Δέκα ταξιδιωτικά μυστικά για τα ελληνικά νησιά - Free Sunday
Δέκα ταξιδιωτικά μυστικά για τα ελληνικά νησιά

Δέκα ταξιδιωτικά μυστικά για τα ελληνικά νησιά

Με τα εισιτήρια στο χέρι και τις βαλίτσες σχεδόν έτοιμες ξεκινάτε για τις διακοπές του καλοκαιριού. Όσο υπέροχα, όμως, υποσχόμενα κι αν είναι η θάλασσα, ο ήλιος και το ουζάκι, δεν είναι αρκετές εγγυήσεις. Κρατήστε σημειώσεις, λοιπόν, πριν σαλπάρετε.

1. Ταξιδέψτε light. Δεν θέλετε να είστε εκείνος/-η ο/η καημένος/-η που στο πλοίο/αεροπλάνο κουβαλάει όλα τα υπάρχοντά του/της. Άλλωστε, ας είμαστε ειλικρινείς, χρειάζεστε στο νησί για δέκα μέρες περισσότερα από τρία ζευγάρια παπούτσια;

2. Φροντίστε, ανάλογα με τον προορισμό σας, να έχετε τη σωστή βαλίτσα. Εκείνες με τις ρόδες είναι καλές για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Στην ανισόπεδη, όμως, προβλήτα των νησιών της άγονης γραμμής δεν διευκολύνουν κανέναν.

3. Εμπιστευτείτε τις κριτικές των χρηστών social media. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα, ωστόσο, καθώς το φαγητό στις διακοπές είναι κατ’ αρχάς διασκέδαση, το να βρίσκεται η ταβέρνα πάνω στο κύμα δεν είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός. Ευτυχώς, υπάρχει το TripAdvisor, το Google Business και τα social media, όπου οι χρήστες αναρτούν εντυπώσεις για το σέρβις και την ποιότητα του φαγητού. Και ακολουθήστε το παράδειγμά τους, αφήνοντας κατόπιν το δικό σας –ειλικρινές– σχόλιο.

4. Δεν σας αρέσει η πολυκοσμία, αλλά άδεια πέρα από τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου δεν έχετε. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Ακόμα και στη Μύκονο και στη Σαντορίνη μπορείς να βρεις ήρεμες παραλίες και ήσυχα εστιατόρια όπου δεν θα χρειαστεί να περιμένεις 35 λεπτά για μια μερίδα καλαμαράκια. Αρκεί, φυσικά, να ενημερωθείς. Διάβασε, ψάξε, ρώτα. Πάντα υπάρχει ένα απάνεμο λιμανάκι για τους ήσυχους.

5. Ναι, διακοπές σημαίνει ξεκούραση, αλλά η προοπτική να αφήσεις το αποτύπωμά σου στη σεζλόνγκ δεν εγγυάται αναδόμηση και επαναφόρτιση. Η αναζήτηση και εξερεύνηση, όμως, ναι. Στα περισσότερα ελληνικά νησιά θα βρείτε στο λιμάνι μικρά πλοία που αναλαμβάνουν να σας ξεναγήσουν σε σπηλιές, απομονωμένες παραλίες και ακατοίκητα νησάκια. Οι Έλληνες τα σνομπάρουμε ως μέρος του φολκλόρ που προσφέρεται στους Ευρωπαίους τουρίστες. Η αλήθεια είναι πως θα ανακαλύψετε σπάνιες ομορφιές και εικόνες που θα κουβαλάτε για πάντα.

6. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Στην πόλη ποτέ δεν προλαβαίνετε να κάνετε αυτό το μασάζ που τόσο έχει ανάγκη το κορμί σας. Στο νησί έχετε χρόνο όμως. Ακόμα κι αν μένετε σε ένα ταπεινό room-to-let, υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες με περιποιήσεις spa, αλλά και ιδιώτες που αναλαμβάνουν τη χαλάρωσή σας. Και όχι, δεν είναι τόσο ακριβά όσο νομίζετε.

7. Όσοι κάνετε διακοπές με παιδιά μάλλον δεν ξεκουράζεστε ποτέ. Αντίθετα, κουβαλάτε πετσέτες, αντηλιακά, φουσκωτά. Τρώτε αφού φάνε τα παιδιά. Κοιμάστε αφού κοιμηθούν τα παιδιά. Κολυμπάτε όταν θέλουν εκείνα. Χρυσές συμβουλές εδώ δεν υπάρχουν. Προσπαθήστε ίσως να κοινωνικοποιηθείτε. Ακολουθήστε το παράδειγμα των παιδιών σας και γνωρίστε τους γονείς των νέων φίλων των παιδιών σας. Δεν θα μειωθεί η κούραση, αλλά τουλάχιστον θα έχετε απέναντί σας κάποιον να σας καταλαβαίνει.

8. Ανακαλύψτε την ιστορία του μέρους που επισκέπτεστε. Ποιος πάει σε μουσεία καλοκαιριάτικα αν δεν είναι Ελβετός; Κι όμως, ακόμα και οι μη φιλομαθείς δύσκολα θα βαρεθούν στα αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία των ελληνικών νησιών. Αφενός γιατί συνήθως είναι μικρά και εύκολα στην ξενάγησή τους και αφετέρου γιατί ανασύρουν και ενισχύουν γνώσεις που δεν απαιτούν πτυχία και μεταπτυχιακά.

9. Με μέτρο οι selfies. Μη χαλάσετε όλες τις διακοπές σας βγάζοντας selfies και ποστάροντας. Σας λέμε εγγυημένα ότι οι followers σας μπορούν να ζήσουν και με λιγότερα posts. Όπως κι εσείς.

10. Μην πάρετε μαζί σας βιβλία. Κατ’ αρχάς θα πιάσουν χώρο στη βαλίτσα σας. Προτιμήστε να επισκεφτείτε ένα τοπικό βιβλιοπωλείο, αφού έχετε μείνει μία μέρα στο νησί και έχετε καταλάβει ποια ακριβώς είναι η διάθεσή σας.