Βέλτιστες πρακτικές για ασφαλή τηλεργασία - Free Sunday
Βέλτιστες πρακτικές για ασφαλή τηλεργασία

Βέλτιστες πρακτικές για ασφαλή τηλεργασία

 

H PRIORITY Α.Ε. (www.priority.com.gr), εταιρεία συμβούλων οργάνωσης και πληροφορικής, στην παρούσα συγκυρία και συντασσόμενη πλήρως με την πρωτοβουλία της πολιτείας #DigitalSolidarityGR και την καμπάνια #menoumespiti, προχωρά σε μια σειρά δωρεάν παροχών των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας της μέσα από την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το επόμενο διάστημα θα μεταφέρει την τεχνογνωσία της σε σημαντικά ζητήματα, όπως cybersecurity, ασφάλεια προσωπικών δεδομένων και GDPR, υγεία και ασφάλεια στην εργασία κ.ά., μέσα από ενημερώσεις από το blog της και τα social media κανάλια της, αλλά και μέσω webinars, που θα ανακοινώνονται στο site της. Η αρχή γίνεται με μια σειρά από σημαντικές συμβουλές και βέλτιστες πρακτικές για όσους δουλεύουν αυτό το διάστημα απομακρυσμένα, με τηλεργασία.

17 συμβουλές για ασφαλή τηλεργασία

Τώρα που χρειάζεται να δουλεύουμε από το σπίτι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μερικούς βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούμε προκειμένου να διασφαλίζουμε ότι θα κρατάμε μακριά όλους τους κακόβουλους που θα προσπαθούν να εισέλθουν στον υπολογιστή μας για να διαβάσουν, τροποποιήσουν, σβήσουν τα αρχεία μας ή να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στα προγράμματα λογισμικού που χρησιμοποιούμε.

 1. Ακολουθούμε τις οδηγίες του τμήματος ΙΤ για να συνδεόμαστε απομακρυσμένα στο εταιρικό δίκτυο και εφαρμογές. Η σύνδεση θα πρέπει να γίνεται μέσω ασφαλών καναλιών επικοινωνίας (π.χ. VPN, RAS).
 2. Χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό που μας έχει παραχωρήσει η εταιρεία για να συνδεόμαστε απομακρυσμένα στο δίκτυό της.
 3. Δεν ξεχνάμε να αλλάζουμε τους κωδικούς πρόσβασης με τη συχνότητα που επιβάλλει η πολιτική που εφαρμόζει η εταιρεία μας.
 4. Οι νέοι κωδικοί που ορίζουμε θα πρέπει να έχουν το ελάχιστο μήκος και να περιέχουν τα είδη των χαρακτήρων που ορίζει η πολιτική της εταιρείας μας.
 5. Δεν κοινοποιούμε τους εταιρικούς κωδικούς πρόσβασης σε μέλη της οικογένειάς μας (και φυσικά σε κανένα άλλο τρίτο πρόσωπο).
 6. Δεν προσπαθούμε να απενεργοποιήσουμε το λογισμικό προστασίας που είναι εγκατεστημένο στους υπολογιστές που μας έχουν παραχωρηθεί.
 7. Δεν συνδεόμαστε σε ιστοχώρους που έχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης με κακόβουλο λογισμικό (porn, gambling, p2p sites).
 8. Φροντίζουμε να ενημερώνουμε άμεσα το λογισμικό του εταιρικού υπολογιστή μας όταν εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα.
 9. Φροντίζουμε να προστατεύουμε και τους προσωπικούς μας υπολογιστές με αντιικό λογισμικό και να εγκαθιστούμε έγκαιρα τις ενημερώσεις των λογισμικών που εκδίδουν οι κατασκευαστές τους.
 10. Δεν συνδεόμαστε σε δημόσια ασύρματα δίκτυα ή ασύρματα δίκτυα τρίτων.
 11. Προγραμματίζουμε το internet router του σπιτιού μας να χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο WPA2.
 12. Προστατεύουμε το οικιακό ασύρματο δίκτυο με ισχυρό κωδικό. Σε καμία περίπτωση δεν το αφήνουμε ξεκλείδωτο.
 13. Αλλάζουμε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης στο internet router.
 14. Δεν αποθηκεύουμε εταιρικές πληροφορίες σε οικιακά αποθηκευτικά μέσα ή σε ιστοχώρους αποθήκευσης δεδομένων (dropbox, onedrive, box κ.λπ.) που είναι συνδεδεμένοι με προσωπικούς μας λογαριασμούς.
 15. Αποθηκεύουμε τακτικά τα αρχεία που επεξεργαζόμαστε στο κεντρικό αποθηκευτικό μέσο της εταιρείας μας.
 16. Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτης συμπεριφοράς ή δυσλειτουργίας στο λογισμικό που χρησιμοποιούμε, επικοινωνούμε άμεσα με το τμήμα ΙΤ της εταιρείας μας.
 17. Δεν ανοίγουμε email με ύποπτο περιεχόμενο ή όταν προέρχονται από άγνωστους αποστολείς. Προσοχή: Αυτή την περίοδο οι κακόβουλοι χρήστες θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στους υπολογιστές μας ή να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό αποστέλλοντας email με θέμα τον κορονοϊό Covid-19.

Η τηλεργασία είναι ένα μέτρο για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού. Ας ακολουθήσουμε όλοι τις πιο πάνω οδηγίες για να κρατήσουμε και τους ηλεκτρονικούς ιούς μακριά από τη ζωή μας.