Οι αποζημιώσεις δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων - Free Sunday
Οι αποζημιώσεις δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων

Οι αποζημιώσεις δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων

Από 30 έως 80 ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσεις των επαγγελματιών δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών που συμπράττουν στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών από τον e-ΕΦΚΑ,

Οι αποζημιώσεις καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) στο πλαίσιο της άμεσης υλοποίησης του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e-ΕΦΚΑ για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται ως εξής:

  • Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης:

αα) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

(αβ) 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

  • Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  • Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.
  • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.
  • Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α' 1): 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως έχουν υποβληθεί πάνω από 3.600 αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών, ενώ για τους 1.200 από αυτούς ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες η εκπαίδευση και η πιστοποίησή τους, προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων εντός του Οκτωβρίου.

Ως δικαιούχοι των αποζημιώσεων ορίζονται οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες, οι οποίοι, μετά από ανάθεση, έχουν εκδώσει βεβαιώσεις ή έχουν συντάξει σχέδια αποφάσεων τα οποία έχουν υποβληθεί από τους ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, η ανάθεση γνωστοποιείται στον e-ΕΦΚΑ και λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Επί της βεβαίωσης ή του σχεδίου απόφασης, που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας και υποβάλλει ο ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης.

Ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στην υποβληθείσα βεβαίωση ή το υποβληθέν σχέδιο απόφασης και στο αντικείμενο της ανάθεσης.

Εάν οι υποβληθείσες βεβαιώσεις ή σχέδια αντιστοιχούν στην ανάθεση, ο e-ΕΦΚΑ προχωράει στην καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης με ισόποση πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, «η σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Ήδη, ο ρυθμός απονομής έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς κάθε μήνα απονέμονται 20.000 συντάξεις και στόχος μέσα στους επόμενους μήνες είναι η περαιτέρω αύξηση στις 30.000 απονομές κάθε μήνα».