Ποιοι διεκδικούν την σύμβαση μαμούθ 450 εκατ. για τα e-διόδια - Free Sunday
Ποιοι διεκδικούν την σύμβαση μαμούθ 450 εκατ. για τα e-διόδια

Ποιοι διεκδικούν την σύμβαση μαμούθ 450 εκατ. για τα e-διόδια

Σήμερα διενεργήθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της σύμβασης για την «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση».

Στο διαγωνισμό μετέχουν εταιρείες με αναγνωρισμένη διεθνώς εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων καθώς επίσης και ελληνικές εταιρείες οι οποίες, μέσω αυτής της σύμπραξης, θα αποκτήσουν εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό για την εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήµατος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών υπέβαλαν μεγάλοι παίκτες των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το έργο συμμετείχαν ο όμιλος Ελλάκτωρ με την τεχνική εταιρεία Intrakat και την ιταλική εταιρεία Autostrade,  ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την γαλλική Vinci και ενδεχομένως την Αυστριακή Kapsch,  ο όμιλος Μυτιληναίος με την Ουγγρική Νusz  και ο όμιλος ΟΤΕ

Σημειώνεται ότι χθες, με απόφασή του, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής της οποίας αντικείμενο θα είναι η αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής των διαγωνιζομένων. Εάν η πρώτη φάση του διαγωνισμού, αυτή της υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ολοκληρωθεί ομαλά, θα ακολουθήσει η πρόσκληση υποβολής προσφορών (δεύτερη φάση).

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 20 Φεβρουαρίου του 2018,όμως κρίθηκε αναγκαία η παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε κύρια από διεθνείς ομίλους, γεγονός που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Ο διαγωνισμός προβλέπει την υλοποίηση συστήματος Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free – flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης. Και μόνο με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διόδιου τέλους.

Επίσης, τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια "Εποχούμενη Συσκευή" (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),

Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).

Η σύμβαση περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του πλήρους συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων, καθώς και των προσθέτων υπηρεσιών και της οπτικής ίνας διασύνδεσης με την πιστοποίηση τους. Επίσης περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την κατασκευή και διαχείριση δικτύου για την είσπραξη των τελών των χρηστών που ανήκουν στην κατηγορία των ιδιωτικών οχημάτων.

Το δεύτερο μέρος αφορά την παροχή προς τον διαχειριστή του συστήματος υπηρεσιών συντήρησης του συστήματος για πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης περαίωσης του πρώτου μέρους. Επίσης η σύμβαση περιλαμβάνει υπηρεσίες εκπαίδευσης για τους κεντρικούς διαχειριστές, υπηρεσίες εγγύησης του εξοπλισμού και υπηρεσίες έναρξης λειτουργίας και on-site knowledge transfer κατά την έναρξη λειτουργίας του κέντρου, καθώς και την δημιουργία παρόχου περιστασιακών χρηστών και με ένα ελάχιστο αριθμό συσκευών τις 30.000 τεμάχια, με δέσμευση επιπλέον κάλυψης των αναγκών της πενταετίας.