Είδαμε την παιδική παράσταση «Η Μωβ Ομπρέλα» - Free Sunday
Είδαμε την παιδική παράσταση «Η Μωβ Ομπρέλα»

Είδαμε την παιδική παράσταση «Η Μωβ Ομπρέλα»

Μια παράσταση παιδική, από το βιβλίο της Άλκης Ζέη, που όπως κάθε τέτοια παράσταση μας αφορά ίσως περισσότερο από τα ίδια τα παιδιά, υπό την σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη, σε διασκευή της ίδιας καθώς και της Σοφίας Ευτυχιάδου… παρακολουθήσαμε.

ΚΡΙΤΙΚΗ-ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Για να μπει κανείς στον κόσμο των παιδιών, στον ουρανό εκείνο που σαν τα σύννεφα του πυκνώσουν, μαλακώνουν με ένα μονάχα καρδιοχτύπι, αρκεί τα μάτια μέσα του να στρέψει και με το ρυθμικό χτύπο της πρώτης νεότητας και πάλι να ταυτιστεί.

Συνθήκη απλή μα και τόσο δύσκολη συνάμα, μιας και για να ονειρευτεί ο ενήλικας ξανά, απαλλαγμένος από την φορτική καμπούρα της γεμάτης ρουτίνα πραγματικότητας του, οφείλει και πάλι στα όνειρα να πιστέψει.

Η γεμάτη τρυφερότητα  Άλκη Ζέη συνθέτει έναν ακόμη ύμνο στη φαντασία, μια γέφυρα χαρακτήρα αντιπολεμικού, ανάμεσα στο «Καπλάνι της βιτρίνας» και στο «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου», (τα τρία βιβλία μαζί μπορούν να θεωρηθούν μια τριλογία), όπου τέσσερα παιδιά με τη βοήθεια μιας μωβ ομπρέλας κατασκευάζουν το αερόστατο ενός μαγικού ταξιδιού.

Λίγο πριν το Β Παγκόσμιο Πόλεμο σε μία πανευρωπαϊκά έκρυθμη κατάσταση, σε ένα κήπο στο Μαρούσι, η ζωή μιας οικογένειας με τρία παιδιά (και ένα ακόμη που παρουσιάζεται εμβόλιμα) σκιαγραφείται, ώστε να γλυκάνει με την αθωότητα και την αφέλεια τους, τον σκληρό και απελπισμένο κόσμο των ενηλίκων.

Η Ελευθερία και τα δύο μικρότερα της δίδυμα αδέλφια, που φιλοξενούν στο σπίτι τους ένα παιδί σχεδόν συνομήλικό τους από τη Γαλλία, εκεί όπου έχει η αντίστροφη μέτρηση αναφορικά με τον πόλεμο έχει ξεκινήσει, σκαρώνουν μαζί ένα κόσμο όπου δεν χωρά σε αυτόν που τρώει τις σάρκες του, έναν κόσμο αθωότητας.

Οι γονείς και οι ενήλικες πασχίζουν να προσγειώσουν τα παιδιά στην επερχόμενη σκληρή πραγματικότητα, ενώ τα παιδιά, με σκέρτσο, φάρσες και κέφι, επιταχύνουν τις διαδικασίες, ώστε το αερόστατο τους σύντομα να πετάξει μακριά από όλα αυτά, σε μία μακρινή και καθόλα ονειρική διάσταση. Όλοι υπήρξαμε παιδιά, μα γιατί για κάποιους αυτό φαντάζει άραγε τόσο μακρινό;

Όλα μπορούν λοιπόν να συμβούν.

Η Ελευθερία γλυκιά και τρυφερή στο ρόλο της, ως μαέστρος μιας συμφωνίας μυστικής, υπέροχης, οργανώνει τον τρόπο με τον οποίο το όνειρο των δύο αδελφών της θα συντελεστεί.

Πολύ καλά και τα τρία παιδιά στους ρόλους τους, με λίγο πιο αβανταδόρικο εκφραστικά, αυτόν που ερμηνεύει το πρόβλημα δυσλεξίας, του ενός εκ των δύο αδελφών.

Ο φίλος από το Παρίσι επίσης καλός, ενσωματώθηκε αμέσως με την παρέα και έγιναν ένα.

Ο πατέρας αυστηρός και φοβισμένος εσωτερικά, μιας και τον έτρωγε η πραγματικότητα που θα επακολουθούσε, η μητέρα βαστούσε το ρόλο της καλής, μα δίχως αντιρρήσεις και αντιδράσεις γυναίκας της εποχής, ο θείος λίγο επίπεδος εκφραστικά στο ρόλο του, ο δάσκαλος των γαλλικών συμπαθής και αστείος με την ιδιαίτερη προφορά του και οι λοιποί πρωταγωνιστές καλοί.

Η Δήμητρα Λαρεντζάκη σκηνοθέτησε μία παράσταση με χρώμα, αρμονία και ρυθμούς γρήγορους, όπου ενσωμάτωσε συνοδευτικά με κέφι και τρυφερότητα μία εγκατάσταση οπτικοακουστική του Πέτρου Σεβαστίκογλου.

Εκεί η αφήγηση και η πραγματικότητα ενώθηκαν σε μία εύθυμα αδιάσπαστη ενότητα. Κοιλιά η παράσταση δεν έκανε και μολονότι κάποιες μεταβάσεις γίνονται βιαστικά και χωρίς ιδιαίτερο νόημα, τελικά κράτησαν το παιδικό κοινό σε εγρήγορση.

Τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη πολύχρωμα μας ενέταξαν έξυπνα στη λογική του θέματος άμεσα, τα κοστούμια της Λίνας Σταυροπούλου και της Τζίνας Ηλιοπούλου πολύ σωστά και στην εποχή προσαρμοσμένα, το animation των Μπάμπη Βενετόπουλου, Γιώργου Βενετόπουλου, Ασπασίας Καλέλη και Θάνου Γιοβανίδη εύθυμο, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη σωστοί, η χορογραφία-κινησιολογία της Ζωής Χατζηαντωνίου ευαίσθητη, ενώ η μουσική του Κώστα Βόμβολου πολύ προσεγμένη.

Μία παιδική παράσταση που τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγαλύτεροί μας φίλοι, θα απολαύσουν.

Συντελεστές της παράστασης:

Διασκευή: Σοφία Ευτυχιάδου, Δήμητρα Λαρεντζάκη

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Λαρεντζάκη

Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης

Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Χορογραφίες: Ζωή Χατζηαντωνίου

Βίντεο: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Video Animation: Μπάμπης Βενετόπουλος, Γιώργος Βενετόπουλος, Ασπασία Καζέλη, Θάνος Γιουβανούδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλλη Σαρρή

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίνα Δραγώνα, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Στέλλα Ράπτη, Γιάννης Ασκάρογλου, Έλιο Φοίβος Μπέικο, Χρήστος Χριστόπουλος, Κωνσταντίνα Εμμανουήλ.

ΧΩΡΟΣ

Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ

Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα

Τηλ: 210 77 18 943

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 100 λεπτά (με διάλειμμα)

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ

Σάββατο 15:00

Κυριακή 11:00 & 15:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία τις καθημερινές.

Επικοινωνία για ομαδικές κρατήσεις: 210-8665144, 210-8674657 (Δευτ.-Παρ. 09:30-14:30), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται 

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-anesis/i-mov-omprela/

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.nkt.gr

www.facebook.com/theatroneoukosmou

Υπεύθυνη Επικοινωνίας:

Μαρία Τσολάκη