Τι ζητάει ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος από το ΥΠΕΣ; - Free Sunday
Τι ζητάει ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος από το ΥΠΕΣ;

Τι ζητάει ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος από το ΥΠΕΣ;

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί χιλιάδες ερασιτέχνες εκτροφείς και μόνο αυτούς, έχοντας θέσει αυστηρούς όρους για την εγγραφή τους σε αυτόν.

Ο όρος «ερασιτέχνης εκτροφέας» υπάρχει στις νομοθεσίες όλων των χωρών της Ε.Ε. αλλά και στο σύνολο σχεδόν των χωρών παγκοσμίως. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς (δηλαδή αυτοί που δεν βιοπορίζονται από τα σκυλιά αλλά έχουν άλλη εργασία) αποτελούν τη βάση της παγκόσμιας κυνολογίας, ενώ στην Ελλάδα για τις περισσότερες φυλές σκύλων αποτελούν τη μοναδική πηγή εύρεσης καθαρόαιμων σκύλων με γενεαλογικό χάρτη και εξαντλητικές εξετάσεις υγείας.

Τα «καθαρόαιμα» σκυλιά που πωλούνται στα pet shops προέρχονται από εργοστάσια παραγωγής κουταβιών (puppy mills) και ουσιαστικά δεν είναι καθαρόαιμα, αφού δεν φέρουν επίσημο γενεαλογικό χάρτη (pedigree), ενώ εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς στα puppy mills δεν γίνονται προληπτικές εξετάσεις, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των γεννητόρων είναι πραγματικά τραγικές.

Στην αντίθετη ακριβώς πλευρά βρίσκονται οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι από αγάπη στη φυλή τους επιθυμούν να την εξελίξουν. Σκοπός τους είναι από κάθε γέννα να κρατήσουν το καλύτερο κουτάβι, να το εμφανίσουν σε εκθέσεις μορφολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου θα κριθεί από ειδικούς, να το εξετάσουν όσον αφορά την υγεία του και όταν μεγαλώσει να το ζευγαρώσουν με σκοπό να πάρουν ακόμα καλύτερα δείγματα της φυλής.

Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν έχουν καμία σχέση με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες σκύλων που επιθυμούν να ζευγαρώσουν τα σκυλιά τους είτε για συναισθηματικούς είτε για εμπορικούς σκοπούς χωρίς κανέναν έλεγχο και προγραμματισμό. Ούτε και με τους επαγγελματίες που βιοπορίζονται από την αναπαραγωγή.

Οι ερασιτέχνες εκτροφείς ζουν με τα σκυλιά μέσα στα σπίτια τους, παρέχουν εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης σε αυτά, πραγματοποιούν ποιοτικές γέννες, δηλώνουν όλες τις γέννες στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος υποχρεωτικά με microchip από την ηλικία των 30 ημερών και επιλέγουν με πολύ αυστηρά κριτήρια τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες των κουταβιών τους τα οποία επιλέγουν να διαθέσουν.

Την ίδια ώρα η οργανωμένη κυνοφιλία αποτελεί μια κοινωνική δραστηριότητα για χιλιάδες ανθρώπους και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εκθέσεις μορφολογίας, πλήθος κυναθλημάτων, πλήθος τοπικών ομίλων και πολλά άλλα, που ενισχύουν και οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι οι έξι αρχαίες ελληνικές φυλές σκύλων εκτρέφονται και διασώζονται αποκλειστικά και μόνο από ερασιτέχνες εκτροφείς.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος ζητά τη θεσμοθέτηση άδειας ερασιτέχνη εκτροφέα (όπως προβλεπόταν και στους προηγούμενους νόμους) με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας το ταμείο υπέρ των αδεσπότων.

Περιληπτικά οι προτάσεις του συλλόγου είναι:

  • Η άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα να επιτρέπει την εκτροφή στις κατοικίες των ερασιτεχνών, στις οποίες κατοικούν με τα σκυλιά τους, χωρίς περιορισμούς, εκτός απ’ όσες επιβάλλονται από τον νόμο για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών.
  • Οι εκτροφείς με άδεια θα είναι οι μόνοι που θα έχουν δικαίωμα αναπαραγωγής και διάθεσης σκύλων, ενώ θα υποχρεούνται να δηλώνουν τις γέννες τους (με τους αριθμούς microchip των γονέων και των κουταβιών, ακόμα και DNA, εφόσον η πολιτεία το θεσμοθετήσει) στην περιφέρεια, νομαρχία ή σε αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου.
  • Θα καταβάλλουν τέλος είτε σε ετήσια βάση για την ανανέωση της άδειας είτε ανά κουτάβι.
  • Ο ερασιτέχνης εκτροφέας θα έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει μέχρι τέσσερις γέννες τον χρόνο, εναλλακτικά μέχρι εύλογου αριθμού κουταβιών, ενώ φυσικά θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, που αναφέρει ότι «θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από τον δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα μηνών από τον τελευταίο τοκετό. Επίσης, απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το 9ο έτος της ηλικίας του ζώου».
  • Για να λάβει κάποιος άδεια ερασιτέχνη θα πρέπει να διαθέτει σκύλους με έγκυρο pedigree (γενεαλογικό χάρτη) της FCI ή του αντιπροσώπου της στην Ελλάδα (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος), τα οποία αποτελούν τμήμα του διεθνούς συστήματος κατοχύρωσης της γενεαλογίας όλων των καθαρόαιμων σκύλων και παρέχουν τη δυνατότητα να ελεγχθεί αυτομάτως, ηλεκτρονικά, η εγκυρότητα ή όχι των σχετικών πιστοποιητικών καταγωγής ενός σκύλου σε 80 και πλέον χώρες του κόσμου. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει αναγνωρισμένη επωνυμία εκτροφείου από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία ή να έχει αποδεδειγμένα συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας ή/και εργασίας και να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση περί τήρησης κανόνων ευζωίας των σκύλων και εύρεσης υπεύθυνων ιδιοκτητών για κάθε κουτάβι.
  • Οι καθαρόαιμοι σκύλοι (με pedigree) συμμετέχουν σε πλήθος κυναθλημάτων, τα οποία διέπονται από διεθνείς κανονισμούς. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Ως εκ τούτου, απ’ όποιο μέτρο καθολικής στείρωσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως εξαιρούνται οι καθαρόαιμοι σκύλοι κάτοχοι pedigree, μέτρο που σε κάθε περίπτωση παραβιάζει το ίδιο το Σύνταγμα.