Νέα προϊόντα και επέκταση των εξαγωγών «βλέπει» η ΔΩΔΩΝΗ - Free Sunday
Νέα προϊόντα και επέκταση των εξαγωγών «βλέπει» η ΔΩΔΩΝΗ

Νέα προϊόντα και επέκταση των εξαγωγών «βλέπει» η ΔΩΔΩΝΗ

Η γαλακτοβιομηχανία που εφορμά σε 43 χώρες παγκοσμίως με βάση την Ήπειρο και σύνθημα «ΔΩΔΩΝΗ η γεύση του καλού!» αποτελεί τη Νο1 εταιρεία παραγωγής και πωλήσεων φέτας ΠΟΠ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, η μοναδική γεύση τους και η παράδοση στην οποία η ΔΩΔΩΝΗ για πάνω από μισό αιώνα παραμένει πιστή αποτελούν εγγύηση του καλού, του άριστου, τόσο για τα προϊόντα της που φτάνουν στο καταναλωτικό κοινό όσο και για την παρουσία της εταιρείας στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η ΔΩΔΩΝΗ δικαίως υπερηφανεύεται ότι, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κατάφερε και τη χρονιά που μας πέρασε να καταγράψει θετικές επιδόσεις, καθώς η αναγνώριση του brand και η άριστη ποιότητα των προϊόντων ήταν το «όχημα» της περαιτέρω επέκτασής της σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2016 η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε σε 43 χώρες, από 35 μέχρι πρότινος, γεγονός που την κατέστησε πρωτοπόρα στον κλάδο της, αλλά και περήφανο πρεσβευτή της Ελλάδας. Ειδικότερα, αφού κατέκτησε τις αγορές της Μαυριτανίας, του Ισραήλ, της Γκάνας και της Μαλαισίας, πρόσφατα άρχισε να εξάγει προϊόντα στην Ιαπωνία και στην Πολωνία και επεκτάθηκε σε Χιλή και Παναμά, «δημιουργώντας», όπως λέει ο κ. Παναγιωτάκης, «όλες τις προϋποθέσεις να επιτευχθεί ο στόχος που έχουμε θέσει για τα επόμενα χρόνια, που είναι η αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών μας από το 35%, που είναι σήμερα, στο 50%».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά της Αυστραλίας, όπου η παρουσία της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ είναι ισχυρή με ποσοστό πωλήσεων φέτας που ξεπερνά το 80% της εγχώριας αγοράς.

feta

Εξίσου σημαντικό είναι και το ποσοστό των πωλήσεων στην Αμερική και σε άλλες χώρες, μέσω μεγάλων αλυσίδων, όπως οι Albert Heijn, Delhaize, COSTCO, SAM’S, WAITROSE, LOBLAWS, REWE, COLES, WOOLWORTHS κ.ά.

Την ίδια ώρα στην εσωτερική αγορά, παρά την οικονομική κρίση, η ΔΩΔΩΝΗ κατάφερε να διατηρήσει αφενός μεν την πρωτιά στην παραγωγή και στις πωλήσεις φέτας ΠΟΠ, αφετέρου δε να κυριαρχήσει τόσο στο γιαούρτι όσο και στο γάλα και πιο συγκεκριμένα στο εξαιρετικής ποιότητας γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ, το οποίο είναι πρώτο σε πωλήσεις και έγινε το αγαπημένο γιαούρτι των Ελλήνων.

Το προσωπικό της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία τρία χρόνια και αποτελείται από πάνω από 450 εργαζόμενους, γεγονός που καθιστά τη ΔΩΔΩΝΗ τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική της στήριξη και ανάπτυξη.

Επενδύσεις

Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ που αφορά τη νέα γραμμή παραγωγής γιαουρτιού, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων καθώς και του μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και την επέκταση της εταιρείας με την ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου χαλλουμιού και αναρής στη Λεμεσό της Κύπρου, επένδυση ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Ήδη, αν και το εργοστάσιο λειτουργεί μόνο μερικούς μήνες, μελετάται η επέκτασή του στον τομέα παραγωγής μετά την αναμενόμενη απήχηση, αλλά και τη διάθεση των παραγόμενων προϊόντων στο εξωτερικό, κυρίως στις διεθνείς αγορές.

Νέα προϊόντα

Μέσα από συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό η ΔΩΔΩΝΗ αυξάνει διαρκώς την παραγωγική της δυνατότητα και λανσάρει νέα προϊόντα, όπως το ταχέως αναπτυσσόμενο γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ και το νέο ημίσκληρο τυρί ΤουΤοστ ΔΩΔΩΝΗ, που ήδη έχουν τύχει μεγάλης ανταπόκρισης.

toutost

Το τυρί ΤουΤοστ ΔΩΔΩΝΗ ξεχωρίζει από τα άλλα τυριά της αγοράς, γιατί παράγεται με αγνά υλικά, φρέσκο γάλα, χωρίς συντηρητικά, όντας τέλειο για τοστ, σάντουιτς, πίτες, πίτσες κ.λπ.

Η γκάμα των προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας έχει εμπλουτιστεί με το ΔΩΔΩΝΗ Light, τη βιολογική φέτα και τη βαρελίσια φέτα, ενώ παράγει και το αυθεντικό ελληνικό τζατζίκι, προϊόντα που βρίσκονται εδώ και καιρό στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Παναγιωτάκης δηλώνει πως «νέα προϊόντα θα ακολουθήσουν, άμεσα, εντός του 2017, εξίσου υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, όπως μόνο η ΔΩΔΩΝΗ ξέρει να παράγει».

Σημειώνεται ότι η ΔΩΔΩΝΗ προμηθεύεται γάλα αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς και συνεχίζει σταθερά να παράγει όλα της τα προϊόντα χρησιμοποιώντας μόνο 100% φρέσκο γάλα. Συνεργάζεται με πάνω από 5.500 παραγωγούς, διατηρώντας άριστη σχέση μαζί τους και εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της – μάλιστα κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων παραγωγών σε ποσοστό 10%, κατέχοντας τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος της χώρας εδώ και χρόνια.
Το εισκομιζόμενο αιγοπρόβειο γάλα το 2016 ανήλθε σε 52.000 τόνους, αυξημένο κατά 27% σε σχέση με την περσινή γαλακτοκομική περίοδο, ενώ αύξησε και τις ποσότητες του εισκομιζόμενου αγελαδινού γάλακτος κατά 3%, σε αντίθεση με τη συνεχή μείωση που παρατηρείται στην ετήσια εγχώρια παραγωγή.

Εφαρμόζοντας πρόγραμμα διαρκούς επιστημονικής υποστήριξης των παραγωγών, βελτίωσε όχι μόνο την ποσότητα του γάλακτος αλλά και την ποιότητά του. Εδώ και τέσσερα χρόνια, όντας πρωτοπόροι στην υποστήριξη της κτηνοτροφίας, μια ομάδα εξειδικευμένων γεωπόνων και τεχνικών τροφίμων παρακολουθεί και επιμορφώνει τους παραγωγούς σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα, καταγράφηκε αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε σχέση με πέρυσι κατά μέσο όρο 2%, μετά δε και τη συστηματοποίηση της καθημερινής ζωής της φάρμας, το 2017 αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ποιότητας.

Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. στέκεται ενεργά στο πλευρό των παραγωγών της, πληρώνοντας από τις υψηλότερες τιμές στην αγορά και αυξάνοντας τις ποσότητες γάλακτος που προμηθεύεται, παρέχοντας κίνητρα για υψηλή ποιότητα και στηρίζοντας τους κτηνοτρόφους στον τομέα υγείας του ζωικού τους κεφαλαίου, βοηθώντας τους έμπρακτα στην αύξηση και βελτίωση της παραγωγής τους. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία συνεχίζει να προσφέρει στους καταναλωτές της υψηλής ποιότητας προϊόντα με μεγάλη διατροφική αξία και εξαιρετική γεύση, παραγόμενα από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα.

Για τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς ο κ. Παναγιωτάκης τονίζει: «Ολοκληρώσαμε τη γαλακτοκομική περίοδο ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής φέτας, έχοντας τηρήσει όλες μας τις δεσμεύσεις προς τους παραγωγούς. Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με μερικούς από τους καλύτερους κτηνοτρόφους στην Ελλάδα, οι οποίοι μας προμηθεύουν με άριστης ποιότητας φρέσκο γάλα».

ΕΚΕ στην Ήπειρο

Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., μετρώντας 53 χρόνια αυθεντικής παράδοσης και ιστορίας, με έδρα τα Ιωάννινα, συλλέγει γάλα καθημερινά από 514 χωριά της Ηπείρου, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα και το εισόδημα των κατοίκων και δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους νέους ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.

Μέσω του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί, στηρίζει δραστηριότητες και πρωτοβουλίες φορέων, όντας ενεργό μέλος της Ηπείρου. Όπως δηλώνει ο κ. Παναγιωτάκης: «Σε αυτό τον ευλογημένο τόπο είναι το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε στηρίζοντας στην πράξη συνανθρώπους μας και φορείς που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ενισχύοντας πρωτοβουλίες που αφορούν στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην έρευνα και στον αθλητισμό».