Ο Κορινθιακός πνίγεται στις τσούχτρες - Free Sunday
Ο Κορινθιακός πνίγεται στις τσούχτρες

Ο Κορινθιακός πνίγεται στις τσούχτρες

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Ο Κορινθιακός πνίγεται στις τσούχτρες. Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: Με αυτούς τους ρυθμούς υπεραλίευσης και ρύπανσης, τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν νεκρές θάλασσες.   

Υπάρχει όμως ελπίδα: Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο προστασίας του Κορινθιακού και άλλων 60 θαλάσσιων περιοχών που, αν εγκριθεί, θα *τριπλασιάσει* τη προστατευόμενη θαλάσσια έκταση της Ελλάδας!  

Στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, οικολογικές οργανώσεις και φορείς από τέσσερις Περιφέρειες -Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς και Αττικής- συζήτησαν θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής του Κορινθιακού και της απονέκρωσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν πλέον σε μόνιμη βάση στον Κορινθιακό παρεπιδημούντα είδη, όπως οι μέδουσες και οι τσούχτρες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο Σταμάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού «ο Αρίων»: «Οι μέδουσες μας δείχνουν το μέγεθος της υπεραλίευσης. Οι μέδουσες στον Κορινθιακό είναι κάτι σαν τον πυρετό στο μικρό παιδί».

«Οι μέδουσες του πελάγους, αυτές που τσιμπούν εγκλωβίζονται πολλές φορές σε κόλπους από τυχαία γεγονότα» εκτίμησε από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Παναγιώτης Παναγιωτίδης.