11 βιβλία για παιδιά προσχολική ηλικίας - Free Sunday

Benji Davies, «Ο Aρκουδάκος στο λούνα παρκ», απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδόσεις Ίκαρος

1 min

Σήμερα, ο Αρκουδάκος θα πάει στο λούνα παρκ. Τι θα πρωτοδούμε εκεί μαζί του; Ένα βιβλιαράκι με εικόνες και έξυπνα κινούμενα μέρη, που θα κάνει τους μικρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν κάθε αξιοθέατο του πάρκου μαζί με τον Αρκουδάκο και τους φίλους του.

Για παιδιά από 1 έτους.

Ευθυμία Ανδριώτη, «Αχ κουνελάκι, κουνελάκι», εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη, εκδόσεις Μεταίχμιο

2 min

Το μικρό κουνελάκι δεν θέλει να κοιμηθεί και σκαρφίζεται ένα σωρό σκανταλιές και παιχνίδια για να μην πάει στο κρεβάτι του. Μια μικρή καληνύχτα για όλα τα παιδάκια που δεν θέλουν να πάνε για ύπνο και για όλες τις μαμάδες που με τρυφερότητα και αγάπη τα βοηθούν να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Δώρο η αφήγηση της ιστορίας σε QR Code.

Για παιδιά από 3 ετών.

Ράνια Μπούμπουρη, «Κι ας μπορώ», εικονογράφηση: Μάρω Καψοκέφαλου, εκδόσεις Ψυχογιός

Να σπρώξω τον Μηνά για να περάσω,

δεν το κάνω, κι ας μπορώ.

Άλλον τρόπο βρίσκω και περνώ.

Ν’ αρπάξω το παιχνίδι απ’ την Ελένη,

δεν το κάνω, κι ας μπορώ.

Μαζί θα παίξουμε καλύτερα κι οι δυο.

Είναι πολλά εκείνα που δεν κάνω, κι ας μπορώ.

Στο σπίτι μου, στο πάρκο, στο σχολείο, στο μετρό...

Ένα έξυπνο βιβλίο για τα όρια, τον σεβασμό και την αρμονική συνύπαρξη.

Για παιδιά από 2 έως 4 ετών.

«Μαθαίνω με κύβους: Διάστημα», εκδόσεις Ψυχογιός

3 min

Με τους 10 κύβους η γνωστική διαδικασία γίνεται παιχνίδι και ενισχύεται η λεπτή κινητικότητα. Τοποθετώντας τον έναν κύβο πάνω στον άλλο, τα παιδιά μαθαίνουν τα σχήματα, τους αριθμούς από το 1 ως το 10 και τους πλανήτες παρέα µε χαριτωμένα ζωάκια-αστροναύτες, ενώ ταυτόχρονα φτιάχνουν έναν πύργο σχεδόν ενός μέτρου. Στο βιβλιαράκι θα βρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Ήλιο και τους πλανήτες του ηλιακού µας συστήματος.

Για παιδιά από 0-2 ετών.

Μάρω Θεοδωράκη, «Μουσούδα, σ’ αγαπώ!», εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου, εκδόσεις Μίνωας

4 min

Η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών, Μάρω Θεοδωράκη, επιστρέφει με τον πέμπτο τίτλο της σειράς «Σ’ αγαπώ». Πρωταγωνιστής του βιβλίου «Μουσούδα, σ’ αγαπώ!» είναι ένα αξιολάτρευτο κουτάβι, που μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν την ευθύνη και να μη διστάζουν να μοιράζονται.

Οι μικροί αναγνώστες έχουν την ευκαιρία μέσα από αυτήν τη σειρά βιβλίων να αντιληφθούν έννοιες που σχετίζονται με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Οι μικρές ιστορίες των βιβλίων προβάλλουν την οικοδόμηση των διαπροσωπικών σχέσεων και ενθαρρύνουν την ευγένεια και τον σεβασμό.

Για παιδιά από 2 ετών.

Maurice Sendak, «Η χώρα των τεράτων», εικονογράφηση: Maurice Sendak, μετάφραση: Γιάννης Παλαβός, εκδόσεις Παπαδόπουλος

5 min

Όταν ο Μαξ φοράει τη στολή του λύκου κι αρχίζει τις σκανταλιές, η μητέρα του τον μαλώνει («Τέρας!») και τον στέλνει στο δωμάτιό του. Τότε, ο Μαξ θυμωμένος θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για μια φανταστική χώρα που κατοικείται από τέρατα. Αυτά θα τον ανακηρύξουν βασιλιά τους και θα αρχίσουν μαζί του τον κακό χαμό! Όμως, μετά από τον κακό χαμό, ο Μαξ θα πεθυμήσει το σπίτι του και τη μητρική αγκαλιά. Και το ταξίδι της επιστροφής θα ξεκινήσει…

Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Maurice Sendak είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά που φιγουράρει στις λίστες με τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών.

Για παιδιά από 3 χρονών.

Lallemand Orianne, «Ο λύκος Ζαχαρίας αγαπάει το δάσος», εικονογράφηση Thuillier Éléonore, μετάφραση: Κέλλυ Δημοπούλου, εκδόσεις Παπαδόπουλος

6 min

Ο λύκος Ζαχαρίας κάνει περίπατο στο όμορφο δάσος του όταν ανακαλύπτει ότι κάποιος ξεριζώνει τα δέντρα. Ποιος καταστρέφει το δάσος του λύκου Ζαχαρία και των φίλων του; Ο λύκος ξεκινά την έρευνα για να βρει τον ένοχο και να σώσει τα αγαπημένα του δέντρα. Ένα βιβλίο για τα δέντρα, τα δάση, την οικολογία, την περιπέτεια και τα ξωτικά. Άλλη μια ιστορία με πανέξυπνο κείμενο και υπέροχη εικονογράφηση, στην αγαπημένη σειρά με ήρωα τον γλυκό, τρυφερό, ανατρεπτικό λύκο… Ζαχαρία. Μια ιστορία για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογία.

Για παιδιά από 3 ετών.

Λάουρα Έρτιμο, «Πού είμαστε;», εικονογράφηση: Σάννα Πελιτσιόνι, μετάφραση: Riikka Pulkkinen, εκδόσεις Κλειδάριθμος

7 min

Ο Πλοπ μάς ταξιδεύει στα μυστικά που κρύβουν το διάστημα και ο κόσμος μας. Ο ξεναγός της ιστορίας παρατηρεί τον κόσμο με την περιέργεια ενός παιδιού. Από το διάστημα, το ανθρώπινο DNA, στον κόσμο των ατόμων και των σωματιδίων. Ένα βιβλίο γνώσεων για μικρά παιδιά, με ιδιαίτερη εικονογράφηση, σαν παιδική ζωγραφιά που δημιουργεί οικειότητα στο παιδί, ενώ παράλληλα του προσφέρει βασικές γνώσεις για τον κόσμο και το σύμπαν με πολύ απλά λόγια.

Yuval Zommer, «Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών με αυτοκόλλητα», εικονογράφηση: Yuval Zommer, μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ένα βιβλίο με συναρπαστική εικονογράφηση, που συστήνει στα παιδιά τον κόσμο των εντόμων που έρπουν, τσιμπούν και πετούν. Ένα διασκεδαστικό βιβλίο δραστηριοτήτων με όμορφη εικονογράφηση και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τον κόσμο των ζουζουνιών. Σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν περισσότερα αυτοκόλλητα κι από τα πόδια μιας σαρανταποδαρούσας. Ανακάλυψε ζουζούνια που σκαρφαλώνουν, σέρνονται, περπατούν και πετούν, και διασκέδασε κολλώντας τα στο βιβλίο. Οι μικροί αναγνώστες μπορούν να περάσουν πολλές δημιουργικές ώρες σχεδιάζοντας τις δικές τους πεταλούδες, κολλώντας μύγες στα πιάτα του πικ νικ και παίζοντας τελίτσες με τα ζουζούνια.

Η σειρά «Μεγάλα Βιβλία» του Zommer έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.

Έχει προταθεί και τιμηθεί με πολλά βραβεία όπως το UKLA Book Awards 2018 & 2019, το English Association’s Nonfiction Award 2019 & 2019 και το Made For Mums Award 2018.

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη σειρά κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του σε ζωολογικό κήπο.

Για παιδιά από 3 ετών.

Purificación Hernández Molero, «Η Ζωή και η κακιά λέξη», μετάφραση: Χριστίνα Λεβέντη, εκδόσεις Κέδρος

9 min

Η μέρα της Ζωής έχει ξεκινήσει άσχημα. Και συνεχίζεται όλο και πιο στραβά. Τότε η Ζωή θυμώνει… και λέει μια κακιά λέξη, μια πολύ κακιά λέξη! Τώρα η Ζωή δεν ξέρει πια τι να κάνει… Ένα βιβλίο που επιτρέπει στα παιδιά να κατανοήσουν τις συνέπειες που έχει ο θυμός και τα άσχημα λόγια, αλλά και πώς να τον αντιμετωπίσουν.

Για παιδιά από 3 έως 6 ετών.

Patsias Chiara, «Οι πρώτοι μου μύθοι - Αθηνά», εικονογράφηση: Mattia Cerato, μετάφραση: Χριστίνα Λεβέντη, εκδόσεις Κάκτος

10 min

Θέλεις να γνωρίσεις τη σοφή θεά Αθηνά; Συνόδεψέ τη στις εκπληκτικές της περιπέτειες με τους άλλους θεούς και ήρωες. Πολέμα στο πλευρό της ενάντια στους Γίγαντες, μάθε πώς έγινε προστάτιδα της Αθήνας και γνώρισε φανταστικά μέρη και θρυλικά πλάσματα σε αυτή την αξέχαστη ιστορία. Πάρε μέρος στην αξέχαστη ιστορία της θεάς Αθηνάς χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του βιβλίου. Ένα βιβλίο για πολύ μικρά παιδιά, με την υπέροχη εικονογράφηση του Mattia Cerato, με σκληρές σελίδες από χαρτόνι και ωραίους μηχανισμούς που επιτρέπουν να ανακαλύψεις το βιβλίο διαδραστικά!