Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: Η χώρα κινδυνεύει σοβαρά από τη στασιμότητα και την ακινησία στην οποία την έχουν καταδικάσει οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: Η χώρα κινδυνεύει σοβαρά από τη στασιμότητα και την ακινησία στην οποία την έχουν καταδικάσει οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: Η χώρα κινδυνεύει σοβαρά από τη στασιμότητα και την ακινησία στην οποία την έχουν καταδικάσει οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ

Το δίλημμα «στασιμότητα στη χώρα ή αλλαγή σελίδας» θέτει ως βασικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών ο επιχειρηματίας και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, εκτιμώντας ότι τελικά το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πιο καταδικαστικό απ’ όσο αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις.

Από το επιχειρείν στην πολιτική. Πώς συμβιβάζονται αυτές οι δύο ιδιότητες;

Είναι πράγματι αρκετά δύσκολο στην Ελλάδα να συνυπάρχουν οι δύο αυτές ιδιότητες, κάτι που είναι δυνατό στον υπόλοιπο πολιτισμένο, αλλά και απολίτιστο κόσμο. Το θεσμικό περιβάλλον κάνει ασυμβίβαστη την έννοια του πολιτικού με εκείνη του επιχειρηματία. Είναι άλλο ένα δείγμα της εχθρικής για το επιχειρείν κουλτούρας που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες, και της εγκατεστημένης καχυποψίας για τους επιχειρηματίες από το ευρύ κοινό. Ωστόσο, αν κάτι χρειάζεται η χώρα και η πολιτική, είναι να μπολιαστεί από ανθρώπους με γνώσεις της αγοράς, με διοικητική επάρκεια και εμπειρία στοχοθεσίας, κάτι που είναι αλληλένδετο με τον χώρο των επιχειρήσεων. Σε ό,τι με αφορά, έχω μια πολύχρονη διαδρομή στην πολιτική, προσπαθώντας να συμβάλω να προωθηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα, σε φιλελεύθερη κατεύθυνση. Βρίσκομαι επίσης σε μια ευνοϊκή συγκυρία, έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο επαγγελματικό κύκλο με επιτυχία και τοποθετώντας την εταιρεία που δημιούργησα κάτω από την σκέπη ενός μεγάλου, ελληνόκτητου, πολυεθνικού ομίλου. Συγκυρία τέτοια που μου επιτρέπει να μεταφερθώ αποκλειστικά στην πολιτική, όπως το θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει.

Τοποθετείτε τον εαυτό σας στον φιλελεύθερο χώρο. Τι σημαίνει για εσάς «φιλελευθερισμός»;

Ο δικός μου φιλελευθερισμός ορίζεται σαν προτεραιότητα στις ατομικές επιλογές των ανθρώπων, σαν προσήλωση στη λειτουργία των ελεύθερων αγορών με παράλληλη στήριξη εκείνων που δεν τα καταφέρνουν, σαν ανοχή και σεβασμός της αντίθετης άποψης και, τέλος, σαν επικέντρωση στην πράξη και στο αποτέλεσμα. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να ορίσω τον φιλελεύθερο χαρακτήρα μου με κάποιο πρόσθετο πρόθεμα ή επίθετο, «νέο», «κοινωνικό», «δεξιό», «αριστερό», «συντηρητικό» ή όποιο άλλο είναι κατά καιρούς της μόδας.

Κατέρχεστε στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ. Γιατί;

Έχω υπάρξει ιδρυτικό μέλος τόσο των Φιλελευθέρων όσο και της Δράσης, κομμάτων που ίδρυσε ο Στέφανος Μάνος. Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμήσαμε ότι το δικό του όραμα για τη χώρα ήταν το ίδιο με το δικό μας. Μια Ελλάδα που θα ξεπεράσει τον διχασμό, θα θεραπεύσει τα πολλαπλά ρήγματα στην κοινωνική της δομή και θα δημιουργήσει μια νέα αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών της για να ενεργοποιήσει έναν νέο, ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Αυτή την αποστολή ήρθαμε να βοηθήσουμε εδώ και τρία χρόνια, αυτή την αποστολή έρχομαι να υπηρετήσω με τις όποιες δυνάμεις διαθέτω σαν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ.

Κατά την άποψή σας, ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών εθνικών εκλογών;

Η χώρα κινδυνεύει σοβαρά από τη στασιμότητα και την ακινησία στην οποία την έχουν καταδικάσει οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα μείνουμε κολλημένοι στον πάτο όπου βρισκόμαστε, με την οικονομία να σέρνεται, με το χειρότερο επενδυτικό περιβάλλον του κόσμου όλου, με τους νέους μας να φεύγουν σε άλλες πατρίδες, με τους πολίτες να βρίσκονται πιασμένοι στα δίχτυα μιας απελπισίας χωρίς ελπίδα. Ή αν θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε σελίδα, να πιστέψουμε ότι αξίζουμε καλύτερα και να κινηθούμε μπροστά.

Η ΝΔ δείχνει να έχει καθαρή «κεφαλή» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Πού αποδίδετε αυτή την εικόνα; Πιστεύετε ότι θα είναι αντίστοιχη στις κάλπες;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την απογοήτευση του κόσμου από τη στασιμότητα και την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποτυπώνουν ακόμα επαρκώς την ελπίδα για τη νέα διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό πιστεύω θα συμβεί καταλυτικά στην προεκλογική περίοδο, με το αποτέλεσμα της κάλπης να είναι πολύ πιο καταδικαστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή εικόνα των δημοσκοπήσεων.

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες οι αδυναμίες της;

Η ΝΔ υπερέχει στη διοικητική επάρκεια και στο όραμα για τη χώρα. Είναι εκείνη που μπορεί σήμερα να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και την ιδιωτική οικονομία για να βγάλει την Ελλάδα από την πολύχρονη κρίση της. Η αδυναμία της είναι ότι ο αντίπαλος έχει την εξουσία και είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, που φροντίζει από τώρα να γεμίσει νάρκες όλο το πεδίο για να δυσκολέψει την επόμενη κυβέρνηση. Ακόμη, η ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει από μερικές πλευρές του διεθνούς παράγοντα τις συμμαχίες που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες αυτός επένδυσε πάρα πολύ ώστε να στηρίξει την εξουσία του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, θα φέρει νέο μνημόνιο στη χώρα. Το σχόλιό σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας παρομοιάσει και με δράκους για να δυσφημήσει την προσπάθειά μας. Αρέσκεται άλλωστε στα παραμύθια.

Είστε υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Αν εκλεγείτε βουλευτής, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας για την εκλογική σας περιφέρεια;

Οι βασικές προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, μέρος της οποίας είναι η υλοποίηση του έργου του Ελληνικού, με παράλληλη δέσμη πρωτοβουλιών ώστε να διαχυθεί η ανάπτυξη αυτή και στις εσωτερικές γειτονιές και δήμους της Νότιας Αθήνας που πλήττονται από την ανεργία και την κρίση. Η ασφάλεια είναι επίσης ένα σημαντικό ζητούμενο, όπως άλλωστε και σε όλη την Αττική.