Πέθανε η φάλαινα όρκα που είχε σκοτώσει τρεις ανθρώπους (video) - Free Sunday
Πέθανε η φάλαινα όρκα που είχε σκοτώσει τρεις ανθρώπους (video)

Πέθανε η φάλαινα όρκα που είχε σκοτώσει τρεις ανθρώπους (video)

Η ιστορία της όρκας Tilikum ξεκινά με την αιχμαλωσία της το 1983 στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας, που δείχνει πώς παρέμεινε σε σκοτεινές δεξαμενές επί ώρες και παρενοχλούνταν από άλλες φάλαινες και αυτό συνέβαλε στην επιθετικότητά της.

Ο Tilikum χωρίς τη μητέρα του στο ενυδρείο να τον προστατεύει και να του μάθει πως να κοινωνικοποιηθεί, έμεινε με δυο άλλες επιθετικές όρκες. Οι τρεις τους έσυραν την εκπαιδεύτρια Keltie Byrne στο νερό και την έπνιξαν στο θαλάσσιο πάρκο Sealand στον Καναδά το 1991.

Οκτώ χρόνια μετά σκότωσαν ένα ακόμη εκπαιδευτή, κι όμως κανείς δεν κατάλαβε πως η Tilikum έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη.

Το 2000 τον μετέφεραν στο πάρκο SeaWorld στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Εκεί οι άλλες όρκες της επιτίθονταν με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να τον κλείνουν στην δεξαμενή απομόνωσης και έτσι όταν τον ξαναέβγαλαν μπροστά στο κοινό το 2010, προκάλεσε για ακόμα μία φορά τον τραγικό θάνατο της εκπαιδεύτριάς του.

Η βάρους έξι τόνων «φάλαινα-δολοφόνος» άρπαξε την 40χρονη εκπαιδεύτριά Dawn Brancheau από την αλογοουρά της, την έσυρε στην πισίνα και τη χτύπησε μέσα στο νερό… μπροστά στα έντρομα μάτια των θεατών.

Κατά τη διάρκεια βουτιάς, κρατώντας την κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η γυναίκα πνίγηκε και οι εικόνες αποτυπώθηκαν σε ερασιτεχνικό βίντεο.

Μετά τον θάνατο της 40χρονης, οι συμπατριώτες της στον Καναδά και οι φιλοζωικές οργανώσεις είχαν ζητήσει την απελευθέρωση της όρκας, κάτι που οι υπεύθυνοι του πάρκου αρνήθηκαν για μία ακόμη φορά υποστηρίζοντας ότι η Tilikum δεν θα επιβίωνε ελεύθερη.