Ρετινόλη: Θαυματουργή υπό προϋποθέσεις - Free Sunday
Ρετινόλη: Θαυματουργή υπό προϋποθέσεις

Ρετινόλη: Θαυματουργή υπό προϋποθέσεις

Η ρετινόλη είναι ένα από τα πιο δραστικά αντιγηραντικά συστατικά: συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών, βελτιώνει την εμφάνιση της επιδερμίδας, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, απολεπίζει ήπια, τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου.

Αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτήν:

1. Η ρετινόλη είναι η αλκοολική μορφή της βιταμίνης Α, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης σημαντικής για τον οργανισμό μας, όπως όλες οι βιταμίνες, γιατί έχει διάφορες ιδιότητες. Η βασική της είναι η αναγέννηση των κυττάρων. Βιταμίνη Α μπορούμε να λάβουμε κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης, όπως συκώτι, γάλα, αβγά, αλλά και από διάφορα φρούτα και λαχανικά που έχουν χρωστική κίτρινη/πορτοκαλί, όπως καρότα, κολοκύθα, πεπόνι, μάνγκο και βερίκοκα.

2. Θα ήταν κατάλληλο να ξεκινήσει κανείς τη χρήση της περίπου μία φόρα κάθε τρεις ημέρες (όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα), ανεβάζοντας μετά τις πρώτες 15 ημέρες την εφαρμογή σε μέρα παρά μέρα, και αργότερα, βλέποντας και την ανοχή της επιδερμίδας απέναντι στη ρετινόλη κατά τον πρώτο μήνα, ακόμη και σε καθημερινή χρήση!

3. Σημαντικό είναι η χρήση της να γίνεται στη βραδινή σας ρουτίνα, καθώς η ρετινόλη καθιστά το δέρμα σας πιο ευαίσθητο απέναντι στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό και πρέπει πάντα την επόμενη μέρα κατά την πρωινή σας ρουτίνα να εφαρμόζετε και μια κρέμα με υψηλό αντηλιακό δείκτη.

4. Πρέπει πάντα να κάνετε μια δοκιμή επιδερμίδας πριν προσθέσετε ένα νέο προϊόν στη ρουτίνα σας. Απλώστε μια μικρή ποσότητα του προϊόντος σε μια πλευρά του χεριού σας και καλύψτε την περιοχή με επίδεσμο για 24 ώρες. Εάν αρχίσετε να έχετε ερεθισμό, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν. Εάν δεν έχετε παρουσιάσει συμπτώματα μέσα σε 24 ώρες, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι ασφαλές να το εφαρμόσετε και σε άλλα σημεία.

5. Τα ρετινοειδή είναι αποτελεσματικά αλλά μπορεί να έχουν ορισμένες παρενέργειες, όπως ξηρότητα και ερεθισμός, ειδικά όταν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε τα σκευάσματα για πρώτη φορά. Η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της είναι φωτοευαίσθητα, άρα αν βάζετε αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μειώσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε παρενέργειες εάν χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα πολλά προϊόντα αντιγήρανσης.

6. Μη χρησιμοποιείτε ρετινοειδή αν είστε έγκυος, θηλάζετε ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί. Η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της εμπλέκονται στην εμβρυογένεση, στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, του ήπατος, της καρδιάς, των νεφρών, του εντέρου, των ματιών και των άκρων. Υπερβολικά μεγάλη πρόσληψή τους μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση. Αυτά που λαμβάνονται από το στόμα μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στο έμβρυο αν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα, κατά συνέπεια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη. Αν και τα τοπικά ρετινοειδή απορροφώνται σε εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα από το δέρμα και είναι απίθανο να προκαλέσουν βλάβη στο μωρό σας, η υπερβολική χρήση ή τυχόν ύπαρξη βλαβών του δέρματος θα μπορούσε να αυξήσει την απορρόφηση.