Το «μάλαμα» της Μαλαματίνα διχάζει τον ΠΑΟΚ - Free Sunday
Το «μάλαμα» της Μαλαματίνα διχάζει τον ΠΑΟΚ

Το «μάλαμα» της Μαλαματίνα διχάζει τον ΠΑΟΚ

Έκπληξη προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση της οινοποιίας Μαλαματίνα ότι θα είναι ο επίσημος χορηγός του ΠΑΟΚ τα επόμενα τρία χρόνια, με σύνθημα «ΠΑΟΚ, ρετσίνα, Μαλαματίνα».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε τις μέρες της κορύφωσης της απεργίας, είχε εκφράσει την απόλυτη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της οινοποιίας Μαλαματίνα. «Καλούμε για ακόμη μια φορά την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να σταθεί στο πλευρό των απεργών μέχρι τη νίκη τους», ανέφερε στην ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ την ίδια ημέρα η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχε καταγγείλει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο με τη βίαιη καταστολή από δυνάμεις των ΜΑΤ με χημικά εις βάρος των απεργών της Μαλαματίνα και τη σύλληψη του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων, Γιάννη Φραγγίδη, και του προέδρου του Σωματείου Πωλητών - Οδηγών Άρη Μερκενίδη, οργανωτικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, οι οποίοι έχουν παράνομα απολυθεί από τη διοίκηση της επιχείρησης».

Ουσιαστικά, οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλαίσιο που είχε χαράξει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, όταν έναν μήνα νωρίτερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση, είχε επισκεφθεί το εργοστάσιο της οινοποιίας, από όπου είχε διαβεβαιώσει ότι ο «νόμος έκτρωμα του Χατζηδάκη θα καταργηθεί με την προοδευτική διακυβέρνηση», σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα αλλά και της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου άφησαν αδιευκρίνιστο ποιο είναι το πρόβλημα με τον νόμο Χατζηδάκη, αν οι απολύσεις ήταν παράνομες.

 

Η αναδιάρθρωση μιας ιστορικής εταιρείας

Όμως το πρόβλημα στην εταιρεία δεν ήταν οι απολύσεις αλλά η κατάργηση του τμήματος διάθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 15 απολύσεις.

Η κατάργηση του τμήματος διάθεσης είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, στο πλαίσιο του οποίου η νέα διοίκηση της εταιρείας, ο όμιλος Mantis των αδελφών Κρομμύδα (Χαραλάμπους και Αλεξάνδρου, ο οποίος φέρεται να είναι γαμπρός του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα) δηλαδή, ανέλαβε να καλύψει υποχρεώσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ και να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 12 εκατ. ευρώ σε πάγια και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της Μαλαματίνας προβλέπει: Τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, τη διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο του οποίου κυκλοφορούν δύο νέες ετικέτες κρασιών με τη σφραγίδα της Μαλαματίνας, τη βελτιστοποίηση του λειτουργικού μοντέλου της εταιρείας και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, στον οποίο εντάσσεται και η κατάργηση του τμήματος διάθεσης.

Οι εργαζόμενοι έκαναν απεργία με τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων της Αριστεράς, αναρχικών συλλογικοτήτων και του ΣΥΡΙΖΑ κι έξω από το εργοστάσιο έγιναν συγκρούσεις και συλλήψεις, αν και οι συλληφθέντες δεν κρατήθηκαν.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι απεργοί ανέβηκαν στη σκηνή στη μεγάλη συναυλία του ΛΕΞ στο Καυτανζόγλειο λέγοντας: «Μαζί να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε ο πόνος των φτωχών να γίνεται η τέχνη των αστών. Μαζί να προσπαθήσουμε ώστε ο πόνος μας να γίνει η δύναμή μας, να γίνει ο φόβος τους στους δρόμους για έναν καλύτερο κόσμο».

 

Χωρίς αντιδράσεις

Σε αυτό το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, προκαλεί έκπληξη το ότι η ανακοίνωση της χορηγίας της εταιρείας στον ΠΑΟΚ δεν οδήγησε σε κομματικές αντιδράσεις, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΚΚΕ, ούτε σε συσχετισμούς ανάμεσα στο ύψος των περικοπών στα έξοδα και τη χορηγία, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μαλαματίνα γινόταν χορηγός του ΠΑΟΚ, ήταν δε τόσο στενή η σχέση ανάμεσα στην κερκίδα του ΠΑΟΚ και την εταιρεία, που εκφράστηκε δημοσίως η δυσφορία της πρώτης όταν η δεύτερη έγινε το 2019 χορηγός του Άρη.

«Η Μαλαματίνα αγαπάει και στηρίζει τον ΠΑΟΚ. Και μαζί με τον ΠΑΟΚ στηρίζει όλον τον ελληνικό αθλητισμό. Φέτος, είμαστε δίπλα στον Εορδαϊκό, στον Απόλλωνα Περιστερίου, στον ΠΑΟ Δουμπιών, στον Άρη και στην Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου. Παλαιότερα έχουμε στηρίξει τον Ηρακλή στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες ομάδες», είχε γράψει τότε σε ανακοίνωσή της στο Facebook.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σε ανακοίνωσή τους είχαν επιτεθεί στην κυβέρνηση με καθαρά πολιτικά κίνητρα, λέγοντας ότι «όποιος εξακολουθεί και στηρίζει τη συγκυβέρνηση Μαρινάκη - Ντόρας - Μητσοτάκη - Αλαφούζου χαρακτηρίζεται ως εχθρός του ΠΑΟΚ και δεν έχει θέση ανάμεσά μας».

Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία με τη Μαλαματίνα, προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο θέτοντας ζήτημα ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.

«Οι ανώνυμες εταιρείες, ποδοσφαιρικές ή μη, εξ ορισμού θέτουν ως αυτοσκοπό την υφαρπαγή των κερδών, με οποιοδήποτε κόστος, από εκείνους που τα παράγουν και στους οποίους πραγματικά ανήκουν. Τους εργαζόμενους. Ο οπαδός του ΠΑΟΚ δεν συμπορεύεται, ούτε θα συμπορευτεί ποτέ με την αδικία και την εκμετάλλευση. Κι είμαστε κι εμείς εδώ να τους θυμίσουμε με τη σειρά μας πως η αξιοπρέπεια δεν υφαρπάσσεται, ούτε συντρίβεται.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ.

Υ.Γ. Αν επιθυμεί χορηγό αλκοολούχο η οποιαδήποτε ΠΑΕ, ας το γυρίσει στα τσίπουρα».

Τη στήριξή του σε αυτές τις αντιδράσεις προσέφερε απλόχερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, ο οποίος συνεχάρη τους αντιδρώντες.

«Τα συγχαρητήριά μου στα παιδιά των σελίδων “Αντιφασίστες οπαδοί/φίλαθλοι ΠΑΟΚ-Antifa Fans of PAOK” και “ΠΑΟΚ 1926.gr” στο Facebook, που αντέδρασαν απέναντι στη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για αυτήν την επονείδιστη συμφωνία με την απεργοκτόνο κι αντεργατική εταιρεία Μαλαματίνα».

Η αντίδραση του κ. Ζουράρι αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν συνδυαστεί με τις στενές του σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος τις ίδιες ημέρες της συμφωνίας είχε βρεθεί στο επίκεντρο ουκρανικών κυρώσεων σε πολιτικούς και οικονομικούς φίλους του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πουτιν, κι ενώ λέγεται ότι συζητά για την παραχώρηση του Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία.

Παρόμοιες αντιδράσεις έκαναν την εμφάνισή τους στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με αρκετούς φιλάθλους να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη «χορηγία» από τη γνωστή εταιρεία.

Σημειώνεται ότι στον αγώνα ΠΑΟΚ - Λαμία στο γήπεδο της Τούμπας, τον Σεπτέμβρη, είχε αναρτηθεί πανό που έγραφε «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια χορηγία στον ΠΑΟΚ προκαλεί πολιτικό ενδιαφέρον.

Είχε προηγηθεί το 2013 η χορηγία της Ελληνικός Χρυσός στο βόλεϊ του ΠΑΟΚ, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις αλλά και από τα ίδια τα στελέχη της εταιρείας, τα οποία επισήμαιναν ότι η εταιρεία δεν πουλάει «στη λιανική» για να χρειάζεται να μεταφέρει το μήνυμά της σε ευρέα ακροατήρια, όπως αυτό των οπαδών του ΠΑΟΚ.

«Θα πουλήσουμε δηλαδή περισσότερο χρυσό τώρα που θα διαφημιστούμε στον ΠΑΟΚ;», έλεγαν, αν και τελικά χάρη σ’ εκείνη τη χορηγία των μόλις 200.000 ευρώ ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει το πρωτάθλημα στο βόλεϊ.

Ήταν η εποχή των μεγάλων διαδηλώσεων κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και κάποιοι ισχυρίζονται ότι μετά τη συμφωνία μειώθηκε η συμμετοχή των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ σε αυτές, αλλά, κατά τη διάρκεια του εντός έδρας αγώνα εναντίον της Κηφισιάς, οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, διέκοψαν τον αγώνα και κάλυψαν με αυτοκόλλητα τη διαφήμιση της «Ελληνικός Χρυσός» στις φανέλες των παικτών της ομάδας τους.

Στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, η υπόθεση θύμισε μια διαφήμιση φανέλας σε προηγούμενες, προ Σαββίδη, εποχές που η ομάδα δεν πήγαινε καλά. Τότε εμφανίστηκε με μια διαφήμιση η οποία παρέπεμπε σε εταιρεία ανταγωνιστικής ομάδας με πολύ ισχυρό οικονομικά ιδιοκτήτη. Ο αυτόματος συνειρμός ήταν ότι ο ΠΑΟΚ έγινε «παράρτημα» της αθηναϊκής ομάδας και για την ακρίβεια παρακολούθημα των οικονομικών συμφερόντων του ισχυρού ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα η έκφραση της δυσαρέσκειας, αν όχι αγανάκτησης, να είναι εμφανής στην εξέδρα, όπου μια αφηρημένη «αξιοπρέπεια» μετρούσε περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια, όπου η οικονομική αυτάρκεια της ομάδας είναι γνωστή και κατοχυρωμένη, η φανέλα του ΠΑΟΚ έχει ως διαφήμιση την εταιρεία στοιχημάτων «Stoiximan», ένα παλαιό αίτημα των ιδιοκτητών των ανώνυμων αθλητικών εταιρειών να έχουν έσοδα από τον ΟΠΑΠ, πριν αυτός ιδιωτικοποιηθεί.