Απαγορεύτηκε στην Ελλάδα η σφαγή ιπποειδών - Free Sunday
Απαγορεύτηκε στην Ελλάδα η σφαγή ιπποειδών

Απαγορεύτηκε στην Ελλάδα η σφαγή ιπποειδών

H πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις», Ρόζα Ρούσσου, εξηγεί πώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε δεκτό το αίτημα για την απαγόρευση της σφαγής των ιπποειδών.

 

Η πρώτη συνάντηση του ανθρώπου με τα ιπποειδή έγινε πριν από αιώνες και από τότε πορευόμαστε μαζί τους μέσα στον χρόνο και στους τόπους. Υπήρξαν συνοδοιπόροι μας, ενώ κυριολεκτικά στις πλάτες τους πολεμήσαμε, δημιουργήσαμε και αναπτύξαμε την αγροτική και τουριστική μας οικονομία.

Κι όμως, αυτά τα ζώα ακόμα και σήμερα θεωρούνται εργαλεία που, όταν πλέον δεν είναι χρήσιμα, οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν να τα ανακυκλώνουν. Εκατοντάδες οι φωτογραφίες εξαθλιωμένων ζώων σε αγγελίες πώλησης, ακόμα και σε σελίδες πώλησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Η νομοθεσία καλύπτει τα απολύτως βασικά και καμιά φορά ούτε και αυτά.

Το σωματείο «Ιππόθεσις» ανάμεσα στις έρευνες που διεξάγει τα τελευταία χρόνια έχει εντοπίσει χώρους αναπαραγωγής και εκμετάλλευσης στους οποίους φορτηγά (συνήθως) με διπλούς αριθμούς κυκλοφορίας φορτώνουν ιπποειδή και εξαφανίζονται. Ακόμα και τα αθλητικά άλογα, που φέρουν σήμανση ή διαβατήριο, δεν καταγράφονται πουθενά όταν μεταπωλούνται, άρα δεν γνωρίζουμε πού και πώς τελειώνουν τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών μάς οδήγησαν στη σκέψη πως αν και το κακό ποτέ δεν το κερδίζεις ολοκληρωτικά, με την εφαρμογή ενός νόμου απαγόρευσης σφαγής ιπποειδών μπορούμε να το περιορίσουμε. Κανείς ποτέ δεν είχε σκεφτεί να προστατέψει αυτά τα ζώα από το χειρότερο τέλος κάθε πλάσματος, να σέρνει, ανήμπορο να αντιδράσει, τα βήματά του μέσα σε ένα κολαστήριο όπως τα σφαγεία, να μυρίζει το αίμα, να ακούει τις κραυγές του πόνου, να τρέμει από τον φόβο του και να μην καταλαβαίνει το γιατί. Οι εμπλεκόμενοι πληρώνονται γι’ αυτή τη δουλειά και για τον λόγο αυτόν την προστατεύουν όσο καλύτερα μπορούν. Οι ανεπιθύμητοι κρατιούνται μακριά με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο.

Χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ξενοφών δήλωνε ρητά πως εκείνοι που τα χτυπούν τα φοβίζουν. Πόσο φόβο και απελπισία πρέπει να νιώθουν όταν τα χτυπούν στο κεφάλι για να πέσουν κάτω, να τα σφάξουν και να τα γδάρουν!

Πώς είναι δυνατόν το 2020 να υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δηλώνουν ως δράση στο καταστατικό τους την επεξεργασία κρέατος και δέρματος ιπποειδών;

Μέσω της προέδρου της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, κ. Ειρήνης Μολφέση, κατετέθη η πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη.

Αυτή τη στιγμή ιπποειδή ταξιδεύουν σε σφαγεία (κυρίως σφαγεία χωρίς άδεια) του εξωτερικού είτε επειδή οι «ιδιοκτήτες» δηλώνουν πως τα έχουν πουλήσει σε ιδιώτες, δηλαδή αποφεύγουν να δηλώσουν πως προορίζονται για σφαγή (Ιταλία), είτε χρησιμοποιώντας traces άλλων ζώων (Βουλγαρία). Επίσης, χρησιμοποιούνται διαβατήρια αθλητικών αλόγων που έχουν αποσυρθεί ή έχουν πεθάνει, αφού αυτά τα στοιχεία δεν καταγράφονται πουθενά, ώστε να γίνει ο έλεγχος. Τα έγγραφα μετακίνησης για τα σημεία εισόδου και εξόδου συνήθως υπογράφονται από συγκεκριμένους αρμόδιους. Φυσικά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο σφαγής στην ενδοχώρα, την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νόμος να την απαγορεύσει.

Τα επόμενα βήματα που εγγράφως έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) για την προστασία των ιπποειδών είναι τα εξής:

  • Ενσωμάτωση νομοθεσίας για την καταγραφή ιπποειδών και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία είναι έτοιμη στο ΥΠΑΑΤ από το 2015, ώστε τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα στη διεθνή πλατφόρμα UELN (Universal Equine Life Number), όπως ορίζει η νομοθεσία.
  • Ενσωμάτωση κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τους κανόνες για τις μη άγριες κοινωνίες εκτροφής ιπποειδών. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όποιος έχει πέντε ιπποειδή ονομάζεται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκτροφέας ιπποειδών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν σταβλικές εγκαταστάσεις και τηρούνται οι κανόνες ευζωίας.
  • Θεσμικό πλαίσιο για την προστασία όλων των κατηγοριών ιπποειδών στα ευρωπαϊκά πρότυπα, σεβόμενο τις ανάγκες των ιπποειδών και τις συνθήκες στη χώρα μας.
  • Ελεγκτικός μηχανισμός για τη μεταφορά, αφού σήμερα κυκλοφορούν φορτηγά χωρίς καμία άδεια, χωρίς τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία, και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι. Πριν από λίγες ημέρες, σε μια λεωφόρο Μαρκοπούλου γεμάτη αυτοκίνητα, οδηγός με αυτοσχέδια μπαγκαζιέρα, χωρίς οροφή, είχε εγκλωβισμένο ένα άλογο το οποίο κυριολεκτικά χτυπιόταν για να ελευθερωθεί. Καμία τροχαία, καμία αστυνομία, δεν τον σταμάτησε πουθενά.

Έχουμε άγνοια για τις ανάγκες αυτών των ζώων και είναι κρίμα, γιατί ήταν και πάντα θα είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας.