Ο γάμος Παντελιάδη-Granarolo και η έξοδος σε νέες αγορές για την Ήπειρος - Free Sunday
Ο γάμος Παντελιάδη-Granarolo και η έξοδος σε νέες αγορές για την Ήπειρος

Ο γάμος Παντελιάδη-Granarolo και η έξοδος σε νέες αγορές για την Ήπειρος

Μια συμφωνία η οποία παράλληλα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως οι τομείς παραγωγής γιαουρτιού και φέτας.

Το «όχημα» αυτής της συνεργασίας είναι η εταιρεία εισαγωγής και διανομών Quality Brands International Α.Ε. (QBI), την οποία η ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. απέκτησε τον Νοέμβριο του 2014 από τον κ. Μαρουλίδη.

Οι Ιταλοί της Granarolo, με πωλήσεις περίπου 1,18 δισ. ευρώ το 2016, αποκτούν το 50,01% της QBI και το 49,99% διατηρείται από τους Έλληνες συνεργάτες τους.

Η αρχική συνεργασία ενδέχεται, αν όλα κυλήσουν ομαλά, σε βάθος χρόνου να μετεξελιχθεί σε από κοινού παραγωγική δραστηριοποίηση σε δύο τομείς που έχουν ιδιαίτερο εξαγωγικό ενδιαφέρον και αφορούν το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα, δύο εμβληματικά προϊόντα για τις διεθνείς αγορές.

Όσον αφορά τη φέτα, υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Παντελιάδη διαθέτει την τυροκομική επιχείρηση Ήπειρος ΑΕΒΕ και το πλαίσιο συνεργασίας με την Granarolo αφορά την προώθηση των προϊόντων της σε 22 ξένες αγορές στις οποίες οι Ιταλοί έχουν παρουσία και ως εκ τούτου δίκτυο διανομής και η ελληνική βιομηχανία δεν έχει παρουσία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεργασία με διάφορους τρόπους ακόμη και σε αγορές όπου δραστηριοποιούνται και οι δύο εταίροι.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. στη διάρκεια του 2016 ανήλθαν σε 127,5 εκατ. ευρώ έναντι 108,8 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη της από 9,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 10,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Παράλληλα, οι πωλήσεις της QBI το 2016 ανήλθαν σε 933.000 ευρώ και της Ήπειρος ΑΕΒΕ σε 40,2 εκατ. ευρώ έναντι 34,8 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη της από 2,4 εκατ. ευρώ το 2015 ανήλθαν πέρυσι σε 2,8 εκατ. ευρώ.