Πάρε-δώσε της κυβέρνησης με το επίδομα θέρμανσης (πίνακες) - Free Sunday
Πάρε-δώσε της κυβέρνησης με το επίδομα θέρμανσης (πίνακες)

Πάρε-δώσε της κυβέρνησης με το επίδομα θέρμανσης (πίνακες)

Εν αναμονή της τελικής απόφασης της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης 2018-2019 βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι στη χώρα, και ενώ ο χειμώνας έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του. Κι αυτό, διότι φαίνεται ότι το υπουργείου Οικονομικών ακόμα βρίσκεται στη φάση του «μαγειρέματος», μήπως και καταφέρει να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το επίδομα αυτό μειωνόταν, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης.

Δύο σενάρια

Ήδη η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει προαναγγείλει ότι φέτος «περισσότεροι δήμοι θα έχουν αυξημένα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό. […] Θα δοθεί επίσης αύξηση στο ποσό του επιδόματος, λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου», προσθέτοντας ότι «αυτοί που πήραν την επιδότηση πετρελαίου το 2017 θα πάρουν συμπληρωματικό ποσό και φέτος, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ». Ωστόσο, ακόμα η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια σχετικά με το επίδομα: το πρώτο αναφέρει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα ποσό που θα φτάνει τα 15-20 λεπτά το λίτρο, ενώ το δεύτερο θέλει να δίνονται επιπλέον χρήματα μόνο σε όσους κατοικούν σε βόρειες και ψυχρές περιοχές, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών που υπάρχουν.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή περίοδο το επίδομα θέρμανσης είχε μειωθεί στο μισό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρ’ ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είχαν παραμείνει τα ίδια και παρά τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω και της ανοδικής τιμής του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Φέτος, αν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από μια έντονα ανοδική πορεία, άρχισαν να παρουσιάζουν κάμψη, το πετρέλαιο θέρμανσης άρχισε να διατίθεται κοντά στην τιμή των 1,15 ευρώ ανά λίτρο, προκαλώντας ανησυχία στους καταναλωτές σχετικά με την ικανότητά τους να αγοράσουν επαρκείς ποσότητες για να θερμάνουν τα σπίτια τους.

ΝΔ: Διπλασιάστε το επίδομα τώρα!

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης. Η ΝΔ, μάλιστα, ζήτησε διά του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι από το 2015 και εντεύθεν η κυβέρνηση «αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24%, εκτοξεύοντας την τιμή του, μείωσε το επίδομα θέρμανσης από το 0,35 ευρώ το λίτρο, αρχικά στο 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο και μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων, θεσπίζοντας “κόφτη” που απέκλειε ανθρώπους που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια» και τονίζοντας ότι «η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε σήμερα. Οι πολίτες θα κληθούν να το προμηθευτούν σε τιμή που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών, αλλά και των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, με παράλληλη επαναφορά των διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων χορήγησης του 2014, και καλεί την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή τη σχετική πρότασή της». Επίσης, το ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης για φέτος.

Σταδιακή αποκλιμάκωση της τιμής

Εδώ πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει παρατηρηθεί αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πλέον προσεγγίζει το 1 ευρώ το λίτρο και σε κάποιες περιοχές της Αττικής να είναι ακόμα πιο χαμηλή. Η αγορά, ωστόσο, φαίνεται να παραμένει «παγωμένη», περιμένοντας να διαπιστώσει πού, τελικά, θα «κάτσει» η τιμή, αλλά και πόσο θα είναι το επίδομα θέρμανσης για το 2018-2019 και πόσο κόσμο θα αφορά.
Από την άλλη, οι πρατηριούχοι, παρ’ ότι δέχτηκαν θετικά το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, επέμειναν στο πάγιο αίτημά τους για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων Γιώργο Ασμάτογλου να υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το πρόβλημα είναι ότι σήμερα συνολικά οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη για θέρμανση, όταν η τιμή του πετρελαίου φτάνει στο 1,2 ευρώ», και επισημαίνοντας ότι η μόνη αποτελεσματική λύση είναι να μειωθεί ο ΕΦΚ. «Αν η μείωση είναι 100 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, τότε, μαζί με τον ΦΠΑ, η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα προσέγγιζε το 1 ευρώ και μαζί με το επίδομα θέρμανσης θα βοηθούσε να κινηθεί η αγορά» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου.

pinakes