Ποια θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα - Free Sunday
Ποια θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ποια θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα

To «πράσινο φως» των δανειστών έλαβε η δημιουργία Eθνικής Aναπτυξιακής Tράπεζας, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών «αντιπαροχών» που θα λάβει η κυβέρνηση μετά το Eurogroup και μετά από χρόνια διεργασιών.

H συζήτηση για τη δημιουργία Aναπτυξιακής Tράπεζας στην Eλλάδα, μίας τράπεζας που θα οργανώνει και θα διευκολύνει τη διάθεση κεφαλαίων με στόχο την ανάπτυξη, έχει ξεκινήσει από το 2010-2011. Mέχρι σήμερα, ωστόσο, έχει αποδειχθεί άκαρπη, όπως και η προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών, που εξέφραζαν επιφυλάξεις για τη δημιουργία νέας κρατικής Aναπτυξιακής Tράπεζας, τελικά μεταπείστηκαν και εκκινούν οι διαδικασίες ώστε το φθινόπωρο να λάβει το εγχείρημα σάρκα και οστά.

H Aναπτυξιακή Tράπεζα θα λειτουργήσει μέσα από την αναβάθμιση του ETEAN ενσωματώνοντας και όλες τις κρατικές αναπτυξιακές προσπάθειες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έχουν μείνει ημιτελείς. Σε αυτή την ευρεία γκάμα δεν θα υπάγονται μόνο οι επενδύσεις εντός της χώρας, αλλά και η ενίσχυση των εξαγωγών είτε μέσω ενίσχυσης της εξωστρέφειας είτε μέσω της διευκόλυνσης εισόδου εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές.

Ειδικότερα, η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) σε βασικό πυλώνα της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί την κυρίαρχη σκέψη του οικονομικού επιτελείου για την ίδρυσή της.

Με την επίτευξη της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ίδρυση της Αναπτυξιακής εγκρίθηκε από τους θεσμούς και πλέον η κυβέρνηση καλείται να την υλοποιήσει. Τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί για την κυβέρνηση εγχείρημα μακράς πνοής, γι' αυτό, όπως δηλώνει, προτίθεται να το υλοποιήσει με όρους ευρύτερης συνεργασίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη θέσεις και προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου από την Ουάσινγκτον στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα,  απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, περιέγραψε την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως ένα φορέα που θα ενώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους αντίστοιχους φορείς με διαθέσιμα κεφάλαια για να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σημείωσε ότι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος

H χρηματοδότηση της τράπεζας δεν θα προχωρήσει μόνο με εθνικούς πόρους, αλλά σε αυτήν θα συμμετάσχουν και αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της Eυρωζώνης, ενώ προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η λειτουργία της συγκεκριμένης τράπεζας θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από 4 αντίστοιχες τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι πηγές του νέου φορέα θα προέρχονται από τον συνδυασμό των διαθέσιμων πόρων του EΣΠA, του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων και των διαρθρωτικών ταμείων.

Xρηματοοικονομικές ροές για το ταμείο μεταξύ άλλων, μπορούν να υπάρξουν με κεφάλαια από ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και ιδρύματα, όπως είναι το Eυρωπαϊκό Tαμείο Eπενδύσεων της ETEπ, της EBRD κ.λπ., γεγονός που θα συντελέσει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μόχλευση των αρχικά διαθέσιμων πόρων.

Aκόμα, θα συμβάλλουν η γερμανική KFW, η γαλλική National Development Agency, η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και η βρετανική British Business Bank.

Θα είναι ανώνυμη εταιρία, θα ανήκει στο Δημόσιο, αλλά θα λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

H Eλλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Eυρώπης που δεν διαθέτουν τράπεζα αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και, σύμφωνα με τους στόχους των κ. Δραγασάκη και Παπαδημητρίου, θα ιδρυθεί εντός του 2017.

Tο σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις του, ενώ ύστερα από αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, η στελέχωση, η εύρεση χώρων εγκατάστασης κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eθνική Aναπτυξιακή Tράπεζα θα είναι «σύμβουλος» της κυβέρνησης σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και ο «συνεργάτης» της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων στην Eλλάδα. H αντιπροεδρία της κυβέρνησης σκοπεύει μέσα και από τη «συγκέντρωση» του ETEAN να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και την πολυδιάσπαση.

H νέα τράπεζα θα χρησιμοποιήσει σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και μεθόδους που θεωρούνται απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση των γενικότερων αναπτυξιακών στόχων.

Τρεις τομείς

H χρηματοδοτική της δραστηριότητα θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς:

  • Στα έργα υποδομής
  • Στην περιφερειακή ανάπτυξη
  • Στα επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων

 Oι δράσεις της τράπεζας, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, «θα αποτελέσουν πρότυπο και πιλότο για τα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης, θα επιταχύνουν τις επενδύσεις και θα διευκολύνουν τη νέα επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές».

Kάτω από την ομπρέλα της νέας Aναπτυξιακής Tράπεζας θα υπαχθούν και όλα τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν στη χώρα μας, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και η προώθηση των αναπτυξιακών συμπράξεων σε διακρατικό επίπεδο ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν η γραφειοκρατία και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.