Στα 0,8 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης - Εντός του 2020 η καταβολή του επιδόματος - Free Sunday
Στα 0,8 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης - Εντός του 2020 η καταβολή του επιδόματος
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει και φέτος στις 15 Οκτωβρίου.

Στα 0,8 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης - Εντός του 2020 η καταβολή του επιδόματος

Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθεί τελικά στους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης. Το συνολικό ποσό που θα «μοιραστεί» διαμορφώνεται στα 84 εκατ. ευρώ και, αν και είχε προγραμματιστεί να δοθεί αργότερα, τελικά όσοι το λάβουν θα το έχουν στην τσέπη τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στόχος είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, που συνεχίζουν να «πληρώνουν» τις συνέπειες του lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ταμειακό κόστος της διετίας 2020-2021 για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας εκτιμάται στα 17,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,5 δισ. ευρώ αφορούν μόνο το τρέχον έτος. Μάλιστα, μόνο σε επίπεδο  εσόδων, το ελληνικό κράτος, εξαιτίας της Covid-19, στερείται ποσό σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 4,2 δισ. ευρώ αφορούν το 2020.

Φέτος θα επιδοτηθούν περισσότεροι καταναλωτές, ακόμη και αν καταναλώνουν φυσικό αέριο, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσής τους, ενώ μέχρι πρότινος η επιδότηση αφορούσε μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αυξήθηκε το κονδύλι

Το επίδομα θέρμανσης δεν ήταν προγραμματισμένο να δοθεί μέσα στο 2020. Ωστόσο, στον προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώθηκε κονδύλι 84 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί και το 2021. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το 2019, οπότε «μοιράστηκαν» περίπου 67 εκατ. ευρώ, αλλά και σε σχέση με το 2018, οπότε το αντίστοιχο ποσό ήταν 54 εκατ. ευρώ.

Η «καινοτομία» που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών συνίσταται στην πρόθεση να επιδοτηθούν κι άλλες μορφές ενέργειας πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης. Το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης του νέου πλαισίου και οι ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα. Με βάση, πάντως, τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα υπάρξει και φέτος προκαταβολή του επιδόματος, που θα δοθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, όσοι αποδειχθεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος (ηλεκτρονική υποβολή παραστατικών κ.λπ.) θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που τους δόθηκε.

Όπως αναφέρθηκε, εκτός από τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης σχεδιάζεται να επιδοτηθούν και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα είναι μεταξύ των επιλογών, καθώς εκτιμάται ότι όσα ευάλωτα νοικοκυριά επιλέγουν το ρεύμα για να θερμανθούν ωφελούνται από το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Για τα ξύλα και τα πέλετ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η περιβαλλοντική επίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καλύπτονται μεν και όσοι καταναλώνουν ξύλα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, αλλά όχι εφόσον κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κι αυτό, προκειμένου να μην εμφανιστεί το Δημόσιο να «πριμοδοτεί» τα φαινόμενα αιθαλομίχλης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος θα είναι τα νοικοκυριά να ζητούν παραστατικά και να πληρώνουν ηλεκτρονικά, καθώς πρόσθετος στόχος είναι να περιοριστούν οι «μαύρες» αγορές. Για την υποβολή των αιτήσεων θα χρειαστεί να δημιουργηθεί καινούργια ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο μπορεί να υποστηρίξει μόνο τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στη γεωγραφική ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Γ και 80 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ, ενώ μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα αρχίζει από τα 64 ευρώ και φτάνει στα 350 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Ειδικότερα, οι γεωγραφικές ζώνες προσδιορίζονται ως εξής:

ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.

ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.

ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Στα 0,80 ευρώ η τιμή

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει και φέτος στις 15 Οκτωβρίου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα τιμών στις διεθνείς αγορές, 1 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 80 λεπτά του ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή είναι περίπου 20% χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν που ίσχυε κατά την έναρξη της περσινής χειμερινής περιόδου.