Ευρώπη Κοσμίδη: Βιώνω κι εγώ τα τελευταία χρόνια την τρομακτική υποβάθμιση της Αττικής - Free Sunday
Ευρώπη Κοσμίδη: Βιώνω κι εγώ τα τελευταία χρόνια την τρομακτική υποβάθμιση της Αττικής

Ευρώπη Κοσμίδη: Βιώνω κι εγώ τα τελευταία χρόνια την τρομακτική υποβάθμιση της Αττικής

Στο τρίπτυχο «ασφάλεια - υποδομές - ανάπτυξη» κινούνται οι βασικές προτεραιότητες της Ευρώπης Κοσμίδη, πολιτικού μηχανικού και υποψήφιας στην Ανατολική Αττική με την παράταξη του Γιώργου Πατούλη.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές και γιατί με την παράταξη του κ. Πατούλη;

Η πολιτική στη ζωή μου δεν είναι κάτι καινούργιο. Μεγάλωσα μέσα σε μια οικογένεια πολιτικοποιημένη και εγώ η ίδια από τα φοιτητικά μου χρόνια θεωρώ πως είμαι ενεργός πολίτης. Σε αυτό το πλαίσιο, αν συνυπολογίσει κανείς πως οι πολιτικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια ήταν τόσο πυκνές και τόσο έντονες, θεώρησα χρέος μου να ενεργοποιηθώ στην παρούσα συγκυρία. Άρα το βασικό ερώτημα είναι όχι γιατί πολιτεύομαι αλλά γιατί επέλεξα τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον κ. Γιώργο Πατούλη. Η απάντηση είναι πως βιώνω κι εγώ τα τελευταία χρόνια, καθώς ζω και εργάζομαι στο Μενίδι, την τρομακτική υποβάθμιση της Αττικής σε όλα τα επίπεδα. Θα έλεγα, χωρίς δόση υπερβολής, πως η Αττική βρίσκεται αφημένη στην τύχη της σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορώ βεβαίως να μη συμπεριλάβω τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Μάτι και στη Μάνδρα, που μας ταρακούνησαν όλους και οφείλουμε να μας αφυπνίσουν. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως δεν επιθυμώ να μπω σε πολιτική αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο θέμα και να μιλήσω για απόδοση ευθυνών. Όλα, εξάλλου, έχουν ειπωθεί και έχουμε αντιληφθεί τι συνέβη. Αυτό που θέλω είναι να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο και ο κ. Πατούλης έχει ήδη πολύ ψηλά στην ατζέντα του τα έργα υποδομής και την πολιτική προστασία, που είναι από τις πρώτες προτεραιότητες για την παράταξή μας Νέα Αρχή.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το «επίδικο» σε αυτές τις εκλογές;

Απάντησα κατά το ήμισυ στην προηγούμενη ερώτηση: Υποδομές και πολιτική προστασία είναι στην κορυφή. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Η ασφάλεια. Ξέρετε πως όσο περνάνε τα χρόνια, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, και ειδικά των πιο απομακρυσμένων συνοικιών, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι. Θα μου πείτε –και ορθώς– πως αυτό είναι και θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου. Και η τοπική αυτοδιοίκηση όμως έχει εργαλεία με τα οποία μπορεί να καταπολεμήσει το έγκλημα. Το πρώτο είναι το φως! Θα επιδιώξουμε να φωτίσουμε όλα τα σημεία που είναι σκοτεινά. Και θα το κάνουμε!

Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα παίξει ρόλο και στις εξελίξεις για τις εθνικές εκλογές;

Αυτή είναι μία παράμετρος που δεν τη σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Το πρώτιστο είναι να υπάρξουν νέες διοικήσεις σε όλη τη χώρα που θα μπορούν να λύσουν προβλήματα. Μια τέτοια θα είναι η νέα διοίκηση του Γιώργου Πατούλη.

Ποιο είναι το κλίμα που προσλαμβάνετε από τις επαφές σας με τους πολίτες;

Είναι κλίμα απογοήτευσης μεν, αλλά και μιας δημιουργικής πλέον ελπίδας. Όχι κούφιας, σαν αυτήν που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Οι πολίτες, ξέρετε, είναι πιο ώριμοι απ’ όσο θέλουν να τους παρουσιάζουν πολλές φορές. Το ότι το 2015 πίστεψαν σε κάτι που ήταν, όπως φάνηκε, τελείως εκτός πραγματικότητας το έχουν καταλάβει και πιστεύω πως τα λάθη που έχουμε κάνει ως λαός έχουν γίνει πλέον δύναμη αλλαγής και δύναμη μιας επανάστασης της λογικής, όπως συνηθίζω να λέω.

Είστε πολιτικός μηχανικός, οπότε δεν μπορώ να αντισταθώ και να μη σας ρωτήσω πώς κρίνετε την κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής από άποψη πολεοδομίας και… τσιμέντου.

Έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Πολεοδομικά, θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη τάξη, αλλά και μεγαλύτερο όραμα. Ξέρετε, η δουλειά μου έχει και καλλιτεχνική πλευρά. Θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα ώστε να ομορφύνει το αστικό περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια μιλάμε πολύ λίγο για το αστικό τοπίο και τις βελτιώσεις που μπορούν να επέλθουν. Σας διαβεβαιώ πως είναι πολλές. Το είπατε κι εσείς στην ερώτησή σας, που περιλαμβάνει το πράσινο. Μια διαφορετική πολεοδομική νοοτροπία μαζί με το πράσινο είναι ένας συνδυασμός που θα μπορούσε να απογειώσει τις πόλεις μας σε όλη την Αττική! Και να είστε βέβαιοι πως την επόμενη μέρα θα καταθέσω συγκεκριμένο, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων, πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές, και όχι μόνο, εκλογές;

Είμαι υπέρ, αλλά να σας πω κάτι; Το θέμα δεν είναι θέμα ποσόστωσης, είναι της ίδιας της πραγματικότητας. Κατά πόσο δηλαδή αυτές οι γυναίκες που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια θα έχουν παράλληλα και την ευκαιρία να προσφέρουν την επόμενη μέρα σε τομείς που γνωρίζουν, σε τομείς όπου αποδεδειγμένα μπορούν να προσφέρουν πολλά. Εκεί θα κριθεί η κοινωνία μας και όχι απλά στην ποσόστωση. Εγώ είμαι σίγουρη πως η δική μου γενιά γυναικών έχει πολύ μεγάλο απόθεμα για προσφορά και έργο σε όλους τους τομείς.

Αν εκλεγείτε περιφερειακή σύμβουλος, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Οι βασικές μου προτεραιότητες είναι τρεις: ασφάλεια, υποδομές και τελικά ανάπτυξη. Πρόκειται για τρεις στόχους απόλυτα αλληλένδετους μεταξύ τους. Χωρίς ασφάλεια και χωρίς υποδομές δεν μπορεί να υπάρχει σταθερότητα και άρα τελικά ανάπτυξη. Ζω, όπως σας είπα, σε μια περιοχή που είναι υποβαθμισμένη. Ξέρω από πρώτο χέρι πως χωρίς το αίσθημα της ασφάλειας δεν μπορεί να κινηθεί απολύτως τίποτα. Ο φόβος φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων και λειτουργεί ανασταλτικά για όλες τις δραστηριότητες. Έπειτα, οι υποδομές αποτελούν τη δεύτερη βασική μαγιά για να πάρει μπρος η μηχανή της οικονομίας. Ξέρετε πόσες δυνατότητες έχει η Ανατολική Αττική; Απεριόριστες, καθώς διαθέτει μοναδικό φυσικό τοπίο, θάλασσες, αρχαιολογικούς θησαυρούς. Με βάση αυτά μπορούμε να δημιουργήσουμε την Αττική της επόμενης γενιάς. Και θα το κάνουμε!