Χωρίς παραβίαση των κυρώσεων πληρώθηκε η Gazprom - Συμφωνία με την ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης - Free Sunday
Χωρίς παραβίαση των κυρώσεων πληρώθηκε η Gazprom - Συμφωνία με την ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης

Χωρίς παραβίαση των κυρώσεων πληρώθηκε η Gazprom - Συμφωνία με την ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης

Συνθήκες ομαλής τροφοδοσίαςσε ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά, ύστερα τόσο από την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς παραβίαση των κυρώσεων και σε συνεννόηση με την Gazprom όσο και με τη συμφωνία με την Επιτροπή για τον μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος.

"Η πληρωμή  πραγματοποιήθηκε σε ευρώ και είναι απολύτως ασφαλής", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Η εξέλιξη κινείται στην κατεύθυνση που ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και διαμορφώνει προϋποθέσεις - αν δεν υπάρξει ανατροπή του πλαισίου - για συνέχιση της τροφοδοσίας της αγοράς με φυσικό αέριο από την Ρωσία, που αποτελεί σημαντική πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες, επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, συγκράτησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, βασικός άξονας του οποίου είναι η επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το κόστος παραγωγής.

Με βάση τον μηχανισμό,, μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η οποία σήμερα - με το ισχύον μοντέλο αγοράς - αποζημιώνεται για την ενέργεια που εισφέρει στο σύστημα με την τιμή της ακριβότερης μονάδας που συμμετέχει στην αγορά, στο εξής θα αποζημιώνεται με βάση το κόστος παραγωγής.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, "o νέος μηχανισμός, το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή του οποίου πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια».

Η ηλεκτρική ενέργεια που θα εξάγεται μέσω των διεθνών διασυνδέσεων θα εξακολουθήσει να κοστολογείται σύμφωνα με το υπάρχον καθεστώς καθώς ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.