Το Athens Ledra και η επένδυση του αμερικανικού κολοσσού - Free Sunday
Το Athens Ledra και η επένδυση του αμερικανικού κολοσσού

Το Athens Ledra και η επένδυση του αμερικανικού κολοσσού

Ένας παγκόσμιος κολοσσός με αποτίμηση 96 δισ. δολάρια είναι ο αγοραστής του Athens Ledra και πρόκειται για τη Hines. Το γνωστό ξενοδοχείο άλλαξε χέρια έναν χρόνο μετά τη διακοπή λειτουργίας του λόγω οικονομικής δυσπραγίας και ενώ ήταν γεμάτο πελάτες (31 Μαΐου 2016) και έντεκα μήνες αφότου η βασική πιστώτρια της επιχείρησης Alpha Bank ξεκίνησε την εκποίηση του ακινήτου μέσω πλειστηριασμού.

Οι πληροφορίες λένε πως η Hines ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής για τη μονάδα επί της λεωφόρου Συγγρού, εκμεταλλευόμενη τη σημαντική πτώση του τιμήματος, αφού κατά τον πρώτο πλειστηριασμό (με επισπεύδουσα πάντα την Alpha Bank) η ελάχιστη τιμή προσφοράς άγγιζε τα 47,8 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο η τιμή διαμορφώθηκε ακόμη χαμηλότερα, στα 38 εκατ. ευρώ, όμως και τότε ο διαγωνισμός είχε αποβεί άγονος.

Σημαντική παράμετρος του πλειστηριασμού είναι πως από το τίμημα αναμένεται να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, αλλά και να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του ΙΚΑ από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Τα μεγέθη της Hines δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την ισχύ του αμερικανικού ομίλου. Έχει παρουσία σε 189 πόλεις σε 20 χώρες και η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαχειρίζεται φτάνει τα 96,5 δισ. δολάρια. Αυτή την περίοδο μετέχει σε 114 επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στα 60 χρόνια ιστορίας της έχει εξαγοράσει ή αναπτύξει 1.205 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας άνω των 390 εκατ. τετρ. ποδιών (36,2 εκατ. τ.μ.). Το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η Hines αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 533 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 10,8 εκατ. τ.μ.

Ας σημειωθεί ακόμη πως τα πολυτελή ξενοδοχεία που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Hines σε όλο τον κόσμο είναι ενταγμένα σε αλυσίδες κορυφαίων ξενοδοχειακών ομίλων, μεταξύ των οποίων η Hilton και η Marriott.