Στα 1,35 τρισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Στα 1,35 τρισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Στα 1,35 τρισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Νέα τονωτική ένεση στην Ευρωζώνη, με ποσό 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά, αποφάσισε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη σκιά της απόφασης του γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου, και χωρίς να αναμένει τις τελικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Πρόκειται ουσιαστικά για διπλασιασμό, σχεδόν, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την πανδημία του κορωνοϊού, από τα 750 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά, αλλά και παράταση της διάρκειάς του για τουλάχιστον έξι μήνες σε πρώτη φάση.  

Απόφαση της ΕΚΤ είναι να επανεπενδύει στα ομόλογα που θα αγοράσει στη διάρκεια του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον ως το τέλος του 2022.

Από την απόφαση της Ευρωτράπεζας προφανώς θα έχει οφέλη και η Ελλάδα, καθότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με σταθερό τρόπο» διαμηνύει η ΕΚΤ.