Προειδοποίηση από ΤτΕ για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του στόχου - Free Sunday
Προειδοποίηση από ΤτΕ για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του στόχου

Προειδοποίηση από ΤτΕ για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του στόχου

Σήμα κινδύνου για υστέρηση 0,6 μονάδων στους δημοσιονομικούς στόχους εάν εφαρμοστούν, οι προεκλογικές παροχές που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, εξέπεμψε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο εξαμηνιαίο δελτίο της η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5%,.

Για τις προεκλογικές παροχές η ΤτΕ τονίζει ότι συνέβαλαν στην μετρίαση της θετικής δυναμικής που είχε δημιουργηθεί το πρώτο τετράμηνο του έτους, και όπως λέει σε αυτό το γεγονός οφείλεται ότι δεν επιχειρήθηκε νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση ομολόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα κάνει λόγο για αναγκαία «αναδιάταξη» του δημοσιονομικού μείγματος προς την ενίσχυση της διατηρήσιμης παραγωγής και ανάπτυξης, ενώ αφήνει αιχμές για την συνεχή υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και την υψηλή φορολογία.

«Είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη», αναφέρει η ΤτΕ.