Κώστας Χαρίτος: Σήμερα είναι ορατή η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους - Free Sunday
Κώστας Χαρίτος: Σήμερα είναι ορατή η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους

Κώστας Χαρίτος: Σήμερα είναι ορατή η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους

Τη σημασία των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών υπογραμμίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου Κώστας Χαρίτος, αναπτύσσοντας παράλληλα το πρόγραμμά του, αν εκλεγεί δήμαρχος.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε ποια θεωρείτε ότι είναι η σημασία των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Αφενός διότι αυτές θα διεξαχθούν με τον «Κλεισθένη», που έφερε την απλή αναλογική, και αφετέρου θα πρέπει να συζητήσουμε για τη μεταμνημονιακή εποχή και πώς αυτή επηρεάζει την τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα είναι ορατή η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους. Από τη μια είναι η άνοδος της ρατσιστικής ακροδεξιάς, η οποία όμως άτυπα συγχρονίζεται με αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που διαλύουν τις ζωές των ανθρώπων, ενώ, από την άλλη, η αλληλεγγύη, η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, εμείς οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε με το νεοφιλελεύθερο πείραμα στην αυτοδιοίκηση και ειδικότερα με τη λογική του «λιγότερου κράτους», του 1 προς 5 στις προσλήψεις, αλλά και της κατάργησης των κρατικών επιχορηγήσεων με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ) από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ για τη χρηματοδότηση των δήμων συμπυκνώνει την πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Μειώνει τη χρηματοδότησή των δήμων από το κράτος και το απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις του. Καταργεί τον χαρακτήρα της αλληλεγγύης και τον αναδιανεμητικό ρόλο της φορολογίας. Φεύγουν οι πολίτες που έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και έρχονται οι «πελάτες», που θα απολαμβάνουν τόσες υπηρεσίες όσες αντέχει η τσέπη τους. Οι προτάσεις αυτές σημαίνουν ιδιωτικοποιήσεις, λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση, λιγότερες και ακριβότερες κοινωνικές παροχές για τους πολίτες σε τοπικό επίπεδο. Μια νεοφιλελεύθερη λογική η οποία τελικά οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τα πειράματα αυτά, όπου εφαρμόστηκαν, απέτυχαν, στην Ευρώπη είναι εμφανής η τάση για επαναδημοτικοποίηση υπηρεσιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Τι σημαίνει κατά την άποψή σας ότι οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές διεξάγονται φέτος με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Για την τοπική αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση χωρίς τη συνταγματική αναθεώρηση. Ζούμε στο λιγότερο αποκεντρωμένο κράτος της Ε.Ε. Θα πρέπει το κεντρικό κράτος να εμπιστευτεί την αυτοδιοίκηση, να της μεταφέρει αρμοδιότητες, καθώς περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει περισσότερη δημοκρατία. Η απλή αναλογική φέρνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Στην αυτοδιοίκηση υπάρχει η προγραμματική βάση για να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των αυτοδιοικητικών σχημάτων με απόρριψη των αυταρχικών διοικήσεων που έχουν ως βάση το δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Απόρριψη της αδιαφάνειας και της διαπλοκής που γεννούν αυτά τα κλειστά σχήματα εξουσίας. Θα πρέπει εμείς οι αυτοδιοικητικοί να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές στρατηγικές και να μην αυτοεγκλωβιζόμαστε στην κεντρική πολιτική κομματική αντιπαράθεση. Η εντολή προς τον δήμαρχο, μετά την απλή αναλογική, θα είναι εντολή σύνθεσης και συναίνεσης και όχι μια εντολή νομής εξουσίας. Στην αυτοδιοίκηση έχουμε πάρα πολλά κοινά στοιχεία σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου τους, χωρίς όμως να γυρνάνε την πλάτη στις διπλανές γειτονιές, χωρίς τοπικισμούς. Χωρίς να αδιαφορούν για μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, κρυμμένοι πίσω από την έλλειψη αρμοδιότητας. Θα πρέπει να είναι μπροστάρηδες στον αγώνα, για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις γειτονιές και τις πόλεις μας. Θα πρέπει να επιδιώκουμε στα δημοτικά συμβούλια τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις στη λήψη αποφάσεων, ειδικά για κρίσιμα ζητήματα και για αποφάσεις που δεσμεύουν την πόλη για τα επόμενα έτη.

Πιστεύετε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να αποτελέσουν «προβολή» για τις εθνικές εκλογές, όταν αυτές πραγματοποιηθούν;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και η πολιτική μας θέση είναι ότι δεν πρέπει να τις συγχέουμε με τις εθνικές εκλογές – όταν αυτό συμβαίνει, δεν είναι προς το συμφέρον της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, κάθε άλλο μάλιστα, εννοώ ότι σε αυτές θα πρέπει να κυριαρχεί ο καθαρός αυτοδιοικητικός λόγος και όχι η κομματική αντιπαράθεση. Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, όπου οι αυτοδιοικητικοί διαφορετικών βαθμίδων της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν συνεργάζονταν μεταξύ τους επειδή στηρίζονταν από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να αλλάζει, διότι ενισχύθηκε σημαντικά η τοπική αυτοδιοίκηση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με αύξηση της χρηματοδότησής της, τόσο μέσω των ΚΑΠ όσο και με χρηματοδοτήσεις από τα ειδικά προγράμματα για έργα υποδομών «ΦιλόΔημος Ι & ΙΙ», με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για πληρωμή υποχρεώσεων και χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το υπουργείο Εσωτερικών και η περιφέρεια έδειξαν στην πράξη ότι στηρίζουν τους δήμους, χωρίς να θέτουν ως κριτήριο την πολιτική ταυτότητα του εκάστοτε δημάρχου. Στον Άλιμο η περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει πολλά και σημαντικά έργα.

Είστε υποψήφιος για τον Δήμο Αλίμου. Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα βασικά προβλήματα του δήμου;

Εμείς, ως δημοτική κίνηση, έχουμε για τον Άλιμο ένα διαφορετικό όραμα, αντίθετο με αυτά που έχουν εφαρμόσει οι μέχρι σήμερα διοικήσεις του δήμου. Έχει ως γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων σε συνδυασμό με τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και την ενίσχυση της συμμετοχής. Βασικές θέσεις του προγράμματός μας είναι:
• Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των δημοτικών υπηρεσιών με προσωπικό μόνιμης και πλήρους απασχόλησης. Διαφωνούμε με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Κονδύλη. Είμαστε αντίθετοι σε μια λειτουργία του δήμου που βασίζεται στην εσκεμμένη απαξίωση και διάλυση των υπηρεσιών του, ούτως ώστε ο δήμος να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί με ίδια μέσα αλλά να «χρειάζεται» ιδιώτες. Με την εξωτερική ανάθεση δημοτικών υπηρεσιών (outsourcing) ανεβαίνει το κόστος και στο τέλος οι δημότες το πληρώνουμε ακριβά.
• Η μείωση των δημοτικών τελών. Ο Άλιμος έχει τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στα νότια, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Η ίδια η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, που προανέφερα, ανεβάζει το κόστος λειτουργίας τους, το οποίο μετακυλίεται στους δημότες. Ταυτόχρονα, όταν ένας δήμος βασίζεται αποκλειστικά σε ιδιώτες, είναι αδύνατον να εφαρμόσει μια συγκροτημένη κοινωνική πολιτική. Επισημαίνουμε εδώ ότι ο Δήμος Αλίμου δεν έχει μειώσει τα τέλη για τους μακροχρόνια ανέργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
• Ο επανασχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η σημερινή διοίκηση δεν έχει ουσιαστικά εφαρμόσει σχέδιο διαχείρισης που ψηφίστηκε το 2016. Εμείς θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή ένα δημόσιο σχέδιο βασισμένο στον περιφερειακό σχεδιασμό, ώστε να ωφεληθεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά η πόλη μας και να προχωρήσουμε και σε μείωση δημοτικών τελών. Το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ έχει αναλυτική πρόταση.
• Η προστασία των δημόσιων χώρων και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς, με φιλική για την κοινωνία και το περιβάλλον αξιοποίησή τους. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στην προφύλαξη του παραλιακού μετώπου της πόλης μας από την επικράτηση πρακτικών και χρήσεων μιας κακώς εννοούμενης τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.
• Η προστασία των τριών ρεμάτων που διασχίζουν τον Άλιμο να προστατευτούν, επέκταση των πεζοδρόμων και δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.
• Η βελτίωση της πρόσβασης των ΑμεΑ στους δημόσιους χώρους και στα δημοτικά κτίρια (πεζοδρόμια, ράμπες, πάρκινγκ, τουαλέτες, κολυμβητήριο, αίθουσα δημοτικού συμβουλίου κ.ά.).
• Η ενίσχυση των δημόσιων παιδικών σταθμών και η δημιουργία δημοτικής θερινής κατασκήνωσης.
• Η ανέγερση σχολικών κτιρίων για δημοτικό και νηπιαγωγεία, ειδικά μετά την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τομέας στον οποίο η σημερινή αρχή έχει μηδενικό έργο. Στήριξη του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.
• Η στήριξη κοινωνικών δομών όπως η Παιδόπολη και η παρέμβαση σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, ναρκωτικών, ενδοσχολικού εκφοβισμού, ισότητας των φύλων κ.λπ. Προτείνουμε έναν συμμετοχικό τρόπο οργάνωσης των ΚΑΠΗ και τη δημιουργία κέντρου ολοήμερης φροντίδας ηλικιωμένων, την ενεργοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και την επαναλειτουργία των δημοτικών ιατρείων.