Εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη, αμφιβολίες για το «σύστημα» - Free Sunday
Εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη, αμφιβολίες για το «σύστημα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις σωστές απόψεις. Θα μπορέσει να τις εφαρμόσει; Eurokinissi

Εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη, αμφιβολίες για το «σύστημα»

Οι Financial Times (Πέμπτη 9 Ιανουαρίου) κυκλοφόρησαν με ολοσέλιδη παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας και της προοπτικής της, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

Η εφημερίδα, που θεωρείται από πολλούς η σημαντικότερη για τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στην Ευρώπη, ενδεχομένως και τον κόσμο, δείχνει να εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό ως ηγέτη που είναι καλά προετοιμασμένος, έχει σωστές απόψεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στηρίζεται σε ένα καλό επαγγελματικό παρελθόν.

Θέτει όμως το ερώτημα που τελικά μπορεί να απαντηθεί μόνο στην πράξη. Θα επικρατήσει η γραμμή Μητσοτάκη ή οι γνωστές δυσλειτουργίες του «συστήματος»;

Οι συντάκτες των Financial Times συνοψίζουν την απειλή ως εξής: «Ένα ζήτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι η φήμη της Ελλάδας για τη δημιουργία γραφειοκρατικών εμποδίων στις επενδύσεις και η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασής στο δικαστικό σύστημα, συχνά για λογαριασμό ισχυρών ομάδων συμφερόντων της χώρας.

Αυτά ξεκινούν από ηγετικούς επιχειρηματικούς ομίλους και φτάνουν σε επαγγελματικές ενώσεις και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας.»

Η εφημερίδα δημοσιεύει δήλωση πρώην στελέχους του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία: «Τοπικοί παράγοντες του ιδιωτικού τομέα θέλουν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό για να εξασφαλίσουν υπερβολικά κέρδη. Είναι εξασκημένοι στο να ασκούν πίεση στη διοίκηση για να μπλοκάρει τους πιθανούς ανταγωνιστές, Έλληνες και ξένους.»

Αυτή είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τους Financial Times, και κατά την άποψή μου η περιγραφή είναι πολύ κοντά στη σκληρή πραγματικότητα.