Κλείδωσε ο προτιμητέος επενδυτής στην Amerra για Νηρέα-Σελόντα - Free Sunday
Κλείδωσε ο προτιμητέος επενδυτής στην Amerra για Νηρέα-Σελόντα

Κλείδωσε ο προτιμητέος επενδυτής στην Amerra για Νηρέα-Σελόντα

Έτοιμη να χτυπήσει ξανά με αξιώσεις τους ανταγωνιστές της θα είναι μετά την επικράτηση του Amerra Capital η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς η επιχείρηση διάσωσής της, ή αλλιώς project Nemo, έφτασε στο τέλος της.

Και σίγουρα κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και κακώς οι περισσότεροι την τοποθετούν σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο. Η υπόθεση «ιχθυοκαλλιέργειες» και η διαχείριση του χρέους των δύο μεγαλύτερων εταιρειών, αλλά και το ποιος θα τις αναλάβει, απασχολεί τον οικονομικό Τύπο τουλάχιστον από το 2014 με τη μορφή στην οποία κατέληξε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Οι δύο leaders της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, που έφτασαν τη φήμη της στα πέρατα του κόσμου και την ανέδειξαν σε παγκόσμιο παίκτη και ηγέτη στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, πέρασαν πλέον στα χέρια (απομένουν τυπικές διαδικασίες ολοκλήρωσης ) του προτιμητέου επενδυτή Amerra Capital.

Ο διαγωνισμός για την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχής που διατηρούν στις Νηρέα και Σελόντα οι πιστώτριες τράπεζες έφτασε στο νήμα και οι σύμβουλοι (Lazard, PwC, Alvarez & Marsal) εισηγήθηκαν την ανάδειξη του αμερικανικού private equity fund ως προτιμητέου επενδυτή.

Πέραν των επιμέρους πλευρών της προσφοράς που βελτιώθηκαν, μεταξύ των οποίων και η προσέγγιση του ζητήματος εξυπηρέτησης των δανείων των Νηρέα και Σελόντα, ένα από τα στοιχεία που συνυπολογίστηκαν στην επικράτηση του αμερικανικού fund, στον έλεγχο του οποίου βρίσκεται ήδη η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Ανδρομέδα, ήταν η συνολική προσέγγιση του project Nemo, όπως το σχέδιο πώλησης έχει ονομαστεί από τις τράπεζες.

Πέρα από τη βελτίωση του οικονομικού σκέλους, με την υποστήριξη και της Mubadala Investment Company, sovereign fund του Άμπου Ντάμπι που έχει επενδύσει στην Ανδρομέδα, σε επιχειρησιακό επίπεδο προσμετρήθηκε το επίπεδο της ομάδας που εργάστηκε συνολικά πάνω στην προσφορά της Amerra, με στελέχη που επιμερίστηκαν την εργασία να «τρέξουν» τα μοντέλα της προσφοράς, το restructuring των δανείων, τα νομικά του SPA, τους εμπορικούς όρους της συναλλαγής κ.λπ.

Οι σύμβουλοι προσμέτρησαν επίσης το track record, δηλαδή τα «χιλιόμετρα επιτυχίας» και την εμπειρία του management της Ανδρομέδα την τελευταία δεκαετία, την πρόσβαση της Amerra στις διεθνείς αγορές του σολομού και την πρωτοποριακή τεχνογνωσία που μπορεί να εφαρμόσει για την άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του νέου σχήματος που θα προκύψει και, τέλος, τις σημαντικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις Νηρέα και Σελόντα για να εκσυγχρονιστούν εις βάθος οι δύο εταιρείες.

Ποια τα πρόσωπα και η στρατηγική των διεκδικητών

Ο Έλληνας CEO της Aνδρομέδα, Δημήτρης Bαλαχής (με επιτυχημένη πορεία και ως πρόεδρος του ΣEΘ), εγγυάται ότι Nηρέας-Σελόντα θα παραμείνουν σε ελληνικά χέρια To αμερικανικό fund Amerra Capital Management διαχειρίζεται κεφάλαια 1,5 δισ. δολαρίων, απέκτησε τη γνωστή εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα την άνοιξη του 2016 από την Global Finance, συμφερόντων Άγγελου Πλακόπητα, και πέτυχε την «ολική επαναφορά» της στην αγορά, καθιστώντας την παγκόσμια εξαγωγική δύναμη με πρόσβαση σε 120 εκατομμύρια καταναλωτές. Πρόσωπα-κλειδιά στην Amerra ο Craig Tashjian και η Nancy Obler, συνιδρυτές και CEO του fund, με μεγάλη εμπειρία στα deals.

Το σχέδιο που κέρδισε στην κούρσα της διεκδίκησης αφορά την ένταξη των δύο εταιρειών σε μια νέα μεγάλη ελληνική πολυεθνική –με πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή και παγκόσμια αγορά–, και το τριετές επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. ευρώ της Amerra, με προτεραιότητες την επέκταση των μονάδων εκτροφής ψαριών, βελτίωση εμπορικών δομών, ανάπτυξη νέων προϊόντων, επανατοποθέτησή τους στις διεθνείς αγορές κ.ά., σύμφωνα με το επιτυχημένο μοντέλο «συνένωσης» τεσσάρων αντίστοιχων επιχειρήσεων που εφαρμόστηκε στην Ισπανία.

Η Diorasis, που έχασε τη μάχη στο νήμα, ήταν σημαντικά ανταγωνιστική, και στο οικονομικό σκέλος, με την υποστήριξη και εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων το Deca Investments. Η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του εφοπλιστή Νικόλα Λυκιαρδόπουλου (Neda Maritime) έχει στο ενεργητικό της το επιτυχημένο turn around story της Bitsakos Aquaculture, επιτυγχάνοντας μετά την εξαγορά υπερδιπλασιασμό της παραγωγής της εταιρείας, επιστροφή σε κερδοφορία, ενίσχυση των εξαγωγών και σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού.

Απέναντι στην Amerra, λοιπόν, το ελληνικό «μπλοκ» των Νικόλα Λυκιαρδόπουλου, Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου, Γιώργου Mομφεράτου, Γιάννη Mπράβου, «τιμονιέρηδων» της Diorasis International, πλαισιωμένων από τους Περικλή B. Λιβά και Aνδρέα Σωτηρόπουλο.

Οι δρόμοι της επιχειρηματικής «ομάδας» συναντήθηκαν το 2010, όταν αποφάσισαν να ιδρύσουν την επενδυτική συμβουλευτική εταιρεία Diorasis με στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών σε τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και να τοποθετηθούν επενδυτικά στη NA Ευρώπη. Πήραν το βάπτισμα του πυρός στον κλάδο το 2014 με την εξαγορά της Mπιτσιάκος Yδατοκαλλιέργειες.

Το σχέδιο των «6» προέβλεπε τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στις ιχθυοκαλλιέργειες με ρόλο στην παγκόσμια αγορά και την ενεργοποίηση ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού πλάνου, με κεφάλαια από το Λονδίνο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνει αποεπένδυση σε 3-5 έτη.

O Kεφαλλονίτης εφοπλιστής N. Λυκιαρδόπουλος προέρχεται από μία εκ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών δυναστειών της χώρας (Neda Maritime).

O Γ. Mομφεράτος είναι γιος του δολοφονηθέντος ιστορικού εκδότη της «Aπογευματινής» Nικόλαου Mομφεράτου. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος συνεργάστηκε με τις Mobil Oil, Royal Cruise Lines, Egnatia Bank, Εθνική Τράπεζα, Ernst & Young και θεωρείται ειδικός σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

«Παρών» επί μακρόν στην επενδυτική τραπεζική ο Γ. Mπράβος (συνιδρυτής της PPB, συνεργάστηκε με HSBC, Bank of America, Πειραιώς), ενώ γεννημένος… manager θεωρείται και ο K. Παπαδημητρίου, με μεγάλες θέσεις σε επενδυτικούς ομίλους όπως η Cavamont του Sir James Goldsmith.

Οι επόμενες ενέργειες ολοκλήρωσης του deal

Τελικώς, η δομή της πρότασης της Amerra προτιμήθηκε από τις τράπεζες και πλέον στο διάστημα που ακολουθεί θα ξεκινήσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και Amerra για να συνυπογραφεί το SPA (Share and Purchase Agreement – Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών), το πιθανότερο έως τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου.

Το τελικό πλαίσιο θα πρέπει να φέρει την έγκριση των τραπεζών, καθώς και τις σχετικές εισηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θα ακολουθήσει η δημόσια πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών και οι λοιπές διαδικασίες συγχώνευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, χρειάζεται τουλάχιστον ενάμισης χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί ένας σχεδιασμός συγχώνευσης και να λειτουργεί το νέο σχήμα στο καθεστώς της «επόμενης μέρας». Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ίδιους, τα εκτιμώμενα κεφάλαια που πρέπει να «πέσουν» στο νέο σχήμα, στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού αναπτυξιακού πλάνου, ανέρχονται σε 50-70 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την πρόθεση διατήρησης των δύο εταιρειών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στον βαθμό που περάσουν στα χέρια της Amerra, δεν έχει γνωστοποιηθεί η πρόθεση του επενδυτή, πάντως στην περίπτωση της Ανδρομέδα δεν υπήρξε τέτοια κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός στόχος της εξυγίανσης των δύο εκ των ισχυρών παικτών της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας είναι η δημιουργία ενός υγιούς σχήματος, το οποίο θα ενδυναμώσει τη θέση της ελληνικής παραγωγής στον παγκόσμιο χάρτη των αλιευμάτων. Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των δύο ισχυρών εταιρειών του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφορά τη μέχρι στιγμής μεγαλύτερη τραπεζική αναδιάρθρωση.