Νταντάδες με θεσμικό πλαίσιο - Free Sunday
Νταντάδες με θεσμικό πλαίσιο

Νταντάδες με θεσμικό πλαίσιο

Tο πλαίσιο της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς», καθορίζει τροπολογία που; κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας.

Ο θεσμός αφορά την παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων (παιδιών ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών) από επιμελητή/επιμελήτρια, με στόχο την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, μέσω της εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων γονέων και την υποστήριξη της πρόσβασης και της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

 

α. Ορίζεται ότι ο επιμελητής/τρια μπορεί να παρέχει υπηρεσίες φροντίδας βρεφών και νηπίων στην οικία τους ή στη δική του/της οικία έναντι αμοιβής.

 

β. Προσδιορίζεται το αντικείμενο της κατ' οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων (φροντίδα της ατομικής υγιεινής του παιδιού, παροχή τροφής στο παιδί, κ.ά.).

 

γ. Η επιλογή του/της επιμελητή/τριας γίνεται από το γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού και καταρτίζεται μεταξύ τους σχετική συμφωνία, που περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον τον τόπο και το χρόνο παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής, καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών. Οι επιμελητές/τριες αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 4144/2013.

 

δ. Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μητρώο Επιμελητών, υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις εγγραφής σε αυτό.

 

2. Προβλέπεται η σύσταση και η λειτουργία πληροφοριακού συστήματος στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την υποβολή και τη διαχείριση αιτημάτων:

 

i) γονέων ή προσώπων που έχουν την επιμέλεια βρεφών και νηπίων, προκειμένου να λάβουν την υπηρεσία του/της επιμελητή/τριας με χρηματοδότηση από τη δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς» και

 

ii) ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων, προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών.

 

3. α. Η δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς» υλοποιείται πιλοτικά σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

 

β. Ορίζεται η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ως αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό, το συντονισμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο της εν λόγω δράσης.

 

γ. Κατά την πιλοτική εφαρμογή της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς», χρηματοδοτείται μέρος της αμοιβής του επιμελητή/τριας με τη μορφή χορήγησης «αξίας τοποθέτησης» (voucher) στα ωφελούμενα πρόσωπα, προκειμένου να απασχολούν επιμελητή/τρια για τη φροντίδα του παιδιού τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

 

δ. Ορίζονται οι κατηγορίες των ωφελούμενων προσώπων για την κάλυψη μέρους της αμοιβής επιμελητή/τριας και τα ελάχιστα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους και της διάρκειας χορήγησής της.

 

4. α. Προβλέπεται η καθολική εφαρμογή της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς» κατά τα έτη 2022-2027 και ορίζεται ότι τόσο η πιλοτική όσο και η καθολική εφαρμογή αυτής θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

 

β. Τίθενται εξουσιοδοτικές διατάξεις αναφορικά με την πιλοτική και καθολική εφαρμογή της δράσης, τη λειτουργία του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, κ.λπ.

 

5. α. Θεσπίζεται η χορήγηση «Σήματος Διαφορετικότητας» από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως επιβράβευση των επιχειρήσεων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που διακρίνονται για την εφαρμογή πολιτικών προώθησης της ίσης μεταχείρισης και καταπολέμησης των διακρίσεων για λόγους φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής κ.λπ.

 

β. Με υπουργική απόφαση καθορίζονται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια απονομής και αφαίρεσης του Σήματος, η διάρκεια ισχύος του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα για την εφαρμογή των ως άνω αναφερθέντων.