ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου το 2019 - Free Sunday
ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου το 2019

ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου το 2019

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για μείωση του αφορολόγητου το 2019 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί για τις αρχές του 2020 όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να διαψεύσει τις τις πληροφορίες αναφορικά με τη μείωση σε συντάξεις και αφορολόγητο από τις αρχές του επομένου έτους.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε εξηγώντας πως αυτό σημαίνει «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση χρέους».

Σε ερώτηση για το αν το 2019 μαζί με την νέα περικοπή των συντάξεων θα εφαρμοστεί και η νέα μείωση του αφορολόγητου (δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρκέστηκε να πει ότι οι συνομιλίες για το τι θα γίνει το 2019 θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες. 

Σημείωσε πως μολονότι η Ελλάδα έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, προσθέτοντας πως αυτό το γνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ράις τόνισε επίσης ότι στο μέτωπο του χρέους οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν «εντατικοποιηθεί», εκφράζοντας εκ νέου την ελπίδα του Ταμείου πως τελικά θα υπάρξει «θετικό αποτέλεσμα» που θα εγγυάται «αξιόπιστα» τη βιωσιμότητα των ελληνικών οφειλών.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία με την Ε.Ε είναι «εξαιρετική» ενώ εμμέσως πλην σαφώς απάντησε στην κριτική περί λανθασμένων προβλέψεων παρέπεμψε στα επιτυχημένα προγράμματα Πορτογαλίας, Κύπρου και Ιρλανδία όπου «πολλοί θα συμμερίζονταν την άποψη ότι η συμβολή του ΔΝΤ ήταν θετική και εποικοδομητική».

Επαναβεβαίωσε την πάγια γραμμή του ΔΝΤ ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του χρέους παραμένουν απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε το Ταμείο να ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο.