Ενέργεια να την πιεις στο ποτήρι - Free Sunday
Ενέργεια να την πιεις στο ποτήρι
Νέα έρευνα που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η «Free Sunday» καταρρίπτει τους μύθους γύρω από τα ενεργειακά ποτά και μας αποκαλύπτει όσα δεν ξέραμε γι’ αυτά.

Ενέργεια να την πιεις στο ποτήρι

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχει αυξηθεί ραγδαία και πολλή συζήτηση γίνεται γύρω από τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό. Τα προϊόντα αυτής της δημοφιλούς κατηγορίας αναγράφουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και τα συστατικά τους στη συσκευασία τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Hell Energy, που διαφημίζεται από τον ηθοποιό Μπρους Γουίλις, το οποίο περιέχει σχεδόν 90% νερό, πραγματική κοκκοποιημένη ζάχαρη για ενέργεια, καφεΐνη που αναζωογονεί, κιτρικό οξύ και καραμέλα ως χρωστικές ουσίες, 5 είδη βιταμινών Β, ανθρακικό και άρωμα tutti-frutti. Μια μερίδα του κόσμου ισχυρίζεται ότι τα ενεργειακά ποτά ενέχουν διάφορους κινδύνους για την υγεία, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, καθώς επίσης και με τον συνδυασμό των ενεργειακών ποτών με αλκοόλ.

Ωστόσο, η νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ) αποκαλύπτει πως αυτές οι ανησυχίες δεν έχουν επιστημονική βάση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση έως πέντε κουτιών ενεργειακού ποτού την ημέρα δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης μέχρι 400 mg απ’ όλες τις δυνατές πηγές δεν θεωρείται επιβλαβής για την πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, επιτρέπεται η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ, καθώς θεωρείται απίθανο τα άλλα συστατικά που εμπεριέχονται στα ενεργειακά ποτά (π.χ. ταυρίνη, D-γλυκουρονικό, λακτόνη) ή το αλκοόλ να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με την καφεΐνη.