Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Free Sunday
Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένονται προς το τέλος Μαρτίου και η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Ιδιαίτερα δύσκολη αποδεικνύεται η άσκηση για τον ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα για τον υπολογισμό του φόρου με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τη διαμόρφωση της τελικής κλίμακας του νέου φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του νέου φόρου ακινήτων αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στους επικεφαλής των «θεσμών», στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης, ενώ τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ πάνε λίγο πιο πίσω. Αναμένεται να γίνουν τον Φεβρουάριο, με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να έχει ελάφρυνση από τον νέο ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, η μείωση στον φετινό φόρο ενδεχομένως να υπερβεί τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερες και για περισσότερους και οι αυξήσεις όσο το δυνατό μικρότερες για λιγότερους.

Το επικρατέστερο σενάριο

Το υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει στους «θεσμούς» ένα σενάριο –από τα τέσσερα διαφορετικά που επεξεργαζόταν–, με στόχο μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση από το 3,5% ή τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό. Για να «κλειδώσει» αυτό το σενάριο, αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να «τρέξει» η προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου από την ΑΑΔΕ, αφενός σπίτι-σπίτι και αφετέρου ανά ΑΦΜ, ώστε να έχει πλήρη εικόνα η κυβέρνηση για το μείγμα ελαφρύνσεων - επιβαρύνσεων ανά ακίνητο αλλά και ανά ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσουν την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων προς το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Την ίδια στιγμή, στην ΑΑΔΕ προετοιμάζονται για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έχουν προχωρήσει σε προσαρμογές στην ηλεκτρονική εφαρμογή του, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Πιο αναλυτικά, τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

  • Νέα μείωση 3%-4%. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι «κουρεμένα» κατά 60 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25%, ενώ παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για συνολική ελάφρυνση 30% στον ΕΝΦΙΑ.
  • Η κλίμακα και οι «κόφτες». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών, που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το ποσοστό του κόφτη θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ και πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενος. Σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα, για Τιμή Ζώνης (ΤΖ) έως 550 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ 551 έως 750 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για ΤΖ από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φθάνει και τα 13 ευρώ.

Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο συγκριτικά με το 2021 είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.

Ευκαιρία για μικρότερο φόρο

Πάντως, πριν φτάσει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους, όπως αυτή εμφανίζεται στο Ε9. Όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στην ακίνητη περιουσία τους μπορούν τώρα να τα διορθώσουν για να αποφύγουν τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου 2022.

Επίσης οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή πωλούν ή μεταβιβάζουν μια κατοικία ή ένα οικόπεδο ή ένα επαγγελματικό ακίνητο θα πρέπει να δηλώσουν τις αλλαγές αυτές στο έντυπο Ε9.

Οι μεταβολές που έγιναν το 2021 στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων δηλώνονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ έως το τέλος Μαΐου 2022, ενώ η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 έτους 2023, δηλαδή για μεταβολές περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.