Οι καταναλωτές κρίνουν τη μάχη της ηλεκτρικής ενέργειας - Free Sunday
Οι καταναλωτές κρίνουν τη μάχη της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι καταναλωτές κρίνουν τη μάχη της ηλεκτρικής ενέργειας

Tο προφανές όφελος από το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας είναι ότι ο ανταγωνισμός φέρνει καλύτερες τιμές και νέα προϊόντα. Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο φέρνει το νέο κύμα επενδύσεων που έρχεται στην ενεργειακή αγορά και το οποίο, µόνο στην αγορά της πράσινης ενέργειας και στον τομέα των αιολικών, υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολό της ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι οι διεργασίες που τα τελευταία χρόνια βιώνουν οι ενεργειακές αγορές στη χώρα μας, με αρχή τον ηλεκτρισμό, φέρνουν νέους παίκτες στη σκακιέρα και διαμορφώνουν ένα πεδίο έντονου ανταγωνισμού, παρά τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι έντονος έως και ανελέητος, αφού μιλάμε για μια τεράστια αγορά, όπου οι παίκτες, μικροί ή μεγάλοι, γνωστοί στο ελληνικό επιχειρείν ή νεοεισερχόμενοι, διεκδικούν ένα κομμάτι της «πίτας» που αντιστοιχεί στα περίπου 3 δισ. ευρώ τζίρου που θα χάσει τα επόμενα χρόνια ο κυρίαρχος παίκτης, δηλαδή η ΔΕΗ.

Να υπενθυμίσουμε ότι δύο χρόνια πριν όλοι οι ιδιώτες προμηθευτές συγκέντρωναν ένα μερίδιο αγοράς που μόλις ξεπερνούσε το 5%, µε τη ΔΕΗ να κυριαρχεί σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει άρδην και όσο και αν ο καταναλωτής περιμένει ακόμη να ισορροπήσουν εταιρείες και προϊόντα και να επέλθει σχετική ωρίμανση, υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 14%-15% (δηλαδή 300.000 συνδέσεις) που ήδη έχει εμπιστευτεί την ηλεκτροδότησή του σε πάροχο εκτός της ΔΕΗ.

Και βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρα από τις καλύτερες τιμές και προσφορές των ανταγωνιστών, πλέον και στη ΔΕΗ με διάφορους τρόπους καταγράφουμε μειώσεις, ενώ τα τιμολόγια που προσφέρονται είναι μειωμένα από 10% έως 30% σε σχέση µε τις τιμές που προσφέρει η ΔΕΗ. Σε επίπεδο εξυπηρέτησης, οι ιδιώτες πάροχοι παίζουν μπάλα στο γήπεδο των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης και αναπτύσσουν σύγχρονα δίκτυα πωλήσεων σε συνεργασία µε λιανεμπορικές αλυσίδες.

Έτσι, γίνεται παραπάνω από σαφές ότι ο μεγαλύτερος κερδισμένος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον καταναλωτή, που ήδη απολαμβάνει καλύτερες τιμές, νέες υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα.

Οι παίκτες

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τους παίκτες που ανταγωνίζονται αυτή τη στιγμή στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς στην αγορά των ιδιωτών προμηθευτών δραστηριοποιούνται τρεις καθετοποιημένοι παίκτες, δηλαδή εταιρείες που διαθέτουν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής (φυσικού αερίου). Πρόκειται για τις εταιρείες Protergia (Μυτιληναίος), Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα, Engie –πρώην Gaz de France– και Qatar Petroleum) και Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια, Edison, Ελλάκτωρ και Χαλκόρ), οι οποίες στοχεύουν στο να ελέγξουν περίπου το 1/3 της «πίτας» της αγοράς ηλεκτρισμού.

Με στόχο τον διπλασιασμό των πελατών της έως το τέλος του 2018, η Watt & Volt επιχειρεί να διατηρήσει τη δυναμική της στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στις επιδιώξεις της είναι το πελατολόγιό της να φτάσει τους 100.000 πελάτες έως το τέλος του έτους και τους 500.000 έως το 2022. Ξεχωρίζει ακόμη η Volterra, εταιρεία που ανήκει στον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο J&P Άβαξ και επίσης έχει δραστηριότητα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η τετράδα συμπληρώνεται από την NRG (Αλ. Χανδρής) και την Green (Β. Βασιλειάδης).

Οι εταιρείες που πρόσφατα μπήκαν στην αγορά και διαθέτουν μικρότερα μερίδια είναι τα ΕΛΤΑ, η εταιρεία ΚΕΝ (Όµιλος Καράτζη), η Novaera (Όµιλος Κοπελούζου) και η Volton.

Ξεπέρασε τις 1.000 αιτήσεις για νέους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας η εταιρεία Ζενίθ, πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την είσοδό της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, μεγάλος αριθμός πελατών της προέρχεται από την Αθήνα, όπου πλέον η Ζενίθ παρέχει, εκτός από ηλεκτρική ενέργεια, dual πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου.

Και η πράσινη ενέργεια

Εξακολουθεί να καταγράφει ιδιαίτερη δυναμική και η αγορά της πράσινης ενέργειας, καθώς προχωρούν τα σχέδια για νέους διαγωνισμούς εγκατάστασης νέας ισχύος αιολικών και φωτοβολταϊκών. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει γνωστός, στην τριετία 2018-2020 θα γίνουν τρεις νέοι διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά µε αθροιστική ισχύ 300 MW και, αντίστοιχα, τρεις διαγωνισμοί 300 MW για αιολικά. Επίσης, θα διενεργηθούν δύο διαγωνισμοί 400 MW τεχνολογικά ουδέτεροι, δηλαδή θα μπορούν να συμμετάσχουν επενδυτές και από τις δύο τεχνολογίες. Το νέο κύμα των πράσινων αυτών επενδύσεων μπορεί να φέρει επενδυτική ώθηση της τάξης άνω του 1 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία μέχρι το 2020.

Η αγορά της πράσινης ενέργειας μπορεί να φέρει καινοτομίες και νέες επενδύσεις και στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη κάποιοι προμηθευτές προσφέρουν στους πελάτες τους πράσινα πιστοποιητικά, που σημαίνει ότι τους δίνονται εγγυήσεις ότι καταναλώνουν φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Επίσης, όπως είναι αναμενόμενο, στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχονται όλο και περισσότεροι νέοι παίκτες, επενδύοντας στην ανάπτυξη και στη διαφοροποίηση της δραστηριότητάς τους στον ενεργειακό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου, λόγω απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς, χάνουν το αποκλειστικό δικαίωμα που είχαν στις περιοχές δραστηριοποίησής τους (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία). Οι εταιρείες αυτές ήδη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην είσοδό τους στην αγορά του ρεύματος, ενώ αντίστοιχα και άλλοι προμηθευτές ρεύματος σχεδιάζουν να µπουν ή έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου.