Παιχνίδια με τις ταμειακές μηχανές παίζει η κυβέρνηση - Free Sunday
Παιχνίδια με τις ταμειακές μηχανές παίζει η κυβέρνηση

Παιχνίδια με τις ταμειακές μηχανές παίζει η κυβέρνηση

Στην κρίση αποδίδει την καθυστέρηση στην εφαρμογή της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το taxisnet επί 24ώρου βάσης, η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, η οποία υποστηρίζει ότι η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή διότι «οι ταμειακές δεν είναι εκσυγχρονισμένες σε όλους και λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε».

Η κυρία Παπανάτσιου εξήγγειλλε για μία ακόμη φορά ότι το μέτρο, το οποίο έχει θεσπιστεί στον ν. 4446/2016 αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων, με «ροπή προς τη φοροδιαφυγή» και κατόπιν θα επεκταθεί σε όλους τους επιτηδευματίες που χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές ή άλλους ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς.

Σήμερα, το taxis δεν ενημερώνεται για κάθε απόδειξη, αλλά έμμεσα για το σύνολο των συναλλαγών είτε από τα τραπεζικά αρχεία εάν η πληρωμή έγινε με POS, από τη δήλωση ΦΠΑ του επιτηδευματία, που υποβάλλεται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) είτε για το σύνολο των αποδείξεων καθώς και με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, για τα συνολικά έσοδα που απέκτησε. 

Εφόσον εφαρμοστεί το νέο σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον ΦΠΑ που θα βεβαιώσει και θα εισπράξει ανά μήνα ή ανά τρίμηνο, όπως επίσης και θα υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον προσδοκώμενο φόρο εισοδήματος.