Στον αέρα η αξιοποίηση του Ελληνικού - Free Sunday
Στον αέρα η αξιοποίηση του Ελληνικού

Στον αέρα η αξιοποίηση του Ελληνικού

Το υπουργείο Πολιτισμού, με επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ και τα αρμόδια υπουργεία, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο της προς παραχώρηση έκτασης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής. 

Σύμφωνα με την επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου, με την ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημερώνουν πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης». 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ανάλογο πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί και με το Ιπππικό Κέντρο Μαρκοπούλου το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκει να παραχωρήσει για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή. 

Με βάση το τοπογραφικό διάγραμμα που επισυνάπτεται στην επιστολή ολόκληρη η εκταση του Ελληνικού θεωρείται ως αρχαιολογικός χώρος και ζητείται να χαρακτηριστούν ως διατηρητέα κτίρια, οι δύο διάδρομοι, απογείωσης και τροχοδρόμησης και ο υδατόπυργος της πρώην αμερικανικής βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπεγράφη το μνημόνιο συναντίλληψης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Develpment  για την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου.