Λάζαρος Γούτος: Η απλή αναλογική διαμορφώνει νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων - Free Sunday
Λάζαρος Γούτος: Η απλή αναλογική διαμορφώνει νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων

Λάζαρος Γούτος: Η απλή αναλογική διαμορφώνει νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων

Τους στόχους του, αν εκλεγεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, περιγράφει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ερμιονίδας Λάζαρος Γούτος, τονίζοντας την ανάγκη για συλλογικό πνεύμα στα δημοτικά συμβούλια, λόγω και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών;

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων και απαιτεί ένα άλλο πνεύμα, πιο ομαδικό και συλλογικό. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο «Κλεισθένης I», στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης επέρχονται αρκετές –και σημαντικές– μεταβολές. Το μεγάλο στοίχημα για όλους τους υποψήφιους συμβούλους μαζί με τον επικεφαλής της παράταξης θα είναι να τονίσουν και να δώσουν λύσεις σε καίρια προβλήματα, καθώς και να στοχεύσουν σε συγκεκριμένους άξονες. Οι κύριοι άξονες αυτοί θα πρέπει να είναι το ανθρώπινο προσωπικό, η καθημερινότητα και η ανάπτυξη. Έτσι, λοιπόν, βασικό μέλημα που πρέπει να έχουν οι επικεφαλής των συνδυασμών δεν είναι άλλο από το να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους με το σωστό ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Η καθημερινότητα των πολιτών θα πρέπει να φτάσει, αν μη τι άλλο, σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ο δήμος είναι καθαρός, έχει ικανοποιητικό φωτισμό, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην ύδρευση, λύνεται το μεγάλο πρόβλημα της αποχέτευσης, το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Στην καθημερινότητα των δημοτών, όμως, εντάσσεται και η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του πολίτη και η απουσία επαφής και επικοινωνίας των υπηρεσιών του δήμου με τον πολίτη. Τελευταίος άξονας αναφοράς είναι η ανάπτυξη, και όταν λέμε ανάπτυξη, αναφερόμαστε στην οικονομική ανάπτυξη/οικονομική μεγέθυνση. Η έννοια αυτή αφορά την αυξανόμενη δυνατότητα μιας κοινωνίας να ικανοποιεί τις οικονομικές ανάγκες των μελών της στο πέρασμα του χρόνου ως αποτέλεσμα της αύξησης των διαθέσιμων παραγωγικών συντελεστών (δηλαδή της εργασίας, της γης, του κεφαλαίου και της επιχειρηματικότητας).

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Κατάγομαι από την όμορφη περιοχή της Ερμιόνης στην επαρχία Ερμιονίδος στην Αργολίδα. Από μικρός είχα μια μοναδική αγάπη για τον τόπο μου, που θεωρώ ότι είναι πανέμορφος. Η Ερμιονίδα είναι μια επαρχία που αποτελείται από το Κρανίδι, που είναι και η έδρα του δήμου, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, την Κοιλάδα, τα Δίδυμα, τους Φούρνους, το Ηλιόκαστρο, τη Θερμασιά, το Λουκαΐτι και το Ράδο. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η μοναδική θέση που κατέχει στην καρδιά των ντόπιων, των παραθεριστών αλλά και επισκεπτών της περιοχής. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα για την ανάπτυξη της περιοχής σε διάφορους τομείς. Αρχικά, να βελτιωθεί σίγουρα η καθημερινότητα και σε ένα σωστό, αρμονικό περιβάλλον να μπορέσουν να δημιουργηθούν σωστές υποδομές αλλά και βάσεις ώστε νέοι άνθρωποι ή άνθρωποι που δοκιμάστηκαν από αυτή τη μακροχρόνια κρίση και είτε έχουν τις ρίζες τους στην περιοχή είτε βρίσκονται στην περιοχή να βρουν διέξοδο και ένα σταθερό εισόδημα ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους. Με γνώμονα μόνο και μόνο την προσφορά, αλλά και το αίσθημα ευθύνης που με διακατέχει, πήρα την απόφαση να βοηθήσω με όσες δυνάμεις έχω προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια είναι κατά την άποψή σας τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου σας;

Η επαρχία μας βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Αργολίδας και δίπλα σε δύο από το πιο όμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η κομβική θέση της, όμως, πέρα από τη φυσική ομορφιά που έχει, δημιουργεί και κάποια μειονεκτήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με: 1) κακό οδικό δίκτυο σε όλη την περιφερειακή ενότητα, ειδικά το κομμάτι Κόρινθος-Επίδαυρος και Επίδαυρος-Κρανίδι, 2) έλλειψη νερού τόσο για ανθρώπους της αγροτιάς αλλά και για την ολοκλήρωση επενδυτικών προτάσεων, 3) προβλήματα στην αποχέτευση, καθώς το δίκτυο είτε είναι παλιό είτε δεν υπάρχει καθόλου, 4) έλλειψη διαφορετικών τρόπων για να φτάσουν στον προορισμό τους οι επισκέπτες γρήγορα και με ασφάλεια, 5) δεν υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο στην Ερμιονίδα, 6) περισσότερη στελέχωση σε υπηρεσίες του δήμου, για να βοηθήσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό, που είναι άξιο συγχαρητηρίων για όσα προσφέρει, 7) καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον δήμο για τους δημότες, αλλά και για τους επισκέπτες.

Αν εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, στοχεύω στο να αντεπεξέλθω στους βασικούς άξονες που έθεσα, δηλαδή να κρατήσουμε τα κεκτημένα σε ό,τι καλό έχει γίνει στον τόπο απ’ όλες τις προηγούμενες διοικήσεις και να πατήσουμε πάνω στις αρχές: αγάπη για την Ερμιονίδα, ειλικρινής και αληθινός πολιτικός λόγος, έντιμη και ικανή διαχείριση, εργατικότητα, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Να ζητήσουμε τα αυτονόητα και να καταφέρουμε τα εφικτά, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και να οδηγηθούμε σε νέα μοντέλα ανάπτυξης μέσω διαδικτύου, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων που θα γίνουν βιώσιμες επενδύσεις.

Ποιο είναι το μήνυμα που η παράταξή σας στέλνει στους συμπολίτες σας;

Στόχος μας είναι όχι μόνο η συμμετοχή και η αποτελεσματικότητα μιας πλειοψηφίας ανθρώπων αλλά και το πώς θα ενεργοποιήσουμε όλους τους δημότες να συμμετέχουν στα κοινά. H συμμετοχή, η δράση και η συνεργασία όλων ή όσο περισσότερων μπορούμε να εμπνεύσουμε, ώστε να εξασφαλιστεί το νέο μοντέλο της συλλογικής δημοτικής διακυβέρνησης.
Αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσα από δεσμευτικές προτάσεις, όπως:
• Ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
• Καθιέρωση της Ώρας Δημάρχου σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος θα απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων και των δημοτών.
• Εφαρμογή του θεσμού της Λογοδοσίας, σε ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μία φορά τον χρόνο, όπου γίνεται ο ετήσιος απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.
• Εφαρμογή του θεσμού των Λαϊκών Συνελεύσεων ανά Κοινότητα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για διάφορα ζητήματα δημοτικών δράσεων.
• Ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ για λόγους ενημέρωσης και διαφάνειας.
• Αναβάθμιση του θεσμού των Επιτροπών που συστήνει το δημοτικό συμβούλιο, με τακτική ενημέρωση και απολογισμό δράσης.
• Καθιέρωση του θεσμού του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου.
• Αναβάθμιση της λειτουργίας των Προέδρων και των Συμβουλίων των Κοινοτήτων του Δήμου Ερμιονίδος, με τη δέσμευση ότι θα σεβόμαστε τις αποφάσεις τους και θα συνεργαζόμαστε μαζί τους.
• Ουσιαστική στήριξη των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στον δήμο μας, σε διάφορους τομείς της δημοτικής δράσης.
Καλώ όλες και όλους να στηρίξουν τις προτάσεις μας, να πιστέψουν στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και να γράψουμε όλοι μαζί τη νέα σελίδα που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.

Αν κάποιος σάς ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Ήρθε η ώρα η γενιά μας να χτίσει το μέλλον της. Δοκιμαστήκαμε όλοι σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες. Οι νέοι ξεχάσαμε να ονειρευόμαστε. Οι παλιοί κουράστηκαν να ελπίζουν. Σε αυτή τη δύσκολη πενταετία πιστεύω ότι η κρίση δημιούργησε πολλά προβλήματα στην περιοχή μας, όπως στάση ανοικοδόμησης, υπερφορολόγηση, στέρηση των κόπων μιας ζωής με τις περικοπές των συντάξεων, ανεργία, πενιχρές αμοιβές σε νέους επιστήμονες που σπούδασαν χρόνια και επένδυσαν εκείνοι και οι γονείς τους ψυχικά και οικονομικά για την εκπαίδευσή τους. Όλα πρέπει να αλλάξουν, όπως άλλαξε και η καθημερινότητά μας εξάλλου, αφού πλέον πρέπει να κάνουμε 100 διαφορετικά πράγματα μαζί για να κατορθώσουμε να αντεπεξέλθουμε. Ζούμε σε έναν τόπο πανέμορφο, έναν τόπο που, με τα καλά και τα κακά του, μπορεί να γίνει προορισμός για όλους. Πολλά μπορούν να γίνουν, γιατί, όπως πίστευα και πιστεύω, κάθε κοινότητα του δήμου μας αποτελεί συμπλήρωμα της άλλης και όλες μαζί κάνουν την Ερμιονίδα από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες αλλά και συμπεριφορές. Ο διπλανός μας δεν είναι ανταγωνιστής μας αλλά συνοδοιπόρος μας… Γενικά σαν νεολαία, αλλά και σαν κοινωνία ολόκληρη, έχουμε από τους χαμηλότερους δείκτες «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» στη Δύση. Όλοι οι δείκτες συμμετοχής στα κοινά δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά «ενεργών πολιτών» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όλο αυτό είναι πολύ άσχημο για την κοινωνία μας και την εξέλιξή της. Η αδράνεια από τους νέους ανθρώπους θεωρείται ένα επικίνδυνο φαινόμενο, πόσο μάλλον όταν αφορά την πολιτική εξέλιξη της χώρας από τη γενιά που αποτελεί το μέλλον της. Αυτή την αδράνεια θέλω να βάλω απέναντί μου και να εμπνεύσω κι άλλους να έρθουν μαζί μας να την πολεμήσουμε, για το καλό της γενιάς μας και του τόπου μας.