Χ. Γκότσης: Αυξημένο ενδιαφέρον ξένων διαχειριστών για τις ελληνικές εισηγμένες στο Λονδίνο - Free Sunday
Χ. Γκότσης: Αυξημένο ενδιαφέρον ξένων διαχειριστών για τις ελληνικές εισηγμένες στο Λονδίνο

Χ. Γκότσης: Αυξημένο ενδιαφέρον ξένων διαχειριστών για τις ελληνικές εισηγμένες στο Λονδίνο

Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης από τη βρετανική πρωτεύουσα, στην οποία χτυπά η καρδιά του ελληνικού χρηματιστηρίου και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η παρουσία της ελληνικής οικονομίας, των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο του πλανήτη είναι γεγονός με τεράστια σημασία. Η παρουσίαση της κατάστασης της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά κυρίως των μελλοντικών προοπτικών τους, ενδιαφέρει όλα τα μεγάλα αλλά και μικρότερα funds, οι δε διαχειριστές τους έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι και να συλλέξουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τους διαχειριστές των κεφαλαίων να θέσουν την κεφαλαιαγορά μας στο ραντάρ των επενδυτικών τους επιλογών, αφού η χώρα πλέον αλλάζει σελίδα. Η ελληνική οικονομία, υλοποιώντας πιστά το τρίτο πρόγραμμα, περνάει πλέον από τη φάση της σταθεροποίησης στη φάση της ανάκαμψης.

Παρά την ανησυχία και τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές και οικονομίες, οι σημαντικότεροι δείκτες παραπέμπουν σε επανεκκίνηση της οικονομίας μας, με τις προβλέψεις για το διάστημα Ιούνιος 2016 - Ιούνιος 2017 να κυμαίνονται για την πορεία του ΑΕΠ μεταξύ 2,5% και 2,9%.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Γκότση, ότι «η ουρά της πρώτης αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα κλείσουν το συντομότερο και έτσι θα ανοίξει το θέμα της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς και η διαπραγμάτευση για το χρέος, με στόχο να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. Αυτό θα μας οδηγήσει και σε μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, με στόχο την απεμπλοκή από τα μνημόνια».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «για τους ξένους επενδυτές έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχει πολιτική, κοινωνική και τραπεζική σταθερότητα. Το γεγονός αυτό βελτιώνει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται η ελληνική οικονομία και η χώρα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις μεγάλες αποδόσεις που υπόσχονται οι ελληνικοί τίτλοι, αλλά και το μειωμένο κόστος ανά μονάδα προϊόντος για τις παραγωγικές επενδύσεις, η χώρα μας παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για συμμετοχικές επενδύσεις σε υπάρχουσες εταιρείες αλλά και σε άμεσες, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους. Άλλωστε μια οικονομία της οποίας οι περισσότερες επιχειρήσεις χρειάζονται αναδιάρθρωση χρειάζεται κεφάλαια και αυτά δείχνουν τα funds που συμμετέχουν στο Roadshow είναι διατεθειμένα να κινητοποιήσουν, αφού υπόσχονται καλές αποδόσεις».

«Η συγκυρία δείχνει να είναι ευνοϊκή, στο χέρι μας είναι η μεν κυβέρνηση να πείσει τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, οι δε επιχειρήσεις ότι τα φιλόδοξα σχέδιά τους έχουν προοπτική», επισημαίνει ο κ. Γκότσης και καταλήγει: «Έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι σε αυτό το Roadshow να υπενθυμίσει στους ξένους επενδυτές ότι συμμετέχουν σε μια αγορά η οποία λειτουργεί, εποπτεύεται και ρυθμίζεται σύμφωνα με όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες».