Νίκος Κωστόπουλος: «Η κυβέρνηση αγνοεί και τιμωρεί όποιον δεν ανήκει στον δικό της στενό κομματικό κύκλο» - Free Sunday
Νίκος Κωστόπουλος: «Η κυβέρνηση αγνοεί και τιμωρεί όποιον δεν ανήκει στον δικό της στενό κομματικό κύκλο»

Νίκος Κωστόπουλος: «Η κυβέρνηση αγνοεί και τιμωρεί όποιον δεν ανήκει στον δικό της στενό κομματικό κύκλο»

Την εκτίμηση ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρέσουν την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα την τιμωρήσουν διά της ψήφου τους εκφράζει ο Νίκος Κωστόπουλος, γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ. Παράλληλα, ο κ. Κωστόπουλος θεωρεί ότι στη χώρα υπάρχουν τέσσερις τομείς που θα μπορούσαν να παίξουν μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάταξη της Ελλάδας.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα την άποψή σας, ως γραμματέα Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ, για το πού βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά την παραγωγή επιστημονικού έργου σήμερα.

Το επιστημονικό έργο βασίζεται στην ακάματη προσπάθεια των Ελλήνων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και ερευνητών. Στον πατριωτισμό αυτών των ανθρώπων βασιζόμαστε. Εμείς, ως γραμματεία, είμαστε κοντά σε κάθε επιστήμονα, στηρίζοντας τα αιτήματά τους απέναντι σε μια κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να εξοντώσει την επιστημονική δράση. Μια κυβέρνηση που τιμωρεί τους επιστήμονες, και ειδικότερα τους νέους, με τη φορολογία, το ασφαλιστικό και το αντιαναπτυξιακό όραμά της. Οχυρωμένη πίσω από τα ιδεολογικά της αδιέξοδα και τις εμμονές ενάντια στην αριστεία, αποτελεί τη βασική αιτία του brain drain, οδηγώντας στην έξοδο σημαντικό επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας.

Από τις επαφές σας με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, ποια εντύπωση σας έχει δοθεί; Η κυβέρνηση συνεννοείται μαζί τους ή τους αγνοεί;

Η κυβέρνηση αγνοεί και τιμωρεί όποιον δεν ανήκει στον δικό της στενό κομματικό κύκλο, όποιον δεν στοιχειοθετεί την εκλογική πελατεία που θα την κρατήσει στην εξουσία. Η κυβέρνηση θέλει όλους τους Έλληνες, και τους επιστήμονες, υποταγμένους στη μιζέρια, την εξίσωση προς τα κάτω, εξαρτημένους από φιλοδωρήματα και ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά δεν έχει σημασία τι κάνει η κυβέρνηση, αλλά πώς η κοινωνία κατανοεί τις προθέσεις τους και τις πολιτικές τους. Άλλωστε στη δημοκρατία τα κόμματα και οι πολιτικές τους κρίνονται στις εκλογές.

Ποιος θεωρείτε ότι θα μπορούσε να είναι ο ρόλος τους στην ανάταξη –οικονομική και όχι μόνο– της χώρας;

Στην ανάταξη της χώρας όλοι έχουμε ρόλο. Ο καθένας από τον δικό του χώρο και βάσει των δυνάμεών του. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η πρόοδος της χώρας είναι στοίχημα εθνικό, συνολικό. Δεν έχει στεγανά και αγκυλώσεις. Στην εποχή της μετα-κρίσης υπάρχουν αυτοί που πάγια ανήκουν στο χθες, δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει και σαμποτάρουν την όποια πρόοδο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Υπάρχουν και εκείνοι, οι νοικοκυραίοι, οι άνθρωποι με όνειρα και οράματα, που θέλουν η χώρα να πάει μπροστά και να προωθείται το γενικό καλό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλοι οι Έλληνες και η ΝΔ είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να τεθεί επικεφαλής για τη νέα εποχή αναγέννησης της χώρας και του έθνους μας.

Έχετε εργαστεί στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Κατά την άποψή σας, ποιοι είναι οι τομείς εκείνοι της οικονομίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης της χώρας;

Η Ελλάδα έχει πολλαπλές δυνατότητες και επιλογές για την ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που δεν θα περιχαρακώνεται ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, αλλά με όλους μαζί, συνεργατικά, με στρατηγικό σχέδιο, θα έχει ορίζοντα δεκαετίας. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, μπορώ να πω ότι υπάρχουν τέσσερις δυναμικοί τομείς: ο τουρισμός, η ενέργεια, η τεχνολογία και η καινοτομία. Καθένας από τους τέσσερις είναι ξεχωριστός και συμπληρωματικός των άλλων. Ο τουρισμός είναι πρωταθλητής εξωστρέφειας και στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά χρειάζεται έμφαση στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Η ενέργεια είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, που πρέπει, με άξονα τη Βόρεια Ελλάδα, να κερδίσει, αποτελώντας ενεργειακό hub ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ανατολή. Η τεχνολογία είναι το μέλλον και, με την ποιότητα που έχουμε σε έρευνα και ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί να αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία της χώρας μας, δημιουργώντας πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που θα εξυπηρετήσουν ανάγκες όλης της Ευρώπης. Τέλος, η καινοτομία σε κάθε τομέα μπορεί να ενδυναμώσει το επιχειρείν γενικότερα, που, απελευθερωμένο από τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας, μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, είστε και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει σχετικά με τη διοίκηση της περιφέρειας;

Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω από το να υπενθυμίσω τα ακόλουθα: 100 νεκροί στο Μάτι, καταστροφές και νεκροί στη Μάνδρα. Κάποιες φορές η σιωπή των γεγονότων είναι τόσο εκκωφαντική, που δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κρίσιμα ζητήματα για την περιφέρεια;

Όσα δεν έχει κάνει η σημερινή διοίκηση: σχεδιασμός, πρόβλεψη, έμφαση στον πολίτη και αναπτυξιακή διάθεση με πράξεις.

Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα γεγονότα σπρώχνουν τις εξελίξεις και υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Η κυβέρνηση δεν σέβεται τη δημοκρατία, ούτε τους πολίτες. Πρόωρα ή κανονικά, η κυβέρνηση θα ηττηθεί με την ψήφο των πολιτών, που δεν θα τους συγχωρέσει τα ψέματα, την αγάπη για την εξουσία και τα μοιραία λάθη τους. Η ΝΔ είναι η παράταξη που θα κυβερνήσει για το καλό όλων των Ελλήνων, αφού θα κερδίσει με την ψήφο των πολιτών το βαρύ χρέος για να πάει η Ελλάδα μπροστά.

Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε στους πολίτες της χώρας;

Μια ευχή: Να γίνουν τα όνειρα όλων και του καθενός αέρας προόδου για τη χώρα μας.