Δύο προφυλακίσεις από την οικογένεια των ιδρυτών της Folli Follie - Free Sunday
Δύο προφυλακίσεις από την οικογένεια των ιδρυτών της Folli Follie

Δύο προφυλακίσεις από την οικογένεια των ιδρυτών της Folli Follie

Στη φυλακή βρίσκονται από χθες το βράδυ ο ιδρυτής της Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του και διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας, Τζώρτζης καθώς μετά τις μαραθώνιες απολογίες που έδωσαν χθες για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών που αφορούν στη διαχείριση της εταιρείας, στην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος βγήκε λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ από το γραφείο της ανακρίτριας και οδηγήθηκε στην αστυνομική κλούβα που περίμενε έξω από το ανακριτικό γραφείο, ενώ με χειροπέδες εξήλθε από το ανακριτικό γραφείο ο γιος του Τζώρτζης.Η Καίτη Κουτσολιούτσου, σύζυγος του Δημητρη και μητέρα του Τζώρτζη, αφέθηκε ελεύθερη υπό τους όρους της καταβολής εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ, εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιουτσος απολογήθηκαν για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία ενώ η Καίτη Κουτσολιούτσου απολογήθηκε για απάτη, ξέπλυμα και χειραγώγηση.Η υπόθεση της Folli Follie ερευνάται από τον Ιούνιο του 2018 έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της τότε διοίκησης της εταιρεία για μη «παροχή αιτούμενων στοιχείων» και για «παρεμπόδιση ελέγχου» και στη συνέχεια, ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ζήτησε την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων.

Συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας η εταιρία επί σειρά ετών δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα. Έτσι κατάφερνε να δημιουργήσει συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται πως εντοπίστηκαν τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, που ξεκινούν από το 2001, χωρίς να αποκλείεται η απάτη να ξεκίνησε και νωρίτερα! Η δεύτερη φάση αφορά στην περίοδο 2007 – 2015, και αναφέρεται ως «Έμμεσες εικονικές συναλλαγές». Ωστόσο, από το 2015 και μετά, η κατάσταση ξέφυγε τελείως καθώς μπαίνει εμπρός το σχέδιο «Mary go round» όπως αποκαλείται αγγλικά το γνωστό παιδικό παιχνίδι «Γύρω γύρω όλοι», το οποίο επικαλούνταν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι για τις «Άμεσες εικονικές συναλλαγές». Στην τρίτη και τελευταία φάση, διαπιστώθηκε ότι από το 2015 έως το 2017 καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενο πελάτη, την NG Boon Soon (NBS) καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο προμηθευτή. «Οι συναλλαγές ήταν εικονικές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών» αναφέρει χαρακτηριστικά η δικογραφία.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.