Φώτης Καρύδας: Η οικονομία και τα εθνικά θέματα θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών - Free Sunday
Φώτης Καρύδας: Η οικονομία και τα εθνικά θέματα θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Φώτης Καρύδας: Η οικονομία και τα εθνικά θέματα θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Την εκτίμηση ότι η οικονομία θα είναι εκείνη που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία καταθέτει ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών Φώτης Καρύδας.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος βουλευτής και γιατί με τη ΝΔ.

Η απόφασή μου να κατέβω στην πολιτική ήρθε μέσα από τις εξελίξεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η καταστροφή χιλιάδων επιχειρήσεων, με έκαναν να σκεφτώ ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να ρισκάρουμε να εκτεθούμε βοηθώντας την πατρίδα μας. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα το οποίο εκφράζει απόλυτα τα «πιστεύω» μου πάνω στην ανοικοδόμηση της χώρας. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος έχω κολλήσει πολλά ένσημα και έχω δημιουργήσει αρκετές εταιρείες. Το όραμά μου είναι να βοηθήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα με θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι μας που έφυγαν στο εξωτερικό να γυρίσουν πίσω, αλλά και όσοι έχουν μείνει εδώ να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Ποιο θα είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, όταν αυτές πραγματοποιηθούν;

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με «δεκανίκι» της τους ΑΝΕΛ κυβέρνησαν με τη σημαία του λαϊκισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας κορόιδεψε τους πάντες. Όλοι περίμεναν από έναν νέο άνθρωπο να φέρει το φρέσκο, το καινούργιο, αλλά εκείνος διάλεξε τον δρόμο του λαϊκισμού. Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι εάν θα πάμε μπροστά ή θα κινηθούμε προς τα πίσω με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Σίγουρα τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους ψηφοφόρους είναι η οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Είστε υποψήφιος στον Βόρειο Τομέας της Β΄ Αθηνών. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της περιοχής;

Ο Βόρειος Τομέας, όπως διαμορφώθηκε μετά το «σπάσιμο» της Β΄ Αθήνας, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν πολύ πλούσιες γειτονιές, μεσαίες, αλλά και λαϊκές. Για μένα, βασικό θέμα είναι η ασφάλεια των πολιτών, η βελτίωση κάποιων έργων υποδομής, το ότι πρέπει να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι στάθμευσης, καθώς και το να ολοκληρωθούν σε όλα τα προάστια τα αντιπλημμυρικά έργα. Θεωρώ ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα η πολιτική προστασία έχει αναδειχθεί ως πρώτη προτεραιότητα όλων μας. Ξέρετε, μεγάλωσα στα σύνορα της Νέας Ιωνίας με το Ηράκλειο και τα τελευταία χρόνια είμαι δημότης Κηφισιάς. Επομένως, έχω τη δυνατότητα να έχω μια πλήρη εικόνα των περιοχών του Βόρειου Τομέα.

Από τη δημοσιογραφία στην πολιτική: εύκολο ή δύσκολο το πέρασμα;

Εργάστηκα πάρα πολλά χρόνια στο Mega Channel και στον ΑΝΤ1. Όταν ήμουν 22 χρονών, βρέθηκα στην πρώτη γραμμή του πολέμου στη Βοσνία, ως πολεμικός ανταποκριτής για το Mega Channel. Έχω κάνει αμέτρητα κοινωνικά ρεπορτάζ, αλλά έχω κάνει και αστυνομικό ρεπορτάζ. Όλες αυτές οι παραστάσεις που είδα και οι εμπειρίες που έζησα θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμες για την επόμενή μου ημέρα στην πολιτική. Σκεφτείτε ότι αυτό που απασχολεί τους πολίτες περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα είναι η ασφάλεια, η πολιτική προστασία και η σωστή λειτουργία του κράτους. Τα ρεπορτάζ και η επαφή μου με όλα τα θέματα μου έχουν δώσει την τεχνογνωσία αλλά και μια ρεαλιστική άποψη για το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.

Εκτιμάτε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές μπορούν να αποτελέσουν «προανάκρουσμα» για τις εθνικές εκλογές;

Πιστεύω ότι τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο χάρτης της χώρας θα βαφτεί μπλε. Θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όμως τη χαριστική βολή θα τη δώσουν οι εθνικές εκλογές. Ο Έλληνας πολίτης έχει κουραστεί όχι μόνο από τα ψέματα, όχι μόνο από το «εμπόριο» ελπίδας της κυβέρνησης, αλλά και από την αλαζονική συμπεριφορά που έδειξε στη μεσαία τάξη. Η υπερφορολόγηση και τα υπερβολικά πλεονάσματα στοχοποίησαν τους πολίτες και εκτίναξαν την ανεργία. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα βασισμένο σε ρεαλιστικές προτάσεις, το οποίο μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία.

Ποιοι τομείς θεωρείτε ότι θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών;

Όπως προανέφερα, η οικονομία και τα εθνικά θέματα θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Όσο και αν ευημερούν οι αριθμοί, η καθημερινότητα του πολίτη είναι η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας με αναξιοπρεπή τρόπο, μοίρασε επιδόματα και υποσχέσεις στους πολίτες που την πίστεψαν στις προηγούμενες εκλογές. Η καταστροφική Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έγινε εις βάρος του ελληνικού λαού, καθώς πάνω από 70% του κόσμου ήταν ενάντια σε αυτήν, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στους ψηφοφόρους. Σε αυτή τη συμφωνία, η οποία έγινε κρυφά, χωρίς να ερωτηθούν και να ενημερωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχώρησε μόνη της με την… βοήθεια των ΑΝΕΛ στην ολοκλήρωσή της. Είναι κάτι το οποίο δεν ξεχνιέται και όση επικοινωνία και να επιστρατεύσει η κυβέρνηση, ο ψηφοφόρος θα την καταδικάσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα της ΝΔ προσομοιάζει με τις θέσεις του ΔΝΤ σε πολλά σημεία. Το σχόλιό σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με σοφίσματα και με προπαγανδιστικά επιχειρήματα. Η ΝΔ έχει ως γνώμονα μόνο το συμφέρον της πατρίδας μας. Δεν έχει καμία σχέση με το τι λέει το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση είναι αυτή που προσπαθεί να αντιγράψει με κακέκτυπο τρόπο το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο λέει το αυτονόητο στην οικονομία: μειωμένοι φόροι, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επενδύσεις και δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής.

Αν ψηφοφόρος σάς ρωτήσει γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντήσετε;

Με έχουν ρωτήσει, κι αυτό που τους απαντώ είναι: γιατί είμαι ένας άνθρωπος που κατάγομαι από εργατική οικογένεια, δουλεύω από τα 17 μου, εργαζόμουν ως σερβιτόρος και ασφαλιστής για να σπουδάσω, στα 22 μου βρέθηκα στην πρώτη γραμμή του πολέμου για τη δουλειά μου, υπήρξα ο νεότερος καθηγητής στη σχολή του ΑΝΤ1 και «έβγαλα» 400 μαθητές. Παραιτήθηκα από τον ΑΝΤ1 και τη σχολή για να δημιουργήσω το 2002 την πρώτη start-up επιχείρηση στον τομέα του τουρισμού, η οποία λειτουργεί έως σήμερα, και μετά από αυτή δημιούργησα άλλες τρεις επιτυχημένες επιχειρήσεις. Γιατί έχω κολλήσει πολλά ένσημα ως εργαζόμενος, αλλά και ως εργοδότης γνωρίζω τι χρειάζεται για να λειτουργήσει υγιώς μια επιχείρηση.