Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η συναίνεση για να επιτευχθεί απαιτεί ήπιο και ορθό λόγο» - Free Sunday
Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η συναίνεση για να επιτευχθεί απαιτεί ήπιο και ορθό λόγο»

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η συναίνεση για να επιτευχθεί απαιτεί ήπιο και ορθό λόγο»

Τις εντυπώσεις του από το υψηλό φρόνημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία μεταφέρει ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος τους επισκέφθηκε στις φυλακές Αδριανούπολης. Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζει ότι η «καθαρή έξοδος», για την οποία μιλά η κυβέρνηση, δεν υφίσταται.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για την επίσκεψή σας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία. Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε; Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί;

Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης πραγματικά με εντυπωσίασαν. Για το υψηλό τους φρόνημα. Για το ήθος τους, το θάρρος τους, την αξιοπρέπειά τους, το κουράγιο τους, την εθνική τους υπερηφάνεια. Δύο πανάξια στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων που με γέμισαν αισιοδοξία και πρέπει να αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για τη νέα μας γενιά. Δεν χρειάστηκε να τους απευθύνω λόγια παρηγοριάς. Δεν τα χρειάζονταν. Δεν τα είχαν ανάγκη. Το μεγαλείο της ψυχής τους με γέμισε με εθνική υπερηφάνεια. Και αυτή η επίσκεψη δεν εξαντλεί τις ενέργειές μας και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άμεση απελευθέρωσή τους. Δεν θα σταματήσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες μέχρι οι δύο άξιοι αξιωματικοί μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στις οικογένειές τους.

Έχετε φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις;

Στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, εκτός από την αγάπη και τη συμπαράσταση ενός ολόκληρου έθνους, μετέφερα και την αμέριστη αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με το σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα που υιοθέτησε καταδικάζει απερίφραστα την Τουρκία για την παράνομη κράτησή τους και ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς στην περίπτωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, και σίγουρα ποτέ η Τουρκία, είναι ότι ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης δεν είναι μόνο Έλληνες πολίτες αλλά είναι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν φυλούσαν ελληνικά σύνορα αλλά ευρωπαϊκά. Με την ευκαιρία, όμως, αυτή θέλω να σημειώσω και κάτι ακόμη. Την κοινή στάση, τις κοινές ενέργειες, τις κοινές προσπάθειες των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο για να υπάρξει και να υιοθετηθεί ομόφωνα το συγκεκριμένο ψήφισμα. Κάτι που σαφώς υποδηλώνει ότι όταν ενεργούμε ενωμένοι για το εθνικό καλό, έχουμε πάντα θετικό αποτέλεσμα.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση το έχει χειριστεί σωστά;

Η Τουρκία, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, έχει ξεκινήσει μια ιδιότυπη στρατηγική «πολιτικών ομηρίας». Τα παραδείγματα πολλά. Ο Γερμανός δημοσιογράφος με τουρκικές ρίζες που κρατήθηκε επί αρκετούς μήνες και απελευθερώθηκε πρόσφατα, μετά από παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ σε συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Αμερικανός πάστορας, που πρόσφατα ξεκίνησε η δίκη του με βαριές κατηγορίες (κατασκοπεία), παραμένει προφυλακισμένος για πάνω από έναν χρόνο και ο στόχος του Ερντογάν είναι να τον ανταλλάξει με τον ιμάμη Γκιουλέν –τον παλιό του μέντορα και τωρινό ορκισμένο εχθρό του– που διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι το κατά τα άλλα λαλίστατο επί παντός επιστητού Μαξίμου των συνεχών non papers και ο πρωθυπουργός, που μας κατακεραυνώνει με κάθε ευκαιρία, δεν έχουν απαντήσει ποτέ σε μια συγκεκριμένη δήλωση του Τούρκου Προέδρου την οποία έχει κάνει κατ’ επανάληψη: ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, καταργώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, του είχε υποσχεθεί –αυτοστιγμεί– να του παραδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε ότι έκλεισε το Staff Level Agreement μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την τέταρτη αξιολόγηση. Θεωρείτε ότι έτσι υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια;

Με την τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών (η μετονομασία της τρόικας) πιστοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για υλοποίηση των ψηφισμένων από την ίδια μέτρων που αφορούν περικοπές συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολόγητου το 2020. Ενώ σαφέστατα με δήλωσή του πρόσφατα στους «Financial Times» ο υπουργός Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει ότι στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή θα υπάρχει πολύ αυστηρή επιτήρηση και εποπτεία από τους δανειστές με τέσσερις αξιολογήσεις κατ’ έτος. Κάποιοι κάνουν πως δεν ακούν. Παριστάνουν τους ανήξερους. Μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρωθυπουργός, που επιμένει στο «αφήγημα της καθαρής εξόδου», συντηρώντας αναλλοίωτες τις προσωπικές του αυταπάτες. Άξιοι συμπαραστάτες του, διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εξαγγέλλουν παροχές, αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Πιάνοντας το «νήμα του παραμυθιού» από το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014, καταφέρνουν με απόλυτη επιτυχία να μας θυμίσουν τη διαχρονικότητα τόσο του άκρατου λαϊκισμού τους όσο και της ανικανότητάς τους.

Ποιο είναι το κλίμα που εσείς προσλαμβάνετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια;

Σχεδόν πάντα οι εξαγγελίες των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Πραγματικότητα πρώτη: τον Αύγουστο τερματίζεται η χρηματοδότηση της χώρας μας από τους εταίρους μας. Πραγματικότητα δεύτερη: η χώρα μας υποχρεούται να υλοποιήσει όλες τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Υψηλά πλεονάσματα, μείωση αφορολόγητου, περικοπή συντάξεων, συνέχιση και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων κ.λπ. Πραγματικότητα τρίτη: η χώρα, για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά τον Αύγουστο, θα απευθύνεται πλέον στις «γνωστές» αγορές – που κάποτε θα βαράγαμε ταμπούρλα και αυτές θα χόρευαν. Το κόστος του δανεισμού της θα εξαρτάται άμεσα από την υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Από την αξιοπιστία μας. Πραγματικότητα τέταρτη: η χώρα θα βρίσκεται υπό αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση με τέσσερις αξιολογήσεις τον χρόνο. Πραγματικότητα πέμπτη: η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί για όλους, Ευρωπαίους και αγορές, το πραγματικό κλειδί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μια ανάπτυξη που ασφαλώς δεν θα έρθει με την έκθεση ιδεών που διάβασε για πάνω από μία ώρα στο υπουργικό του συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Μια «έκθεση ιδεών», χωρίς ιδέες. Κενή πολιτικού και οικονομικού λόγου.

Πώς κρίνετε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην πολιτική ζωή του τόπου;

Ο σημερινός πρωθυπουργός, όποτε αισθάνεται εγκλωβισμένος –συνήθως από τις δικές του επιλογές–, επιζητά συναίνεση από την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική. Ξεχνά ή θέλει να ξεχνά –αφοσιωμένος στις αυταπάτες του– ότι δεν μπορεί να ζητάς συναίνεση το πρωί, λίγο συναίνεση το μεσημέρι και να υβρίζεις σκαιότατα το ίδιο βράδυ. Δεν μπορεί την ίδια ώρα που ζητάς συναίνεση να διχάζεις την ελληνική κοινωνία. Να βάζεις διαχωριστικές γραμμές άλλων εποχών. Δεν γίνεται να ζητάς συναίνεση από τη μια και να κατηγορείς με ψευδομαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων τους πολιτικούς σου αντιπάλους από την άλλη. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση όταν με κυβερνητική στήριξη (πιθανόν και προτροπή) υπάρχουν έντυπα και ιστοσελίδες –οι ελληνικές δημοσιογραφικές μετενσαρκώσεις του Έντγκαρ Χούβερ– που στήνουν ανύπαρκτες ιστορίες, οι οποίες συνεχώς δημοσιεύονται και αναπαράγονται αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώνονται, κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Ο σημερινός πρωθυπουργός, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, χρησιμοποίησε και υιοθέτησε έναν ακραίο λόγο. Ενίοτε υβριστικό. Σε όλων μας τα αυτιά ηχούν τα «γερμανοτσολιάδες», «προδότες», «μερκελιστές», «κρεμάλες» και άλλα παρεμφερή. Περιμέναμε ότι ως πρωθυπουργός, λόγω του θεσμικού του ρόλου, θα επιχειρούσε να ενώσει τους Έλληνες. Διαρκώς απεκδύεται του ρόλου του και συνεχίζει να διχάζει. Με ακραίους χαρακτηρισμούς. «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Σκοπός του, να επιβιώσει πολιτικά. Του θυμίζουμε: η συναίνεση –αναγκαία κυρίως στα εθνικά μας θέματα– για να επιτευχθεί απαιτεί ήπιο και ορθό λόγο. Ενημέρωση ουσιαστική και αληθινή και όχι μυστική διπλωματία. Με σιγουριά δεν επιτυγχάνεται με επίσημες δηλώσεις ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου όπως «εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της». Τέτοιες δηλώσεις-τοξικά απόβλητα σύντομα θα οδηγήσουν αυτούς που τις εκφέρουν με τόση ευκολία εκεί όπου ανήκουν. Στην οριστική λήθη της Ιστορίας.