Στην Τουρκία μετακομίζει η Pitsos - Free Sunday
Στην Τουρκία μετακομίζει η Pitsos
Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, που σήμερα υπολογίζονται σε 250.

Στην Τουρκία μετακομίζει η Pitsos

Έπειτα από 155 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα η Pitsos ρίχνει αυλαία και μετακομίζει στην… Τουρκία, ύστερα από απόφαση της μητρικής εταιρείας BSH (Bosch-Siemens-Hausgerate). «H αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα σταματήσει την υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31/12/2020» αναφέρεται σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, που σήμερα υπολογίζονται σε 250. Για τον λόγο αυτόν η ομοσπονδία ζητεί με την επιστολή της στον πρωθυπουργό, που κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας, να παρέμβουν ώστε το εργοστάσιο να μείνει στη χώρα και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη.

«Κινδυνεύουμε άμεσα οι 250 εργαζόμενοι, όπως και άλλοι τόσοι άμεσα εμπλεκόμενοι προμηθευτές. Είναι κάτι που ξέραμε από καιρό και κάνουμε συνεχείς οχλήσεις. Θέλουμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας» είπε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της Pitsos, Χ. Μπούκουλας, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για την κυβέρνηση για τη στήριξη της ανάπτυξης. «Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προδιαγεγραμμένο το τέλος

Ωστόσο, η απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η ιστορική εταιρεία προγραμμάτιζε να τερματίσει την παραγωγική της δραστηριότητα στη χώρα μας και να προχωρήσει στη μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία από το 2018. Έπειτα όμως από πιέσεις των εργαζομένων, αλλά και μετά την αρνητική διάσταση που πήρε η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, την ανέστειλε για αργότερα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τότε πληροφορίες, η γερμανική διοίκηση προγραμμάτιζε τον τερματισμό της παραγωγικής δραστηριότητας της Pitsos στο τέλος του 2021, με στόχο από το 2022 να έχει αποκλειστικά εμπορική δραστηριότητα στη χώρα μας. Σύμφωνα όμως με την επιστολή των εργαζομένων, η διοίκηση έχει πλέον αποφασίσει να τερματίσει την παραγωγή στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Το 2018 το εργοστάσιο απασχολούσε περί τους 250 εργαζόμενους, σχεδόν τους μισούς απ’ όσους απασχολούσε στις αρχές της δεκαετίας, αφού η γερμανική BSH είχε υποβαθμίσει τη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα μετά το 2012, ενισχύοντας την παραγωγή της σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Πολωνία και η Ρουμανία, όπου το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει υπάρξει ήδη κυβερνητική βολιδοσκόπηση της διοίκησης της εταιρείας. Ωστόσο, όπως εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταπειστεί ο γερμανικός όμιλος ή έστω να δώσει μία ακόμα παράταση στη λειτουργία της μονάδας.

Ο ρόλος της Siemens

Η Pitsos ιδρύθηκε το 1865 και είναι θυγατρική της ΒSH, η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στην Bosch. Από 1 Ιανουαρίου 2015 η ΒSH (Pitsos) πέρασε εξολοκλήρου στην Bosch και η τιμή εξαγοράς ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΜ, η εταιρεία BSH (Pitsos) χρησιμοποιήθηκε από τη Siemens-Bosch ως αντάλλαγμα στον συμβιβασμό με την κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης αναφέρεται σαφώς ότι η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.

«Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens, των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (Pitsos). Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε τη μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (Pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη “βούλα” των κυβερνήσεων η Siemens επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα» καταγγέλλει η ΠΟΕΜ.

Η ιστορία της Pitsos

1865: Ιδρύεται η εταιρεία ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. από την ομώνυμη οικογένεια για την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου.

1959: Αρχίζει η παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου στο νέο εργοστάσιο στου Ρέντη.

1968: Κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων

1974: Έναρξη της συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε.

1977: Εξαγορά της Pitsos από την Bosch-Siemens Hausgerate GmbH και τη Siemens Α.Ε. Hellas

1986: Συμφωνία συνεργασίας με τη Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών στην Ελλάδα

1989: Έναρξη της παραγωγής ψυγείων

1994: Διακοπή της χρήσης χλωροφθορανθράκων στην παραγωγή ψυγείων. Εξαγωγή κουζινών στις σκανδιναβικές χώρες

1996: Μετονομασία της εταιρείας σε BSP ΑΒΕ

2000: Λανσάρει τις νέες κουζίνες και ψυγεία INOX.

2002: Μετονομασία της εταιρείας σε BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ

2014: Η Robert Bosch GmbH εξαγοράζει το 50% της Bosch-Siemens Hausgerate GmbH

2015: Η BSH Hellas γιορτάζει τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της.