Απώλειες 393 δισ. δολαρίων υπέστη σε μια μέρα το χρηματιστήριο της Σαγκάης - Free Sunday
Απώλειες 393 δισ. δολαρίων υπέστη σε μια μέρα το χρηματιστήριο της Σαγκάης
Rafael Matsunaga

Απώλειες 393 δισ. δολαρίων υπέστη σε μια μέρα το χρηματιστήριο της Σαγκάης

Εν μέσω ανησυχίας για την εξάπλωση του κινεζικού κορωνοϊού 2019-nCoV, η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά έχασε τη Δευτέρα το ιλιγγιώδες ποσό των 393 δισ. δολαρίων στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την εορταστική περίοδο της κινεζικής πρωτοχρονιάς.

Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια της τελευταίας τετραετίας, με περισσότερες από 2.500 μετοχές να καταγράφουν λίμιτ ντάουν.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι εταιρείες κατασκευών, υλικών και καταναλωτικών αγαθών, ενώ αντίθετα οι μετοχές των εταιρειών Υγείας εκτινάχθηκαν.

Οι απώλειες ήταν μεγάλες παρά τις προσπάθειες της κινεζικής κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιήσει την οικονομία. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε τη Δευτέρα σε μείωση των επιτοκίων και διέθεσε 150 δισεκατομμύρια γιουάν (22 δισ. δολάρια) για να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό έφτασε τους 361 την Κυριακή, συγκριτικά με επτά θανάτους που είχαν καταγραφεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, όταν οι κινεζικές αγορές έκλεισαν για τις γιορτές.

Η κρίση στην κινεζική οικονομία «θα διαρκέσει για αρκετό καιρό» εκτίμησε μιλώντας στο Reuters η Άιρις Πανγκ, οικονομολόγος της ING με εξειδίκευση στην Κίνα.

«Παραμένει άγνωστο το πόσοι εργάτες εργοστασίων θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Δεν έχουμε δει κέρδη για τις εποχειρήσεις από τότε που άρχισε να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός. Τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα μπορεί να έχουν ελάχιστες εισπράξεις» εξήγησε.

Η επιδημία εξάλλου έρχεται την ώρα που η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, εν μέρει λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας περιορίστηκε πέρυσι στο 6,1%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις δεκαετίες.