Ο Σκουρλέτης μειώνει την αξία του ΔΕΣΦΑ και οι Αζέροι ζητούν καλύτερη τιμή για να μη φύγουν - Free Sunday
Ο Σκουρλέτης μειώνει την αξία του ΔΕΣΦΑ και οι Αζέροι ζητούν καλύτερη τιμή για να μη φύγουν

Ο Σκουρλέτης μειώνει την αξία του ΔΕΣΦΑ και οι Αζέροι ζητούν καλύτερη τιμή για να μη φύγουν

Ανοιχτό αφήνει ο επικεφαλής της SOCAR Greece, ο Ανάρ Μαμάντοφ, το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η εταιρεία του απο τη συμμετοχή στην αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε) μετά την τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή, ο υπουργός ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με την οποία περιορίζονται κατά περίπου 300 - 400 εκατ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από τα συνολικού ύψους 829 εκατ. ευρώ, ανακτήσιμα ποσά προηγούμενων ετών.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ανάκτησή στο συγκεκριμένο ύψος  σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ θα οδηγούσαν σε αυξήσεις 68% στα τέλη δικτύου,και νέα επιβάρυνση 4%-5% για τη βιομηχανία.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει κάτι και εάν ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία δεν βλέπω πώς μπορεί να σωθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ»,  δήλωσε στα «Νέα» ο κ.Μαμάντοφ, ο οποίος μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση με τον κ.Σκουρλέτη, διέψευσε τα περί αυξήσεων.

«Ψαλιδίζοντας τα ανακτήσιμα ποσά περιορίζεται η περιουσιακή βάση της εταιρείας, απομειώνεται σημαντικά η αξία της και άρα αλλάζουν τα δεδομένα και ως προς το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχαμε αρχικά προσφέρει», δηλώνει ο Μαμάντοφ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ,  η ιταλική SNAM, εταίρος στην αποκρατικοποίηση με ποσοστό 17%, φέρεται επίσης δυσαρεστημένη και εξετάζει την αποχώρηση της.

Η SNAM είναι η ευρωπαϊκή εταιρεία που συμμετέχει στην αποκρατικοποίηση για να πληρωθεί ο όρος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην έχει τον έλεγχο πάνω απο 49% του ΔΕΣΦΑ, μία εταιρεία εκτός ΕΕ.