Βασίλης Μπορομπόκας: «Το σωστό πρόγραμμα και η ρουτίνα είναι τα μυστικά για έναν ευτυχισμένο σκύλο» - Free Sunday
Βασίλης Μπορομπόκας: «Το σωστό πρόγραμμα και η ρουτίνα είναι τα μυστικά για έναν ευτυχισμένο σκύλο»

Βασίλης Μπορομπόκας: «Το σωστό πρόγραμμα και η ρουτίνα είναι τα μυστικά για έναν ευτυχισμένο σκύλο»

Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, ο Βασίλης Μπορομπόκας μάς εξηγεί πως το να αποκτήσουμε σκύλο δεν είναι μια εύκολη διαδικασία βγαλμένη από ταινίες της Disney, μας αποκαλύπτει χρυσές συμβουλές για τη συμβίωση μαζί του, ποιος σκύλος μάς ταιριάζει και γιατί η γάτα είναι παρεξηγημένο ζώο.

Η ερώτηση «τι κατοικίδιο να διαλέξω;» είναι πολύ γενική και δεν θα βοηθήσει την κουβέντα μας. Έτσι, θα σε βοηθήσω. Έστω πως ζω μόνη μου και δεν διαθέτω πολύ χρόνο, τι ζωάκι να διαλέξω;

Μακάρι πολλοί άνθρωποι να απηύθυναν την ίδια ερώτηση στους εαυτούς τους… Δυστυχώς, βάζεις στο τραπέζι, με μια απλή και στοχευμένη ερώτηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κηδεμόνες σκύλων. Και λέω σκύλων καθώς είναι ένα ζώο το οποίο χρειάζεται πολύ χρόνο και ασχολία. Επομένως, θα πρότεινα γάτα! Είναι ένα πολύ συναισθηματικό και δοτικό πλάσμα, ένα κοινωνικό και τρυφερό πλάσμα, το οποίο αντικειμενικά δεν έχει τις ανάγκες και τη ρουτίνα που χρειάζεται ο σκύλος. Πάρα πολλές φορές έχω δεχτεί αυτή την ερώτηση στο τηλέφωνο από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για σκύλο, αλλά προσπαθώ ευγενικά να τους αποτρέψω. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ένας εργένης δεν μπορεί να έχει σκύλο. Έχω δεκάδες πελάτες που ζουν μόνοι τους και είναι εξαιρετικοί «σκυλογονείς». Όμως έχουν το απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται για να πάει καλά η σχέση τους: τον χρόνο.

Και αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά; Τι συμβουλές θα έδινες; Πώς να διαλέξουν το κατοικίδιό τους;

Θα προσπαθούσα να καταλάβω και να μάθω αν θέλουν και οι ίδιοι το κατοικίδιο ή αν είναι μια κίνηση μόνο για χατίρι των παιδιών. Στη δεύτερη περίπτωση, εξηγώ αναλυτικά πως δεν είναι σοφή κίνηση, εκτός αν τα παιδιά είναι σε ηλικιακή φάση που μπορούν να επιφορτιστούν με την καθημερινή φροντίδα του ζώου. Γενικώς, προσπαθώ να εξηγήσω τι είναι, τι σημαίνει «έχω ζώο». Εάν, για παράδειγμα, με ρωτήσουν (όπως συνήθως γίνεται για σκύλο), τους λέω και τα «αρνητικά» της υπόθεσης. Δεν μπορεί κάποιος να φέρει έναν σκύλο στο σπίτι του και μετά να πει «δεν ήξερα». Εξηγώ ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια τις ανάγκες, την ενδεχόμενη αλλαγή του προγράμματος που θα επιφέρει η έλευση του σκύλου, και μετά τους καθοδηγώ στην κατάλληλη επιλογή. Αυτό έχει να κάνει με τη σύνθεση της οικογένειας, τις ηλικίες των παιδιών, όπως είπα, το αν τους αρέσουν οι ενεργητικοί ή οι χαλαροί σκύλοι, εάν έχουν εμπειρία ή όχι. Πάντοτε, τέλος, υπογραμμίζω την ανάγκη για βόλτες, παιχνίδι, αγάπη και σταθερό περιβάλλον.

IMG 20200728 110448 min

Παίζει ρόλο η ηλικία των παιδιών σε μια οικογένεια σχετικά με το σκυλάκι που θα διαλέξουν;

Σαφώς και παίζει. Κατ’ αρχάς, για τους ίδιους τους γονείς. Ένα παιδάκι λίγο μεγαλύτερο, που μπορεί να αυτοεξυπηρετείται, δίνει λίγο παραπάνω χρόνο στους γονείς να ασχοληθούν, ειδικά τις πρώτες μέρες, με το κουταβάκι. Μην ξεχνάμε πως κι αυτό μωράκι είναι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνήθως εξηγώ στους γονείς και στα παιδάκια πώς πρέπει να παίζουμε, να μην «καλλιεργούμε» το ατσούμπαλο παιχνίδι, ειδικά με το στόμα, καθώς πολλοί γονείς με καλούν και παραπονιούνται πως το κουτάβι «δαγκώνει» το παιδί τους. Εξηγώ από το πρώτο μάθημα τα βασικά. Για παράδειγμα, ότι αλλάζει δόντια και πως για μερικές εβδομάδες έχει την τάση να δαγκώνει τα πάντα, πως έχει ανάγκη για ύπνο και δεν είναι το παιχνίδι μας, πως πρέπει να το καθοδηγήσουμε για την τουαλέτα του, πως χρειάζεται επιβράβευση και όρια. Συνήθως τα παιδάκια που βρίσκονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και μπορούν να συμμετάσχουν στα καθημερινά το χαίρονται με την ψυχή τους. Είναι κάτι που βλέπω λόγω του επαγγέλματός μου.

Κουτάβι ή ενήλικος σκύλος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν κουτάβι. Γιατί είναι χαριτωμένο, επειδή έχει πλάκα, είναι τρυφερό και αστείο, γιατί θέλουν να χτίσουν μνήμες από την αρχή, επειδή θέλουν να ξέρουν «τι σκύλο θα έχουν». Όλα καλά, λοιπόν; Όχι! Ένα κουτάβι κάνει ζημιές, είναι υπερκινητικό, δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει «μη», θέλει πολλή προσπάθεια για την τουαλέτα του, μπορεί να κλαίει όταν μένει μόνο του, να έχει μονίμως το μυαλό του στη σκανταλιά και πολλά ακόμη. Όταν με καλούν άνθρωποι με κουτάβια και μου απαριθμούν τα «κουταβοπροβλήματα» θυμωμένοι και απογοητευμένοι μαζί του, εκπλήσσομαι. «Μα δεν γνωρίζατε τι σημαίνει κουτάβι;» ρωτάω συνήθως. Και όμως, οι περισσότεροι θέλουν τα plus της συμβίωσης με ένα κουτάβι, χωρίς όμως τον κόπο και την κούραση που τα συνοδεύουν. Εκεί, λοιπόν, απαντώ ξεκάθαρα: Ενήλικος σκύλος! Στο 99% των περιπτώσεων πρόκειται για ώριμα πλάσματα, κοινωνικά, με αντίληψη και διάθεση να μας καταλάβουν. Αυτή την περίοδο δουλεύω με πολλά σκυλιά τα οποία έφυγαν από καταφύγια για τα νέα σπίτια τους και είναι διαμάντια.

Θηλυκό ή αρσενικό;

Η δική μου άποψη είναι θηλυκό. Αυτό βέβαια αφορά εμένα και δεν θέλω να επηρεάσω κάποιον. Επιλέγω θηλυκό, καθώς σε όλη μου τη ζωή είμαι με σκυλιά, είτε της οικογένειάς μου είτε των πελατών μου. Έχω παρατηρήσει, λοιπόν, πως το μέσο θηλυκό σκυλί είναι πιο ήρεμο, πιο κοινωνικό και λιγότερο κυριαρχικό. Αν προσέξετε, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων στον δρόμο ρωτούν «συγνώμη, αρσενικός είναι; Γιατί ο δικός μου δεν τα πάει καλά με τους υπόλοιπους αρσενικούς». Εν πολλοίς, είναι φυσιολογικό, οι αρσενικοί συνήθως είναι πιο κυρίαρχα ζώα, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν με όλα τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Όσοι επιλέγουν αρσενικούς σκύλους θα πρότεινα εξαρχής να εστιάσουν στην κοινωνικοποίηση, στη σωστή εκπαίδευση και θετική προσέγγιση, ώστε να μην προκύψουν θέματα στο μέλλον. Δεν είναι λίγες οι φορές που με καλούν κηδεμόνες σκύλων μετά τον πρώτο χρόνο, καθώς εκεί ξεκινούν να «βγαίνουν» τα θέματα.

IMG 20200809 123106 min

Είναι η γάτα παρεξηγημένο ζώο;

Πάρα πολύ. Έζησα 13 χρόνια με έναν γάτο, τον Σάββα. Ήταν υπέροχος, εξωστρεφής, κοινωνικός και τρυφερός. Θα τον σκέφτομαι πάντοτε με συγκίνηση και αγάπη. Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, ο γάτος μας ήταν 4 ετών. Από την πρώτη στιγμή που επιστρέψαμε από το μαιευτήριο υποδέχτηκε τον Φοίβο με απέραντη αγάπη και καλοσύνη. Δυστυχώς, φέτος την άνοιξη μας αποχαιρέτησε. Μετά από μερικές ημέρες βρήκαμε δύο θηλυκά γατάκια, τα οποία σώσαμε και πλέον ανήκουν στην οικογένειά μας. Η γάτα έχει άλλους ρυθμούς, διαφορετικό τρόπο έκφρασης και ζωής. Δίνει αγάπη, δείχνει νοιάξιμο, χρειάζεται επαφή και της αρέσει πολύ η αλληλεπίδραση, απλώς θέλει τον… χρόνο της. Είναι, λοιπόν, άδικο γι’ αυτήν να τη συγκρίνουμε με ένα πολύ εξωστρεφές ζώο (τον σκύλο), ο οποίος μας συντροφεύει δεκάδες χιλιάδες χρόνια, κάτι που έχει περάσει στο DNA του.

Αν κάποιος που θέλει να πάρει κατοικίδιο έχει μικρό χώρο, μπορεί;

Σαφώς! Έχω δει ευτυχισμένα σκυλιά σε μικρά διαμερίσματα και γκαρσονιέρες. Θυμάμαι έναν από τους πιο χαρούμενους μαθητές μου. Ένας υπέροχος ημιαιμάκος, ο οποίος ζούσε με τη φοιτήτρια «μαμά» του σε μια γκαρσονιέρα στα Εξάρχεια. Τι τον έκανε τόσο χαρούμενο; Οι συχνές βόλτες, ο χρόνος και η ασχολία της κοπέλας. Στον αντίποδα, έχω συναντήσει σκύλους οι οποίοι δεν είχαν γνωρίσει τη χαρά της βόλτας και της κοινωνικότητας, καθώς ζούσαν σε τεράστιες βίλες. Ο σκύλος δεν θα ευτυχήσει λόγω του χώρου που θα του προσφέρουμε, αλλά λόγω του σωστού και ποιοτικού χρόνου που θα του διαθέσουμε.

Ποιοι είναι οι πρώτοι πέντε κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος μόλις πάρει έναν σκύλο; Τι πρέπει να κάνει μόλις τον φέρει σπίτι του;

Αγάπη, βόλτες, όρια, σωστή διατροφή και κτηνιατρική επίβλεψη. Πρέπει, λοιπόν, με το «καλημέρα σας» να δείξουμε στον σκύλο την αγάπη μας και το νοιάξιμό μας. Είναι ζωτικής σημασίας, για να νιώσει ασφαλής και πλήρης. Εν συνεχεία, όταν τελειώσει με τα εμβόλια, ξεκινάμε τις βόλτες του. Θεωρώ πως το σωστό πρόγραμμα και η ρουτίνα είναι τα μυστικά για έναν ευτυχισμένο σκύλο. Τέλος, χρειάζεται να δείξουμε με σταθερότητα και συνέπεια τι δεν θέλουμε να κάνει. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Συνήθως οι άνθρωποι μπερδεύουμε τον σκύλο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί «κακές» συμπεριφορές.

Αντίστοιχα, πώς θα μας συμβούλευες να συμπεριφερθούμε σε μια γάτα που μόλις πήραμε σπίτι;

Θα την αφήσουμε να εξερευνήσει, να βρει τον χώρο της και να νιώσει άνετα. Όσο νιώθει άνετα, τόσο θα κατακτά χώρο. Καλό είναι βέβαια να φροντίσουμε για την ασφάλειά της, ειδικά αν είναι γατάκι, καθώς είναι πολύ περίεργα. Από την πρώτη κιόλας μέρα βάζουμε την τουαλέτα της με την άμμο, καθώς θα τη βρει αμέσως, χωρίς καμία προσπάθεια.

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζουμε μικρά ζώα;

Στη χώρα μας, δυστυχώς, υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από κει. Στο πατρικό μου είχαμε εφτά σκύλους, εκ των οποίων οι έξι είχαν μαζευτεί από τους δρόμους. Αν όμως θέλουμε ένα καθαρόαιμο, θα πρέπει να το πάρουμε την κατάλληλη περίοδο, αφού πρώτα έχει απογαλακτιστεί, έχει ζήσει με τη μητέρα του και τα αδέρφια του και νιώθει πλέον αυτόνομο.

Αν κάποιος επιθυμεί συγκεκριμένη ράτσα σκύλου ή γάτας, πώς μπορεί με υπευθυνότητα και σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων να βρει και να αγοράσει την αγαπημένη του ράτσα;

Θα πρέπει να στραφεί σε έναν νόμιμο, πιστοποιημένο εκτροφέα, ο οποίος θα του εξηγήσει τα πάντα για τη φυλή και θα τον καθοδηγήσει. Πολλοί εκτροφείς κρίνουν και αποτρέπουν ανθρώπους από το να πάρουν κουτάβι και αυτό είναι κάτι που τους τιμά, καθώς αποδεικνύουν ότι δεν είναι το κέρδος το μόνο ζητούμενο. Θέλουν να ξέρουν ότι τα κουτάβια τους θα πάνε σε κατάλληλα σπίτια. Η Sugar είναι ένα λαμπραντόρ το οποίο πήρα από την κ. Μπαλτζάκη, μια εκτροφέα με απίστευτη αγάπη, πάθος και ηθική.

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου ράτσα σκύλου;

Έχω ζήσει με πολλούς σκύλους. Με οκτώ ημίαιμους, έναν γερμανικό ποιμενικό και τώρα με ένα θηλυκό λαμπραντόρ. Νομίζω πως αυτή η φυλή μού ταιριάζει γάντι. Είναι κοινωνικά και εξωστρεφή, τους αρέσουν οι αθλητικές δραστηριότητες, είναι παιχνιδιάρικα, είναι πανέξυπνα και γελαστά, λατρεύουν την οικογένεια και τα υπόλοιπα ζώα και γενικά έχουν ένα γλυκό ταμπεραμέντο που μου αρέσει πάρα πολύ.

Τι είδους προβλήματα συμπεριφοράς έχουν οι «πελάτες» σου;

Ωραία ερώτηση… Αρκετά, και μερικά από αυτά δυσκολεύουν αφάνταστα τη συνεργασία μας. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, δεν ξέρουν τι σημαίνει σκύλος. Δεν γνωρίζουν τι απαιτήσεις έχει αυτό το πλάσμα, του ζητούν πάρα πολλά, χωρίς να τον έχουν διδάξει πρώτα. Αντιμετωπίζω κουρασμένους, θυμωμένους, απογοητευμένους ανθρώπους, οι οποίοι άφησαν τον κόμπο να φτάσει στο χτένι. Συνήθως στρέφονται στον εκπαιδευτή για βοήθεια όταν τα πράγματα με τον σκύλο τους είναι πολύ άσχημα. Συνηθίζω να λέω και να γράφω πως η εκπαίδευση δεν είναι «η τελευταία ευκαιρία» του σκύλου μας. Είναι μια γόνιμη, όμορφη και σημαντική διαδικασία, με την οποία κερδίζουν και οι άνθρωποι πέρα από τον σκύλο. Επειδή όμως θέλω να κλείσω με έναν αισιόδοξο τόνο, θα σταθώ στους εξαιρετικούς κηδεμόνες, που το παλεύουν πολύ, που προσπαθούν για το καλύτερο του σκύλου τους, ακούν προσεκτικά και δουλεύουν πολύ και, τέλος, αγαπάνε τον σκύλο τους ως ισότιμο μέλος της οικογένειάς τους.

INFO

www.happydogs.gr

Facebook : HappyDogs.gr – Vasilis Borompokas

Instagram: vasilis_borompokas