Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Το κεντρικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η απαλλαγή της χώρας από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» - Free Sunday
Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Το κεντρικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η απαλλαγή της χώρας από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης»

Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Το κεντρικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η απαλλαγή της χώρας από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης»

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει διατελέσει δύο τετραετίες δήμαρχος Αιγάλεω, νομάρχης Πρεβέζης, πρόεδρος των Δημάρχων Αττικής, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, γενικός γραμματέας συντονιστής Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ.

Ενόψει εθνικών εκλογών, όπου φαίνεται ότι θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, ο κ. Καλογερόπουλος μιλά στην FS σχετικά με το διακύβευμα των φετινών εκλογών και τους στόχους του για την περιοχή όπου θα είναι υποψήφιος.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να που πείτε ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των φετινών εθνικών εκλογών, όταν αυτές γίνουν.

Στα χρόνια της εθνικής τραγωδίας των μνημονίων, με τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και την υποτίμηση της εθνικής αυτοπεποίθησης, θα πίστευε κανείς ότι δεν μπορούσαμε να ζήσουμε κάτι χειρότερο. Το ζήσαμε. Δυστυχώς. Με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μέχρι πρότινος, και σήμερα την κυβέρνηση Τσίπρα-προθύμων και κολλημένων με την καρέκλα της εξουσίας. Μετά από αυτά, νομίζω ότι το κεντρικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η απαλλαγή της χώρας από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, που συσσώρευσε πρόσθετα δεινά. Μια εθνική επανεκκίνηση, με πολιτική αλλαγή και κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, είναι το ζητούμενο, στο οποίο θα απαντήσουν με πειστικό τρόπο, μαζικά και ηχηρά οι Έλληνες, όποτε και αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Τσίπρας.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αυτή αναμέτρηση;

Σε αντίθεση με ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους Έλληνες σε μια συμφωνία αλήθειας. Δεν τάζει, δεν υπόσχεται. Δεν παραπλανά. Την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του. Χωρίς τις μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα και την πλήρη αναντιστοιχία λόγων και έργων. Αυτό ακριβώς χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της συναίσθησης ευθύνης του πολιτικού συστήματος. Αυτό θα δώσουν από την πρώτη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, ποιες νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητές της;

Πρώτα απ’ όλα, η αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα. Η επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Και η αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία, ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας, καλύτερες δουλειές και προωθητική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και του λαού μας, με την προσέλκυση επενδύσεων.

Αν πιστέψουμε τον πρωθυπουργό, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, και οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο, πόσο νομίζετε ότι θα βαρύνει στο αποτέλεσμά τους το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα προηγηθούν;

Για τον κ. Τσίπρα ο καθένας μπορεί να πει πολλά, και διόλου τιμητικά. Όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν μπορώ όμως να τον χαρακτηρίσω αφελή. Αντιθέτως, μας έχει αποδείξει ότι είναι φανατικός τακτικιστής. Και επίσης, ειδικά από το 2006 και τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών της Αθήνας, στην οποία συμμετείχε, έχει πλήρη εικόνα της δυναμικής από την ετυμηγορία των τοπικών κοινωνιών. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε άλλαξε και τον εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική. Θα εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι την πρώτη Κυριακή, όχι όμως οι δήμαρχοι, εκτός και αν υπερβαίνουν το 51% (απλή αναλογική αλά καρτ). Δηλαδή η πλειοψηφία των δημάρχων δεν θα έχουν πλειοψηφία δημοτικού συμβουλίου. Σκεφτείτε τι συναλλαγή θα γίνεται στο παρασκήνιο και τι κακός χαμός θα γίνεται στη διοίκηση των δήμων. Ο αυτοδιοικητικός χάρτης στην τηλεόραση της πρώτης Κυριακής θα είναι λευκός, κανένα συμπέρασμα στη δε δεύτερη. Οι δύο πρώτοι θα εκλιπαρούν τη στήριξη των άλλων παρατάξεων με υποσχέσεις θέσεων διοίκησης και όχι μόνο, το ίδιο και για τις περιφέρειες. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν σε δύο Κυριακές, πρώτα οι αυτοδιοικητικές με τον σταυρό και τη δεύτερη Κυριακή ευρωεκλογές, εθνικές και οι αυτοδιοικητικές χωρίς σταυρό. Παρ’ όλα αυτά που επινοούν, η ήττα θα είναι μεγάλη. Νομίζω, λοιπόν, ότι καταλαβαίνει πως δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί πολιτικά τη βαριά ήττα που τον περιμένει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και θα επιχειρήσει πολύ γρήγορα την «απόδραση» από την εξουσία.

Έχετε μακρά πείρα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματά της.

Έχετε συνηθίσει κι εσείς ως δημοσιογράφοι να περιγράφετε τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης ως… τοπικούς άρχοντες. Δεν συμβαίνει αυτό. Το αντίθετο. Δυστυχώς. Όχι επειδή δεν είναι άρχοντες, αλλά επειδή δεν έχουν στα χέρια τους τις αντικειμενικές δυνατότητες, μέσω αρμοδιοτήτων και πόρων, να συνθέσουν και να υλοποιήσουν συγκεκριμένες πολιτικές. Επιπροσθέτως, αρκετοί πολιτικοί που πέρασαν από το υπουργείο Εσωτερικών στο παρελθόν είχαν ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Και την πλήρωσε η αυτοδιοίκηση, με μεταρρυθμίσεις όπως του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη», που κακοποίησαν τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στη σύγχρονη εποχή. Αλλά τακτοποίησαν και την υστεροφημία δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων της ελληνικής Ιστορίας.

Θα είστε υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του τομέα και τι προτίθεστε να κάνετε για την επίλυσή τους;

Η απόφαση είναι του προέδρου της ΝΔ, όμως έχω μεγαλώσει στην περιοχή και την έχω περπατήσει σε όλη τη διαδρομή της ζωής μου. Θα έλεγα ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ζήτημα νοοτροπίας. Όχι των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. Αλλά το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Το πολιτικό σύστημα. Η περιοχή μας, αξιοπρεπής και τίμια, γεμάτη ανθρώπους του μόχθου που με θυσίες προσπαθούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους ένα μέλλον καλύτερο από εκείνο το οποίο κληρονόμησαν οι ίδιοι, δεν έχει ανάγκη από περαστικούς. Δηλαδή απ’ όσους θα τη δουν ως εφαλτήριο πολιτικής σταδιοδρομίας, χωρίς μάλιστα να τη γνωρίζουν, να ζουν ή να κατοικούν στην περιοχή μας. Η Δυτική Αθήνα θέλει δουλειά. Σηκωμένα μανίκια. Κατεβασμένα μάτια, για να βλέπουν τα προβλήματα. Και ανοιχτά αυτιά, για να ακούν τα προβλήματα των πολιτών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά το τέλος του προγράμματος η χώρα μοιάζει να παρουσιάζει ανάκαμψη στην οικονομία της. Διαπιστώνετε κάτι τέτοιο;

Ειδικά στον τομέα της οικονομίας, που ο ίδιος περιέγραψε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ως… το ατού του, ο κ. Τσίπρας δείχνει να ζει αλλού. Να μιλάει για κάποια άλλη χώρα. Προφανώς ιδεώδη, όχι όμως αυτή την οποία υποτίμησε και υπονόμευσε με τη διακυβέρνησή του. Δυστυχώς, μετά από εννέα χρόνια μνημονίων, η οικονομία μας εξακολουθεί να πάσχει από τις ίδιες ασθένειες και στρεβλώσεις. Γι’ αυτό και το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι πολύ δύσκολο. Δεν θα έχουμε περιθώριο για να πάει χαμένη ούτε μία μέρα, προκειμένου να διορθώσουμε τη ζημιά την οποία προκάλεσε ο κ. Τσίπρας.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας;

Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, και γνωριζόμαστε καλά. Εμείς που μεγαλώσαμε στη Δυτική Αθήνα, και δίνουμε καθημερινά τη μάχη, γνωρίζουμε από αγώνες. Ο ένας δίπλα στον άλλον. Να βάζουμε πλάτη ο ένας στον άλλον. Να δίνουμε το χέρι σ’ εκείνον που βρέθηκε σε μεγαλύτερη ανάγκη. Για να πάμε μπροστά όλοι μαζί. Χωρίς κανείς να μείνει πίσω. Αυτό θα κάνουμε. Μαζί.