε στους 60 βαθμούς και τις σιδερώνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Όταν τις φοράμε, δεν τις σφίγγουμε. Εάν ανήκουμε στην κατηγορία των ατόμων με συχνά δερματικά προβλήματα, επιλέγουμε τις μάσκες μιας χρήσης και τις αλλάζουμε συνέχεια.
  • Αντικαθιστούμε τις «βαριές» και πολύ λιπαρές κρέμες ομορφιάς με πιο ελαφριές, ενυδατικές υφές ή σέρουμ.
  • Το μακιγιάζ πρέπει να γίνεται με oil-free προϊόντα. Μια απλή λύση είναι να εφαρμόζουμε κρέμα με χρώμα και απαλή, αραιή πούδρα αντί για μέικαπ. Επίσης, περιορίζουμε το κραγιόν – άλλωστε λερώνει μεμιάς τη μάσκα προστασίας.