Δικαίωση της Eldorado Gold από τη διαιτησία - Free Sunday
Δικαίωση της Eldorado Gold από τη διαιτησία

Δικαίωση της Eldorado Gold από τη διαιτησία

Υπέρ της Ελληνικός Χρυσός και των Καναδών μετόχων της Eldorado Gold, αποφάνθηκε τελικά η διαιτησία στην οποία είχε προσφύγει το Δημόσιο ώστε να δοθεί λύση για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, θετική για την Eldorado Gold και τη θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός που διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική είναι η απόφαση της διαιτησίας στην οποία είχε προσφύγει το Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε ο καναδικός όμιλος στο χρηματιστήριο. Η διοίκηση της Eldorado Gold επιβεβαιώνει πως το διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία απορρίπτει το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με το οποίο η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων.

Η σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013 όταν η Ελληνικός Χρυσός (που τότε ελέγχονταν από άλλους μετόχους) είχε αποκτήσει τα μεταλλεία. Η διοίκηση του καναδικού ομίλου ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να αξιολογεί την απόφαση της διαιτησίας και θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με τις επενδύσεις στη Χαλκιδική.

Η πλευρά των Καναδών θεωρεί πως από την απόφαση της διαιτησίας  προκύπτει πως με την «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντεμ Λάκκου» που υπεβλήθη από την Ελληνικός Χρυσός στις 22/12/2004 δεν υπήρξε μονομερής τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου από την εταιρεία και δεν μεταβάλλονται ανεπιτρέπτως τα συμφωνηθέντα μεταξύ των μερών, ούτε συνίσταται ευθεία και σαφής παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3 της Σύμβασης Μεταβίβασης», το οποίο αφορά στην παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ως τελικού πέραν των εμπορεύσιμων καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου.

George Burns (CEO Eldorado Gold): Εκδώστε τις άδειες

«Σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε την απόφαση της Διαιτησίας. Δράσαμε πάντα καλή τι πίστη και με τρόπο που καταλαβαίναμε ότι ήταν σύμφωνος με τις υποχρεώσεις μας όπως απορρέουν από την Σύμβαση Μεταβίβασης, περιλαμβανομένης της δέσμευσής μας να αναπτύξουμε την εγκατάσταση στην Κασσάνδρα σύμφωνα με το εγκριθέν από το Ελληνικό Δημόσιο επενδυτικό σχέδιο του 2006 και την περιβαλλοντική μελέτη του 2011. Επανειλημμένα επικοινωνήσαμε αυτή τη δέσμευση, περιλαμβανομένης της διάρκειας της διαιτησίας», τόνισε ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold.

«Πιστεύουμε ότι η απόφαση παρέχει τη βάση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσουμε ένα κοινά συμφωνημένο και καθαρό μονοπάτι για τις επενδύσεις στη Κασσάνδρα. Προσβλέπουμε στο Ελληνικό Δημόσιο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στη βάση της Σύμβασης Παραχώρησης περιλαμβανομένης της έκδοσης των εκκρεμουσών αδειών για το project στις Σκουριές. Η πλήρης, αποτελεσματική και υπεύθυνη ανάπτυξη της εγκατάστασης στην Κασσάνδρα θα ωφελήσει το ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες, τις τοπικές κοινωνίες, τους μετόχους μας και τους εργαζόμένους μας στην Ελλάδα».

«Η Eldorado συνέχισε να επιδεικνύει τη δέσμευσή της να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσής μας υποβάλλοντας πρόσφατα επικαιροποιημένη τεχνική μελέτη για το project στις Σκουριές η οποία μειώνει το αποτύπωμα του project κατά 40%».